Column door Anouck Bosma

EDeze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is vissenfoto-blijdorp-300x300.jpgind vorig jaar besloot ik mijn stage in het laatste jaar van mijn opleiding te gaan doen in Antwerpen. In september ben ik verhuisd en begonnen met een stage artiestenmanagement waarbij ik mij met verschillende dingen bezig houd, zoals de preproductie voor optredens en de boekhouding. De eerste anderhalve maand vond ik niet heel leuk; ik kende niemand en moest wennen in het bedrijf. Pas sinds ongeveer een maand vind ik het leuk om in Antwerpen te wonen en stage te lopen. Achteraf ben ik blij dat het niet heel ver van Nederland is en ik af en toe gewoon nog naar huis kan reizen en vriendinnen hoef ik ook niet lang te missen want die komen soms een weekend op bezoek.

Ik besloot in België stage te gaan lopen omdat ik altijd al veel naar Belgische muziek luisterde, zoals Balthazar, Tamino en Faces On TV en omdat ik altijd benieuwd was naar hoe het zou zijn om in een ander land te wonen. Ik heb snel last van heimwee dus ik wilde niet te ver weg gaan. De eerste maand moest ik wennen aan de muziekindustrie die toch net anders is dan die in Nederland. België is natuurlijk een stuk groter, dus dat geeft de kans om langer op tour te gaan of om naar meer verschillende plekken te gaan. Er wordt veel naar Belgische artiesten geluisterd die in Nederland misschien niet zo heel bekend zijn, zoals Ibe, Portland en blackwave, maar die hopelijk in Nederland nog ver gaan komen. Wat ook veel gebeurt, is dat in aanloop naar een tour of belangrijke show een try-out wordt gegeven in een kleinere zaal of café. Ik ben nog niet naar zo’n show geweest maar wil dit nog wel doen. Dit is een kans om een artiest die normaal in een grotere zaal staat van dichtbij of in een andere setting te zien. Het enige wat ik jammer vind is dat ik niet in het festivalseizoen stage loop en dat dus niet mee krijg. Wel loop ik in de periode stage dat er veel albums uitkomen. Dat proces is natuurlijk niet echt anders dan in Nederland, maar ik had zelf nog nooit te maken gehad met bijvoorbeeld de invloed van een label. Ook merk ik dat naar album/ single recensies meer wordt gekeken door programmeurs en dat dit meer bijdraagt aan de beslissing om een act te boeken. Het leuke aan het wonen in België vind ik ook de creatieve ideeën die ik om me heen zie. 

Natuurlijk zijn die er in Nederland ook, maar ik heb al van een aantal acts gezien dat zij een pop-up store hebben en daar verschillende activiteiten hebben die veel extra doen voor hun fans. De komende maanden staan er verschillende optredens gepland van acts die mijn stagebedrijf vertegenwoordigt en ik ben super benieuwd hoe de rest van mijn stage gaat worden.