Tekst: Wim du Mortier
Foto’s: Marcel van Leeuwen

Uit het backstage café van Rotown komt het signaal dat Harmony Tividad niet lekker in haar vel zit. Hoge volumes zitten er vanavond niet in; er wordt gekozen voor een set waarin uiteindelijk het rustige werk van Girlpool uit Los Angeles centraal komt te staan, grotendeels uitgevoerd door het duo Tividad (bas en zang) en Cleo Tucker (gitaar en zang) zelf.

Girlpool-MarcelvanLeeuwenDe start van het optreden van Girlpool is niet ideaal. De band – naast het duo aangevuld met een drummer en een toetsenist – heeft zo zijn hoofd bij andere zaken en het publiek is vanavond niet in hele grote getallen op komen draven. De wisselwerking tussen beide zorgt voor een pruttelende en weinig energieke start waarbij je de indruk krijgt dat op het podium en in de zaal moeite gedaan moet worden om zich over de tegenzin heen te tillen. Dat lukt toch best aardig, vooral dankzij de inzet van Tucker. Het hele driekwartier durende optreden is hij degene die communiceert, beweegt en vooral in beleving en mimiek de aandacht trekt. Daarbij haalt hij alle trucjes uit de kast en vraag bijvoorbeeld of de verlichting in de zaal kan worden aangezet zodat hij zijn publiek kan aankijken. Girlpool speelt een dwarsdoorsnede van hun repertoire van drie platen vol intelligente kleine gitaarliedjes vol teksten over puberzorgen en adolescentie perikelen. Je zou dan verwachten dat vooral leeftijdsgenoten vooraan gaan staan, maar het publiek is vanavond in dat opzicht opvallend gemengd.

Girlpool-MarcelvanLeeuwen

Vooraan staan vanavond de echte fans en die laten zich gewillig meevoeren in de kwetsbare wereld van Girlpool. De band start met zijn vieren en kiest voor het wat stevigere geluid. Tividad en Tucker kunnen prachtig samenzingen; echt het toefje slagroom op de smakelijke composities waarin bas- en gitaarlijnen door elkaar heen meanderen. Ze hebben alleen soms de neiging de emotie wat fors aan te zetten en zichzelf te overschreeuwen. Tucker schiet een paar keer flink in het rood, wellicht in een poging om de feitelijke afwezigheid van zijn partner te compenseren.

Girlpool-MarcelvanLeeuwen

Girlpool sluit het afgemeten optreden – een toegift of iets extra’s zit er vanavond niet in – af met een serie liedjes waarbij drums en toetsen achterwege worden gelaten en het duo laat zien hoe het ooit begonnen is: zachtaardige liedjes uitgevoerd met bas en gitaar. Het maakt het kennelijk te verdragen voor Tividad en zal de echte fans alleen maar extra hebben ontroerd. Want in deze pure vorm komen de tere composities van Girlpool eigenlijk prima tot hun recht. Maar voor een meer objectieve toeschouwer verzandde het in een zouteloze vertoning en kregen we alleen hints te zien dat Girlpool ook een pittig gitaarbandje kan zijn.