Tekst: Dennis de Waard
Foto’s: Alexander Popelier

Ook al is Compact Disk Dummies een tijd lang uit het clubcircuit en festivallandschap verdwenen, stil zitten deden de broertjes Lennert en Janus Coorevits niet. Na de club- en festivaltour met het in 2016 uitgebrachte debuutalbum Silver Souls’ werd de band huisband in het televisieprogramma De Ideale Wereld. Vorige maand, drie jaar na het debuut, kwam er eindelijk weer nieuw materiaal in de vorm van de nieuwe ep Satellites. We belden met frontman Lennert terwijl ze aan het opbouwen waren voor de eerste try-out van hun nieuwe show.

Vorige maand kwam de ep Satellites uit. Wat was eigenlijk de reden dat er een ep werd gemaakt en niet een album? 
Door ons werk bij De Ideale Wereld barsten we van nieuwe ideeën, ideeën die niet per se tot één geheel waren te vormen. Bij een album zoals Silver Souls hadden we één verhaal, één concept en daar gaat enorm veel tijd en werk in zitten. Nu wilden we eigenlijk gaan voor een ep waar elk nummer kan worden gezien als een losse single. Daarbij komt ook nog eens het voordeel dat je op een ep veel meer de vrijheid hebt om te doen wat je zelf écht wilt. Dat gevoel hadden we  even nodig. Later zal er zeker nog wel een album aankomen, hoor, maar daar stond ons hoofd nu helemaal niet naar.

Op de ep, of in ieder geval de digitale versie, is Tom Barman van dEUS te horen op het nummer ‘Satellites’. Hoe zijn jullie eigenlijk tot die samenwerking gekomen? 
Dat was een leuke samenwerking! De reden dat hij niet op de vinyl-versie van de ep te horen is, is simpelweg omdat we de ep af hadden en toen naar de fabrikant stuurden. Tom Barman’s feature kwam pas later. Het nummer was eigenlijk al af, maar toch voelden we dat er op het nummer nog een donkere en lage stem nodig was om het écht af te maken. Al snel kwamen we op Tom Barman. Ik had van een feestje van vroeger nog het nummer van hem in mijn telefoon staan dus ik belde hem gewoon. Tom was erg enthousiast, maar ik was erg bang dat het een enorme klus zou zijn om dat te regelen via management enzovoort, maar voor we het wisten hadden we de vocalen binnen! We stuurden hem de tekst en sindsdien ging het vrij vlot.

Op dat nummer valt het me op, en trouwens ook op de rest van de ep, dat je schrijfkunsten toch iets zijn veranderd. Op de Mess With Us-ep en het album Silver Souls schreef je meer op een introspectieve wijze, nu lijk je meer naar buiten te keren en naar de wereld te kijken. Door bijvoorbeeld te zeggen dat we minder naar onze telefoon moeten staren.
Hm. Zo had ik er zelf nog niet over gedacht. Ik wil in mijn teksten niet met het vingertje wijzenDe tekst is namelijk zo geschreven dat het te lezen valt als een gesprek met mezelf. Ik wil namelijk in mijn teksten niet prediken of met het vingertje wijzen, zeker omdat ik zelf ook zo ben dat ik vastgekluisterd zit aan mijn scherm. 

Op het moment van het gesprek ben je aan het opbouwen van jullie try-out. Nu was ik toevallig zelf ook nog bij een try-out in Gebouw-T in Bergen op Zoom, en ik zag dat jullie nu van duo naar trio zijn gegaan door een drummer toe te voegen. Hoe verloopt die samenwerking?
Het idee van een drummer toevoegen was een schot in de roos. We merkten bij die try-out en ook op de show op Pukkelpop dat de drummer niet alleen mij en Janus meer ruimte geeft, maar dat het publiek het ook fantastisch vindt. Het krijgt een groter en voller geluid en het publiek ging volledig los. Visueel werkt het ook nog, want er is nu eenmaal meer om naar te kijken op het podium.

Is de drummer nu ook echt lid van de band? Of is hij alleen ondersteunend lid voor de liveshows? 
Hij zal ons alleen ondersteunen in de liveshows. Compact Disk Dummies zijn Janus en ik en dat zal altijd zo blijven. We schrijven de nieuwe nummers echt alleen zoals we dat zelf prettig vinden en we zien later wel hoe we dat naar een liveshow vertalen met de drummer. We denken niet na over hoe we nummers live moeten doen tijdens het schrijven, anders zouden we onszelf beperken in onze creatieve vrijheid.

Zie hier onze bespreking van de nieuwe ep ‘Satellites’.