Tekst en foto’s: Bente van der Zalm

Gisteren startte de tour op het Europese vasteland van VANT, de band rondom Mattie Vant in Bitterzoet. Vorige maand verscheen het tweede album van VANT, Conceived in the Sky. Dit eerste soloalbum heeft een erg andere muzikale stijl dan debuut Dumb Blood. Waar Dumb Blood een punkrock album is, lijkt Conceived in the Sky meer een pop album. We zijn daarom benieuwd welke variant we in Bitterzoet te zien krijgen.

Vandaag staat VANT in Bitterzoet ter ere van de Post-brexit tour. Brexit wordt vaak naar voren gebracht, soms met een grapje, bijvoorbeeld wanneer Vant met zijn rug naar het publiek staat en zegt “this is Britain turning my back on you”, en bij opkomen is de Big Ben te horen: “this is the sound of brexit”. Maar Vant is ook serieus: “don’t nexit”. Dit alles maakt de avond licht politiek geladen, want duidelijk is dat Vant moeite heeft met het verlaten van de EU en het er absoluut niet mee eens is.

De set vanavond bestaat zowel uit nummers van het recent uitgekomen album, als oudere nummers. Het verschil tussen deze twee albums is live minder te merken. Conceived in the Sky klinkt live meer als een rockalbum, waardoor de hele set een massa van indiepop en punkrock wordt. Wel lenen nieuwe nummers, zoals ‘Atlas Falling’, zich meer voor meeswingen, terwijl op de oudere nummers een gezellige moshpit ontstaat. Bewonderingswaardig is het enthousiasme van Vant. Hij zorgt voor veel contact met het publiek en maakt af en toe een praatje of een grapje. ‘Lampoon’ is een voorbeeld van een nummer dat enthousiast wordt opgepakt door het publiek en waar Vant ook op kan losgaan.  Ondanks al het contact met het publiek, krijgt Vant de half gevulde zaal toch niet helemaal goed mee. Te weinig mensen klappen als hij dat vraagt en er wordt ook weinig meegezongen, op een paar enthousiastelingen vooraan na.

Bij de toegift komt Vant in zijn eentje terug. Het maakt hem niet uit dat de stroom tijdelijk wegvalt. Het nummer, ‘Give Up (Morrissey’s Racist)’ leent zich er voor om onversterkt gespeeld te worden. Gelukkig voor de mensen achterin de zaal gaat de stroom al gauw weer aan. ‘Give Up’ vloeit over in ‘Wonderwall’ van Oasis, zodat de hele zaal keihard mee kan zingen. Bij ‘Fly-By Alien’ kan VANT het publiek nog één keer uit zijn dak laten gaan.Vrijwel iedereen springt en danst voor de laatste keer mee. Vant is blijkbaar nog niet moe, want in een oogwenk staat hij al merchandise te verkopen.