Tekst: Susanne van Hooft
Cover: The Vices

Na een verpletterend eerste jaar van het bestaan van The Vices draait de motor nog steeds op volle toeren. Als statement van wat we het komende jaar kunnen verwachten, brengt de band deze eerste week van het nieuwe jaar al direct een nieuwe single uit: ‘Sly Smiled Berlin Child’. Januari wordt vervolgd met een paar shows op Eurosonic. Daarna doet de band een kleine tour rond een aantal Europese steden: Berlijn, Jülich en Parijs, als opstapje naar een wat uitgebreidere tour door Europa die wat later gepland staat. ‘Het helpt heel erg als je de show hebt gedaan om dan later in het jaar terug te komen’, zegt frontman Floris van Luijtelaar hierover. We spraken hem vlak na de jaarwisseling.

Tussen alle optredens door vertoeft de band veelal met vaste producer Roel Blommers in de studio, zodat deze voor het festivalseizoen een hoop nieuwe muziek uit kan brengen. The Vices wil bergen muziek maken, maar vooral veel live spelen. Hierbij richt het viertal zich niet alleen op Nederland, maar nadrukkelijk ook op het buitenland.
‘Na Popronde blijkt dat het voor bands best lastig om bezig te blijven en niet stil te vallen.’ Hoewel het nu nog niet aan de orde is, benoemt Floris het gevaar dat de mensen in Nederland je een beetje zat worden. ‘Als een band groot wordt en veel in Nederland speelt, dan is Nederland op een gegeven moment toch wat te klein. Dat zie je wel eens: dat een eerste album uitkomt en goed ontvangen wordt, maar dat er bij het tweede album bijna geen interesse meer is, ondanks dat het een goede plaat is. We willen wel in Nederland blijven spelen, maar daarnaast ook regelmatig in het buitenland.’

De nieuwe single die vandaag uitkomt, gaat over een meisje dat vanuit Berlijn naar Groningen kwam en dat veel narigheid heeft meegemaakt en daardoor eigenlijk kapot gemaakt is. Floris: ‘Sly Smiled Berlin Child’ was de titel van een gedicht dat zij zelf heeft geschreven en daarmee is het een soort ode aan haar geworden. Het gaat erover dat iets moois zomaar gebroken kan worden, zonder dat iemand er zelf veel aan kan doen. Ik was daar eerst gefrustreerd over, maar ik begrijp nu dat dingen gaan zoals ze gaan.’ Het nummer was al ontstaan in de tijd van Ten Years Today, maar logischerwijs is het in de loop van de tijd wel erg veranderd. ‘We hebben er lang aan gesleuteld totdat het klonk zoals we nu zijn.’

Luister hier naar de single ‘Sly Smiled Berlin Child’.

One Reply to “The Vices dendert het nieuwe jaar in met persoonlijke single ‘Sly Smiled Berlin Child’”

Comments are closed.