Tekst: Bente van der Zalm
Foto’s: Ivana van der Zant

Het uit Brighton afkomstige Gender Roles stond donderdagavond in V11. Dat was voor hun niet de eerste keer: anderhalf jaar geleden stond het drietal hier ook al met Left of the Dial. Vorig jaar bracht Gender Roles het debuutalbum ‘Prang’ uit. CHAOS was er donderdag bij om de catchy alternatieve punk met eigen oren te horen en eigen ogen te aanschouwen.

Maar eerst: Deveron. Ook Deveron is een trio, maar dit drietal komt uit Utrecht. Lichtelijk ongemakkelijk komt de band op. Al vrij snel wordt duidelijk dat we vandaag met een verlegen publiek te maken hebben. Wanneer de frontman vraagt: ‘Hebben jullie zin in Gender Roles?’ is het ongemakkelijk stil. Pas nu aansporen klinkt er een voorzichtig gejuich uit de zaal. De muziek die Deveron maakt is ruig, hard en steekt goed in elkaar. Precies wat we willen op een donderdagavond. 

Dan is het tijd voor Gender Roles. Deze drie mannen hebben alle drie haar tot over hun schouders en zanger Tom Bennet heeft daar nog een snor bij ook. Vanaf opener  ‘You Look Like Death’ zit de energie er goed in en het is duidelijk dat de paar twijfelaars bij het voorprogramma nu ook echt niet meer stil kunnen blijven staan. Bij het tweede nummer ontstaat er al een gezellige moshpit in het lichtschip. Op de spaarzame rustigere momenten wordt duidelijk dat Bennet een mooie stem heeft, maar ook op de ruige stukken houdt zijn stem zich goed. Ongetwijfeld het hoogtepunt van de set was al halverwege de show wanneer Gender Roles het energieke nummer ‘About Her’ speelt. De punk is hier nog pakkender en ruiger en doet nog meer beentjes en hoofden bewegen. In het klein uur dat Gender Roles speelde, gaat het trio door het hele repertoire, bestaande uit twee ep’s en enkele singles, heen. We kunnen niet zeggen dat dit per se een optreden was waar nog jaren over gepraat zal worden en waarbij je echt iets miste als je niet aanwezig was. Wel bleef de afwisselende set en de energie die de band wist neer te zetten boeien. Er was eigenlijk geen saai moment. Daarom was het ook wel vreemd dat het enthousiasme nooit echt over sloeg op het publiek. Hoewel mensen lachte om een praatje en wel een beetje moshte, bleef de sfeer de hele tijd licht ongemakkelijk en werd er nooit echt op praatjes gereageerd. De mensen die aanwezig waren vanavond hadden een prima avondje uit, maar we zullen deze show niet terugzien in de geschiedenisboeken.