Tekst: Wim du Mortier
Foto’s: Niek Hage

Buiten is het koud en guur. De regen is even gestopt voor het handje vol liefhebbers van B Boys en iedereen arriveert droog en wel in het kleine zaaltje waar de verwarming staat te brullen. Gelukkig kunnen we ons gaan warmen aan de post-punk met toch wel vooral een stevige punk injectie van het New Yorkse trio. Ten minste, daar hopen we op. 

B Boys trapt af met een paar uptempo songs zonder al te veel reliëf. Een beetje zoals opener ‘Cognitive Dissonance’ van hun deze zomer verschenen album Dudu. Niet het sterkste werk uit hun catalogus en omdat het geluid ook nog wat te wensen overlaat – waarom horen we die bas die zo bepalend is in het geluid van deze band nauwelijks – beginnen we al na drie liedjes wat onrustig om ons heen te kijken. Zijn er mensen die uit hun dak gaan vanavond? 

Gelukkig, bassist Brendon Avalos loopt als hij even de kans heeft naar zijn versterker en rommelt wat aan de knoppen. Nu horen we die bas en zijn snelle melodieuze baslijntjes net iets beter. Maar het blijft behelpen met dat geluid in dit pover gevulde zaaltje. De zang – voor zover je daarvan kunt spreken bij deze jongens, immers, de teksten worden vooral bijna schreeuwend gescandeerd – komt ook maar amper boven de noise uit.

B Boys start dan met een serie van hun sterkere werk. Staccato nummers met rare tellingen en fijne wendingen die je brein het bos insturen zoals ‘I Want’. Hier worden we wat enthousiaster  van, en ook op het podium wordt er wat meer bewogen en met intentie muziek gemaakt. B Boys is op temperatuur.

Dan is het alweer afgelopen en is Brendon Avalos zijn kabeltjes al aan het oprollen voor we ‘bis’ hebben kunnen roepen. We hadden misschien toch net iets meer verwacht van het optreden van Andrew Kerr, Brendon Avalos, Britton Walker in Roodkapje. Wat meer energie, wat meer beleving, wat meer geweld dat je van je sokken blaast. Zat er deze kille herfstige avond even niet in. Maar toch wel leuk hoor, die B Boys!