Tekst: Hanna de Vries
Foto’s: Eddy Taatgen

Wanneer je wat langer in de binnenstad van Groningen rondloopt, ben je ze vast wel eens tegen gekomen; de leden van The Desmonds. Mede dankzij optredens tijdens Eurosonic Noorderslag en meerdere verschijningen in Vera wist de band een stevige achterban op te bouwen in de stad. Gelukkig kan de band meer dan alleen eierballen eten en kwam vandaag de nieuwe dubbelsingle “Outcast” uit. Om de release te vieren, gaven de heren gisteravond een feestje tijdens het wekelijks terugkerende SimplonUp in de kleine zaal.

Wie een feestje geeft, nodigt vrienden uit. Vandaar dat The Desmonds de jongens van Psychotic Lumberjacks hebben gevraagd om de avond te openen. De band maakt stevige rockmuziek met een vleugje elektronica waar we het Spaans benauwd van krijgen. Zanger Emiel Brinkgreve, een letterlijke held op sokken, houdt het publiek in zijn macht met Mike Krol-achtige vocalen over de duistere geluiden van de bas. Die sokken van Brinkgreve, zijn een ontzettend leuk detail. De band is half Fries, half Tilburgs en dit wordt mooi met één Friese sok weergeven. Helaas zijn de sokken van Brinkgreve niet de enige tweedeling in zaal op het moment. Het publiek is duidelijk opgedeeld in twee fronten: zij die de Psychotic Lumberjacks echt geweldig vinden, en diegenen die het niet uit kunnen staan. Ondanks dat iedereen in de band hun instrumenten uitstekend beheerst is de muziek dus niet voor iedereen weggelegd.

De kleine zaal van Simplon heeft een ongemakkelijke eigenschap: als artiest moet je door het publiek om vervolgens het podium aan de voorkant op te klimmen. Waar veel artiesten dit gewoon accepteren, heeft The Desmonds hier een andere oplossing voor: de boel nog ongemakkelijker maken. Wanneer de geluidsman aangeeft dat de band naar voren mag, klinkt er eerst Frans Bauer door de hele zaal. De toon is gezet, we gaan vooral plezier maken vanavond.
Gelukkig klinkt Frans Bauer maar even en al snel valt de band in met hun heerlijke combi van garage en surfrock. Iedereen in de zaal heeft er ontzettend veel zin in vanavond en we merken dat de band blij is weer op het podium te staan. We raken erg onder de indruk van zanger Rob Schoenmakers, een enorme showman die precies weet wat hem als frontman te doen staat. Hij entertaint het publiek en weet iedereen op een goede manier op te jennen.

Links van Schoenmakers staat gitarist Sjoerd Knol. In hoog contrast met Schoenmakers staat Knol volledig in zichzelf los te gaan, helemaal gefocust op de muziek. Knol heeft geen microfoon en bemoeit zich eigenlijk helemaal niet met het publiek. Toch is de gitarist wel degelijk aanwezig. Nadat de band een aantal nummers gespeeld heeft, wordt er een lange instrumental ingezet waarbij Knol het voortouw neemt. Deze instrumental laat het talent van de band zien: iedereen weet zijn instrument ontzettend goed te beheersen. Toch duurt dit moment net iets te lang en begint de aandacht hier te verslappen. Schoenmakers is niet voor niks een showman. “Wie heeft er zin om ouderwets Gronings naar de tering te gaan?” vraagt hij, voordat hij het publiek in duikt. Dat gaat een beetje mis wanneer een arme passant door deze actie met wijn en al op de grond beland, maar wie naar een show van The Desmonds komt, mag wat hak en beuk werk verwachten. Na de nieuwe single ‘Female Fronted Starlight Ranger’ blijft het publiek om een toegift vragen. Nou vooruit, nog eentje dan.
“Kon minder” klinkt het uit de zaal. Dat is Gronings voor: “Goed gedaan!”