Tekst: Bente van der Zalm
Foto: Réka Révász; Artwork Cover: Gerben Gerbrandy

Tien tegen één dat je nog nooit gehoord hebt van Emote. Dit telt niet als je uit Leeuwarden komt. Tot kort geleden was garagerockband Emote een woensdag-avond-is-oefenavond-band, die elke week de frustratie uit het lijf schreeuwt, met af en toe een optreden in een lokale kroeg. In de loop van de tijd ontdekte de band steeds meer dat het een boodschap te vertellen heeft en de tijd is nu rijp om deze naar buiten te brengen. Vandaag verschijnt de eerste single van Emote: Hell from Above.

CHAOS is nieuwsgierig naar deze band en vindt het tijd voor een kennismaking. We vragen aan zanger Thomas Meester wat hij met Emote wil bereiken. ‘De wereld veroveren!’ lacht Thomas. ‘Nou ja, in Paradiso of op Lowlands spelen zou heel cool zijn, al vinden we het spelen in kleine zaaltjes ook gewoon heel leuk. We zijn een echte liveband. Niet voor niets hebben we nu ook een boeker in de arm genomen. Hierdoor wordt het makkelijker om op andere plaatsen in Nederland op te treden.’ Houd je van harde muziek, dan is het tijd om Emote eens op te zoeken; niet voor niets delen de jongens gratis oordoppen uit bij hun optredens.
Sommige bands hebben misschien de ambitie om met bekende mensen samen te werken, maar voor Emote is die droom al uitgekomen. Ze hebben hun ep laten masteren door Howie Weinberg, die eerder met onder andere Nirvana werkte. Hoe was dat, om met hem te werken? ‘Dat was eigenlijk niet heel chill, omdat de studiotijd wel krap was. We moesten hard aanpoten om alles in een paar dagen opgenomen te krijgen. Een volgende keer willen we het weer zelf doen, zodat we daar meer tijd voor kunnen nemen. Gelukkig is het verschil duidelijk te horen en het is natuurlijk supertof om met zo’n held te werken.’Emote-Réka Révász

Dat Emote een serieuze boodschap heeft, laat de band meteen al in de eerste single ‘Hell from Above’ horen, geïnspireerd op een gedicht van Amnesty International: ‘I Will Be Next’. Het gaat over drones vanuit het oogpunt van een Pakistaan. Thomas legt uit: ‘Dat lijkt misschien een gek perspectief, maar het is goed om het vanuit een ander standpunt te bekijken. Binnenkort komen de Reaper Drones naar leeuwarden, ze worden gestationeerd op de vliegbasis daar. Dan komt het wel heel dichtbij. Om de frustraties over die schrijnende situaties eruit te gooien, hebben we dit nummer geschreven.’ Bij de single wordt ook een video gelanceerd. Thomas vertelt over deze video: ‘Deze video laat in getekende stijl zien dat het eigenlijk heel vreemd is dat je kinderen met speelgoedvliegtuigjes laat spelen, terwijl het in werkelijkheid moordmachines zijn.’

‘Hell from Above’ is de eerste van een reeks singles die Emote om de maand uitbrengt. Alle singles vertellen met elkaar een verhaal en leiden uiteindelijk tot de gelijknamige ep, die in oktober van dit jaar uitkomt. Emote bestaat naast Thomas Meester uit Willem Smink en Peter Melchers.