Tekst: Ronald Renirie en Bente van der Zalm
Coverfoto Bad Nerves: Bente van der Zalm

Woensdag 15 januari barst alweer een nieuwe editie los van ESNS. Uit alle windstreken strijken muzikanten vier dagen lang in Groningen neer om hun kunsten te vertonen voor vertegenwoordigers uit de internationale muziekindustrie. CHAOS Music Magazine dook in het zeer uitgebreide Eurosonic Noorderslag programma en zocht aardig wat pareltjes uit die je absoluut niet mag missen.

Bad Nerves

Het duurde even voordat Bad Nerves een drummer kon vinden die net zo snel kan drummen als zij hun muziek wilden hebben. Nu ze die hebben touren ze door het VK en het vaste land van Europa en krijgt de band steeds meer voeten aan de grond. Punk in de traditie van Ramones. Lees hier het interview dat we met de band hadden.
(BvdZ)
Donderdag 16 januari | Hooghoudt Barn | 00:00 – 00:40 | EUROSONIC

Squid

Wéér een postpunkband? Kan dat nog wel leuk zijn? Ja, dat kan het zeker! Luister maar eens naar Squid. De Brightonse band staat bekend om de energieke live shows. Dit wil je echt niet missen. (BvdZ)
Vrijdag 17 januari | Vera | 22:15 – 23:00 | EUROSONIC

Hardwicke Circus

Hardwicke Circus is een echte liveband, die in eigen land voor veel opwinding zorgt. Door de volle bezetting en de Amerikaans aandoende stevige rock doet de band aan the E Street Band denken. Maar vergis je niet, het zevental is weldegelijk Brits. (BvdZ)
Donderdag 16 Jan | Praedinius Gymnasium | 20:45 – 21:25 | EUROSONIC

Inhaler

De naam Inhaler gonst al een tijdje rond en dan vooral als ‘de band van de zoon van Bono’. Wij weten inmiddels dat Inhaler meer is dan dat. De hitgevoeligheid en energie bij live shows slaan zonder enige moeite aan en er staat nog een schatrijke carrière voor het Ierse viertal te wachten. (BvdZ)
Woensdag 15 januari | Huize Maas, Main | 23:45 – 00:20 | EUROSONIC

Just Mustard

Deze Ierse band maakt een mix van postrock, shoegaze, triphop en elektronica. Dat klinkt eigenzinnig en afwisselend. Reden genoeg om dit vijftal te willen zien, toch? (BvdZ)
Donderdag 16 januari | Vera | 22:15 – 23:00 | EUROSONIC

Queen’s Pleasure

Een van de best geboekte bands tijdens Popronde en niet voor niets. De garagerock van deze band staat als een huis, dus als je nog niet eerder het genoegen hebt gehad om de Amsterdammers live te zien, pak die dan op Noorderslag. (BvdZ)
Zaterdag 18 januari | Plato Record Shop | 16:10 – 16:30 |NOORDERSLAG
Zaterdag 18 januari | De Oosterpoort, Entreehal | 01:00 – 01:45 | NOORDERSLAG

The Vices

The Vices bestaat krap aan een jaar en toch is dit al de tweede keer dat de band op ESNS te zien is. Vorig jaar was dan ook een vet jaar voor de Groningers en dat schept alleen maar hoge verwachtingen voor het komende jaar. Lees hier ook het interview dat wij met Floris hadden over ‘Sly Smiled Berlin Child’, de single die vorige week uitkwam. (BvdZ)
Donderdag 16 januari | IDENZA | 22:00 | GRUNNSONIC
Vrijdag 17 januari | Oost Clubstage | 21:00 – 21:20 | EUROSONIC
Zaterdag 18 januari | Plato Record Shop | 17:00 – 17:20 | NOORDERSLAG

STAKE

Na het opbreken van Steak Number Eight was Belgie een grungeband armer. Gelukkig hebben de mannen besloten om met een nieuwe naam een frisse start te maken en daar hoort een bezoekje bij het buurland voor Eurosonic echt bij. (BvdZ)
Vrijdag 17 januari | Mutua Fides |01:15 – 02:00 | EUROSONIC

WORKING MEN’S CLUB

Deze vier Britse indie-kids met een voorliefde voor uiteenlopende stijlen als acid house, Cubaanse muziek, Afrobeat en zelfs Nigeriaanse 70’s funk deden de dansvloeren in hun thuisland vollopen met de energieke singles Bad Blood en Teeth. Live spat de energie er helemaal vanaf, dus ga dit vooral zien. (RR)
Woensdag 15 januari |Hooghoudt Barn |21.05-21.45 | EUROSONIC
Donderdag 16 januari |Plato Record Shop |12.50-13.10 | EUROSONIC

REV REV REV

Deze shoegazers uit Italië klonken op hun titelloze debuutalbum als een orkaan; snoeihard, onvoorspelbaar en gevaarlijk dreigend. Hun onlangs verschenen derde album Kykeon laat een band horen die sindsdien almaar is blijven groeien in het ontwikkelen van hun psychedelische noise. (RR)
Woensdag 15 januari |All Round Poolcentrum |22.15-23.00 | EUROSONIC

THE CLOCKWORKS

The Clockworks is een ruige, eerlijke, energieke en krachtige punkband uit Galway, Ierland. Het viertal mengt intense post-punk met grommende working-class observaties. De ‘Ierse Oasis’ met een flinke dot Kaiser Chiefs heeft pas één song online staan, maar is al wel getekend bij het nieuwe 7-inch label Creation23, gerund door de Schotse muziektycoon Alan McGee. (RR)
Woensdag 15 januari | Hooghoudt Barn |23.20-00.00| EUROSONIC

SILVERBACKS

Silverback, eveneens uit Ierland, begon ooit als project van de twee broers Kilian en Daniel O’Kelly, maar is inmiddels uitgegroeid tot een vijfkoppige band. Met maar liefst drie gitaren in de aanslag is hun NYC-rock een bescheiden sensatie in het thuisland. (RR)
Donderdag 16 januari | Huis De Beurs |20.00-20.45 | EUROSONIC

MOONRADIO

Energieke live band uit Drenthe doet nog het meest denken aan Deense bands als Saybia en het ondergewaardeerde Kashmir, maar ook aan een band als Travis of Keane. Misschien niet de meest hippe bands, maar lekker is het wel. (RR)
Donderdag 16 januari | Oost Clubstage |20.00-20.20 | EUROSONIC

LEWSBERG

Sinds het verschijnen van het debuutalbum in 2018 is het hard gegaan met Lewsberg. De Rotterdammers speelden met hun lo-fi rammelrock (denk aan een mix tussen The Velvet Underground en Pavement) op flink wat festivals en toerden zowat heel Europa door. Nu dus ‘gewoon’ weer in Groningen te zien en horen. Hopelijk met een voorproefje van hun binnenkort te verschijnen tweede album. (RR)
Donderdag 16 januari | Werkman Stadslyceum |23.35-00.15 EUROSONIC

HET ZESDE METAAL

Het best bewaarde geheim uit Belgie. De band van Wannes Cappelle (met oa. ex-Zita Swoon en Flowers For Breakfast Tom Pintens op gitaar) maakte met Calais een van de mooiste albums van 2016, vol ontroerende en eigenwijze songs, gezongen in vet West-Vlaams accent. Inmiddels is het eveneens prachtige Skepsels uit. (RR)
Vrijdag 17 januari | News Cafe |20.45-21.25 | EUROSONIC