Tekst: Susanne van Hooft

English version

We kwamen Sick Joy tegen in Londen, waar de band support van Big Spring was. Onder de indruk van de energieke, door de jaren negentig geïnspireerde muziek, wilden we meer van Sick Joy weten. Sick Joy is een driemanschap, met Mykl Barton (zanger en gitarist) en Danny Pitson (bassist) als vaste leden. Het Nederlandse publiek moet maar eens kennismaken met deze muziek, vonden we. Mykl maakte tijd vrij om met ons over zijn band te vertellen.

De bandleden van Sick Joy zijn in noord Engeland geboren, toch is Sick Joy in Brighton, helemaal in het zuiden van Engeland, opgericht. Vertel eens over deze opmerkelijke start.
Het is natuurlijk onze eigen ervaring, maar wij vonden het toendertijd lastig om ons soort muziek te maken in Newcastle. Ik houd van Newcastle, we zijn echt wel een band uit Newcastle, maar wat we toen deden, paste niet goed bij de stad. Wanneer we in andere plaatsen speelden, reageerden mensen nét wat enthousiaster en deden ze meer mee. Misschien hadden we wel een nieuwe start nodig. Het is een combinatie van factoren, denk ik. Elke stad heeft zo zijn eigen geluid en Brighton sloot op dat moment beter bij ons aan. Danny (Pitson), de bassist, en ik vertrokken ongeveer twee-en-een-half jaar geleden vanuit Newcastle. In een busje zijn we zuidwaarts naar Brighton gereden en daar hebben we het van de grond af aan opgebouwd. De muziekscene was gelukkig heel levendig. We namen wat demo’s op en zijn zo verder gegaan. Na ongeveer een jaar gespeeld te hebben, ontmoetten we onze manager. Hij helpt ons om voet aan de grond te krijgen in het zuiden, buiten Brighton.

Jullie hadden de verhuizing nodig om je verder te ontwikkelen.
Ja, niet alleen als muzikanten, maar ook als mens. Het was een goede ervaring om zo ver als we konden te verhuizen, van de ene kant van naar de andere kant van Engeland. We hadden wel wat vrienden, maar kenden verder niemand. Dat was goed. We konden ons ontwikkelen zonder verleden dat aan je blijft plakken.

Hoe kwamen jullie eigenlijk bij de naam Sick Joy?
Het is van een oude film uit de jaren negentig. Toen ik dat hoorde, vond ik het wel cool klinken en ik heb er mijn eigen interpretatie van gemaakt.

Ergens las ik dat jullie ‘Amateurs’ als titel voor jullie EP hadden gekozen, vanwege de originele betekenis van het woord, namelijk iets doen uit liefde. Ik legde de link met jullie bandnaam. Klinkt dat logisch?
Ja, een beetje wel. We waren in Duitsland demo’s aan het opnemen met wat vrienden, heel lang geleden nog voordat we ook maar één optreden hadden. Toen hoorde ik van iemand dat het woord amateur van het Latijnse woord amor komt. Dat betekent ‘uit liefde’. Ik denk dus dat je het als professional vooral voor het geld doet en dat je het als amateur vooral uit liefde doet. Daarom geef ik er denk ik de voorkeur aan om amateur te zijn. Natuurlijk wel op een manier waarmee ik voldoende verdien om mijn huur te betalen.

Je houdt dus erg van muziek maken. Wat vind je het mooiste hieraan?
De uitvlucht. Als ik een liedje schrijf, dan is het eenvoudiger om over dingen te communiceren waarvan ik eerst niet wist hoe ik dat zou moeten doen. Of, om ergens over te communiceren waar ik zelf nog niet eens uit was. In een melodie komt het er in de puurste vorm uit, denk ik. Het hoeft niet eens met teksten te zijn. Het kan van alles zijn, een drumbeat, een gitaarlijn, wat dan ook. Het maakt je los van jezelf. Je komt erachter wie je echt bent, wat je gevoelens ergens over zijn. Door muziek zeg je dingen die je nooit persoonlijk tegen een andere persoon kunt zeggen. 

Als je muziek schrijft, begin je dan ook met een gevoel dat je onder woorden wilt brengen?
Ja, eigenlijk wel. Een gevoel krijgt vorm als het eruit komt. De tekst komt als laatste. Ik ben nogal lui met teksten. Volgens mij kun je het verknallen als je er teveel over nadenkt. Het eerste dat bij je opkomt is meestal het beste. De melodie is het belangrijkst.
Thuis schrijf ik constant en dan neem ik het mee naar de oefenruimte met de jongens. Meestal beschrijf ik eerst de gedachte achter een nummer dat ik meebreng. Of ik gooi er wat woorden uit, hopelijk zonder als een idioot te klinken. Maar ik zeg nooit teveel, zodat de jongens hun eigen gevoel erin kunnen stoppen. Datgene waar Danny mee zit, of wat hij doormaakt, zal op dat moment hopelijk het nummer indruppelen. Waar de drummer mee zit, of waar hij recentelijk naar heeft geluisterd, zal ook beetje bij beetje opgenomen worden in het nummer. Het wordt één geheel. Als je een nummer aan het doorspelen bent, weet je binnen vijf minuten of het een goed nummer is. Dan ben je klaar met spelen, en niemand zegt iets, je hebt alleen maar zoiets van: ‘dit doen we nog een keer!’ (lacht). Het is een onuitgesproken ding.

Sick Joy

Jullie nummers lijken wel allemaal nogal zwaarmoedig.
Ik denk het Zulke nummers ontstaan eerder dan hele optimistische liedjes. Het is een manier om ergens mee om te gaan, of om ergens over te communiceren, zoals ik net vertelde. Het is helend om het eruit te gooien. Als je je goed voelt, dan hoef je er niks uit te gooien. Ik ben er nooit zo goed in geweest, maar ik zou het wel willen proberen. Ik zou graag willen dat de persoon die luistert, bepaalt waar het over gaat.

En wat volgt er nu voor Sick Joy?
Kort geleden is onze single ‘Shoot Your Lover’ uitgebracht op het label van SO recordings. Dat is ons favoriete indielabel en we hebben daar recentelijk bij getekend. Veel bands die wij bewonderen zijn bij hen betrokken en het zijn erg aardige mensen daar. Hopelijk brengen we in de zomer nog een nummer uit, en tegen het eind van het jaar hopelijk een volledige EP. Verder spelen we op wat festivals, en wat shows af en toe. Niet te veel, we zijn vooral aan het schrijven.