Tekst: Susanne van Hooft
Foto’s: Bongloard

We spreken met Jannes van Kaam aan de vooravond van de release van de tweede single van Bongloard, de band die met zijn aanstekelijke garage bezig is met het wakker schudden van Nederland. Bongloard bestaat uit van Kaam (van FFOOSS), Ties Bogers (ex-Palmsy) en Jan van Asch (Ex-SpeakEasy).

Sinds maart van dit jaar bestaat de band officieel, alhoewel Jannes en Ties drie jaar geleden op de HBA al het fundament voor Bongloard hebben gelegd. ‘Bij FFOOSS drum ik en in één jaar had ik veertig shows gedrumd en bij maar één show gitaar gespeeld. Hoe vet ik drummen ook vind, mijn hart ligt toch echt bij gitaar spelen en zingen. Toen had ik het gevoel dat het maar eens moest gebeuren. Het moest eruit’, legt Jannes uit. Hiermee doelt hij op Bongloard, dat zoals gezegd al drie jaar lag te rijpen op zijn ideeënplank. Het werd tijd dat er serieus werk van deze band werd gemaakt. Dat Jannes het degelijk aanpakt, blijkt ook uit de zorgvuldige planning. ‘In januari zijn we al de studio ingegaan om demo’s op te nemen. Onze timing was om de band in maart naar buiten te brengen, in april hebben we onze eerste single ‘Whoo Yeah’ gelanceerd, en vervolgens kwam Popronde erbij. Overal is goed over nagedacht.’ Die aanpak leverde een mooi eerste jaar op en bracht de mannen van Bongloard meer dan ze hadden durven hopen. Jannes: ‘Jaap de Waard van Radar Agency is recentelijk onze boeker geworden; hij stond bovenaan op ons wenslijstje. Bij Popronde zouden we tevreden zijn wanneer we voor twintig shows geboekt stonden. Het werden er uiteindelijk 25, waarbij het elke keer een drukke chaos, compleet met moshpits, was. We werden ook OOR talent, ook dat zagen we niet aankomen. Je kunt hier van te voren niet van uitgaan. Als je me dit aan het begin van het jaar had verteld, dan had ik je niet geloofd.’
Dat schept natuurlijk hoge verwachtingen, maar de vaart zit er in, want vandaag dendert Bongloard door met de pakkende nieuwe single ‘I Want It Now’. Het nummer klinkt rauw en groots en lijkt gemaakt voor een moshpit, hoewel de afwisselende tempo’s de moshers nog aardig in verwarring kunnen brengen. ‘I Want It Now’ is in elk geval een nummer dat in je hoofd blijft plakken; van het soort dat je bij een live show nog meebrult als de band allang van het podium is verdwenen.

De plannen die Bongloard heeft voor de toekomst zijn van een vanzelfsprekende eenvoud: zoveel mogelijk speeluren maken, niet alleen in binnen-, maar ook in buitenland; met, als alles goed gaat, in het najaar een eerste album van Bongloard. We zijn gewaarschuwd.