Tekst: Bente van der Zalm

We keken en luisterden met veel plezier naar Mexican Surf, toen we ruim een jaar geleden opeens het bericht kregen dat de band onder een nieuwe naam verder ging: Dripping Trees was geboren. Nu maakt deze band een flinke doorstart en kondigt nieuwe tourdata aan. We spraken met bassist Stef Leijten om alles over de nieuwe plannen te horen.

Vertel eerst nog even, waarom die nieuwe naam Dripping Trees?
‘Toen Jules, onze zanger van Mexican Surf, er mee wilden stoppen, wilden wij drieën graag wel verder. Wij hadden er nog erg veel zin in. Nu maken we echt andere muziek, dus we wilden Mexican Surf achter ons laten en kozen voor een nieuwe naam.’ 

Maar die naam dan?
‘Volgens mij heeft onze gitarist dat verzonnen, ‘Dripping Trees’ zit in een stukje tekst van Nick Cave and the Bad Seeds, één van onze muzikale invloeden. We vonden het wel een mooie combinatie van woorden.’

Dripping Trees brengt een mooie mengelmoes van stijlen zoals slowcore, postrock en melancholische muziek a la Nick Cave en Iceage. De band in drie woorden? Stef Leijten kan er eigenlijk maar twee bedenken: ‘Meeslepend en dynamisch. Het debuutalbum wordt een conceptalbum over onder andere de teloorgang van de wereld. Dat zijn meer dan twee woorden, dus dan houd ik het bij meeslepend en dynamisch, dat zijn wel twee speerpunten van onze muziek.’

Dripping Trees lijkt weer stevig op de rails te staan. Hoe hebben jullie dit aangepakt?
‘Ongeveer een jaar geleden hadden we ons eerste optreden als Dripping Trees, tegelijk met het afscheidsconcert van Mexican Surf. We hebben sindsdien hard gewerkt om een set van 45 minuten op te bouwen. Daarnaast hebben we ook wat optredens gedaan, bijvoorbeeld op het Psycho Mind Festival, Rauwkost Festival Stukafest in Eindhoven, als voorprogramma van Indian Askin in De Pul. Zo konden we kijken of de nummers live over kwamen zoals we wilden’.

Over live spelen gesproken. Met Mexican Surf heeft de band ook ervaren dat heel veel spelen dodelijk kan zijn.
‘We hadden onszelf kapot getourd en de lol was er een beetje van af. Dat plezier willen we nu graag houden door de optredens een beetje exclusiever te houden. Die optredens zelf willen we dan wat meer aankleden, zodat de sfeer van de nummers beter over komt. Bij Mexican Surf was dat niet zo nodig, omdat dat toch meer een garagepartyband was. Elke bar of kroeg waar we speelden ging wel los. Bij onze nieuwe muziek gaat het meer om de totaalbeleving’. 

Om dat te bereiken is inmiddels gitarist, toetsenist Stef van der Wielen toegevoegd als bandlid van Dripping Trees. Dripping Trees bestaat, naast de twee Stefs, uit Koen Ruijs (zang/gitaar) en Stijn Luijk (zang/drums). Om de nummers goed live te kunnen spelen zou de band het liefst zelfs een violist en trompettist aan de band toe willen voegen. 
En wat zijn de verdere plannen, behalve deze exclusieve optredens en single releases?
‘Buiten de optredens en de twee singles hebben we nog niet echt grote plannen. Wel willen we ons richten op het opnemen van het album deze zomer en dat goed regelen. Het debuutalbum kan dan begin volgend jaar verschijnen. Daarna willen we natuurlijk graag op Noorderslag en op andere festivals spelen.’

Gelukkig kunnen we Dripping Trees binnenkort al live zien:

19 maart Hall of Fame, Tilburg (support: Docile Bodies)
21 maart TAC, Eindhoven w/ Docile Bodies & To Adelaide
03 april Groene Engel , Oss (support: Neushoornhoorn & Magnetic Spacemen)