Tekst: Bente van der Zalm
Foto’s: Ivana van der Zant

Iets meer dan een maand geleden kondigde Jett Rebel, de band rondom multi-instrumentalist Jelte Tuinstra, deze tour aan. Alle shows in de kleine zalen van Nederland waren al snel uitverkocht en zo dupliceerde de data zich. Wij waren aanwezig bij de tweede show in Rotown en tevens de laatste show van de tour.

Jett Rebel laat ons even wachten, maar vanaf het eerste moment dat de drie mannen het podium opkomen is het gelijk aan. Tuinstra omringt zich steeds opnieuw met andere muzikale talenten, zo zat in het verleden Xander Vrienten en Kees Schaper in zijn band. De band bestaat soms uit maar liefst zeven leden; maar vandaag wordt hij bijgestaan door Peter Peskens (Jungle By Night, Weval) en Willem van der Krabben. Het energielevel overstijgt de grootte van de zaal: duidelijk merkbaar is dat zowel zaal als band er zin in heeft. Omdat dit het laatste optreden van de tour is, kan de band volledig uit zijn dak gaan. Waar ze soms één, twee of drie ABBA nummers speelden, zijn dat er vandaag wel tien. Er is zelfs een aparte ABBA setlist voor nodig: alle grootste hits kwamen voorbij in de medley. 

Achter de drummer is een groot diascherm waarop live beelden worden geprojecteerd tijdens de show. Hier overheen worden veel effecten toegepast. Halverwege de show neemt Tuinstra even een moment om een grote fan, Cees, te bedanken, omdat hij gisteren voor de 200ste keer bij een Jett Rebel show was. Speciaal hiervoor speelt hij Sign ‘O’ The Times en Let’s Go Crazy van Prince en ‘op verzoek’ grote hit ‘Tonight’. Er is weinig tijd voor pauzes, want de liedjes zijn er in overvloed; Jett Rebel heeft inmiddels zes studioalbums uitgebracht in zijn zesjarige carrière. Duidelijk is dat de band bestaat uit stuk voor stuk ervaren en talentvolle muzikanten. Het samenspel is om van te genieten. Het plezier spat er vanaf en de leden lachen continu naar elkaar. De virtuositeit van Tuinstra is nadrukkelijk aanwezig, bij elk nummer gaat de frontman wel naar voren om van de solo’s een show te maken. Gelukkig krijgt ook Van der Krabben een drumsolo van ruim vijf minuten. De grote hits komen allemaal voorbij, zoals ‘Louise’ en ‘Do You Love Me At All’. ‘Lucky Boy’ wordt uitgevoerd in een bijzonder jasje, namelijk in de stijl van ‘Immigrant Song’ van Led Zeppelin. Pas aan het einde komt de show even tot een rustmoment, wanneer Tuinstra een praatje maakt met het publiek. Hoewel hij in eerste instantie aankondigt zijn laatste liedje te gaan spelen wordt hij door het publiek overgehaald om er vier van te maken. Het was een lange avond en de toegift was misschien net een te grote toef slagroom op de toch al goede avond.