Tekst: Bente van der Zalm
Foto’s: Ivana van der Zant 

Als je de kans krijgt om op 29 februari naar een concert te gaan, dan moet je die met beide handen vastgrijpen. Zeker als dat concert van een van de leukste Nederlandse indierockbands is. Daarom trok CHAOS gisteravond naar Stathe in Utrecht voor het optreden van PEER, afkomstig uit Middelburg. Vorig jaar stond het viertal ook al in Stathe, maar nu PEER midden in het proces van het maken van nieuwe muziek zit, krijgt het publiek de kans om spiksplinter nieuw materiaal te horen. We hebben de band eerder gezien, en elke keer valt weer op hoe goed deze muzikanten in hun vak zijn. Het is te merken dat PEER al lang op professionele wijze bezig is, want de bandleden zijn enorm op elkaar ingespeeld en houden elkaar goed in de gaten. De strakke, maar toch speelse, drumpartijen van drummer Renzo Rijn vormen de perfecte basis voor de frisse bovenlaag van de gitaren. Resultaat van dit samenspel is strakke alternatieve britrock, zoals de  Arctic Monkeys dat in hun beginjaren maakten.  

Vol overtuiging begint PEER met ‘Carousel’. Het zaterdagavondpubliek kijkt goedkeurend om zich heen. “Dit klinkt wel tof”, horen we naast ons. Zo kort heeft PEER nodig om het publiek voor zich te winnen. Toch gaat de zaal nog niet echt los, hoewel de liedjes hier wel voor uitnodigen. De mensen knikken wel en dansen een beetje mee, maar daar blijft het vooralsnog bij. Dan speelt PEER ‘Supernatural’, een nieuw liedje dat de jongens nog maar één keer eerder hebben gespeeld. Dit is wat ruiger en heeft wat weg van een Queens of the Stone Age nummer. Het is catchy en slaat goed aan bij het publiek. Hoewel het voor het merendeel eigenlijk niet echt uitmaakt of de nummers nieuw zijn of oud, omdat het allemaal nieuw klinkt, is het toch een feest als je bij een live debuut aanwezig bent. Gelukkig zijn wij op deze schrikkeldag de eerste mensen om het nummer ‘Missing’ te horen. Naar eigen zeggen een persoonlijk nummer voor zanger Gijs Teuwsen. 

Bij ‘All This Time’ gaat Teuwsen de zaal in, om het publiek enthousiast mee te laten zingen. En dat lukt verrassend goed. Wanneer Teuwsen even later zijn akoestische gitaar pakt en midden tussen de mensen gaat staan, klinkt er veel lawaai uit het café hiernaast. Als het dan toch eindelijk stiller wordt, is hij de tekst van het nummer vergeten. Gelukkig schieten de andere bandleden vanaf het podium te hulp en zingen ze de eerste zin in koor. Vanaf hier weet Teuwsen het weer. Voor het volgende nummer kiest hij weer strategisch een andere plek. Ditmaal zittend op de bar voor een mooie uitvoering van ‘Siren’. Bij één-na-laatste nummer ‘I Don’t Wanna’ is er ‘geen excuus meer om stil te staan’. Vanaf dit moment gaat het publiek echt helemaal los. Afsluiter Karma wordt dan ook goed opgepakt en dan is het uit met de pret. Het wordt hoog tijd dat meer mensen kennis met PEER gaan maken.