Tekst: Dennis de Waard
Foto’s: Darlyn/V2

De indiefolkband Darlyn heeft zich langzaam maar zeker in het oog van de Nederlandse concertgangers gespeeld. Over de jaren is Darlyn een hechte band geworden. Ontstaan uit Diwa, de band rond Diwa Meijman, zag Darlyn het levenslicht. Diwa was een soloproject met een band eromheen, Darlyn (met bijna alle originele leden van Diwa’s band) werd écht een groep. Darlyn speelde in elke hoek van het land en bracht hier en daar wel eens een single uit en een ep in 2015, maar een debuutalbum liet een tijdje op zich wachten. Dit jaar zag ‘Was It a Dream’ dan eindelijk het daglicht. We belden met zangeres Diwa Meijman over de plaat, het opnameproces en touren.

De plaat dus. We keken even op toen er in het persbericht stond dat hij is opgenomen in een voormalig psychiatrisch ziekenhuis, wat is daar het verhaal achter?
Diwa: ‘Onze producer, Ferry van der Singel, heeft in dat oude pand een studio zitten. Het ligt helemaal afgelegen en we hebben ons daar een aantal weken opgesloten om de plaat te schrijven.’

Een vrij heftige en absurde plek om daar opeens muziek op te nemen lijkt me. Heeft de historie van de studio dat schrijfproces beïnvloed?
‘Ja ik denk het wel. Omdat het zo afgelegen lag en een bosrijk gebied was, had je alle rust om je heen. Het was op sommige plekken ook echt zichtbaar dat het een oud psychiatrisch ziekenhuis was en dat maakte wel indruk en inspireerde ons ook.’

Hoe waren de rollen eigenlijk verdeeld? Toen jouw soloproject langzaam omvormde naar Darlyn, ben jij dan nog steeds degene die alle nummers schrijft?
‘Nee, Darlyn is écht een band waarbij iedereen in de band wat toevoegt aan de nummers. Onze gitarist en ik schrijven nog wel het meest, maar de rest is echt een team effort.’

De plaat, ‘Was It a Dream’ laat Darlyn op hun meest veelzijdigst horen. Je hoort duidelijk de invloeden van Fleetwood Mac, The Mamas & the Papas, maar ook hedendaagse bands als The Black Keys en Tame Impala. Eén been in het verleden, één been in het heden, met de richting naar de toekomst. Darlyn heeft met de nieuwe plaat onder de arm ook een tour gepland (welke intussen door de huidige wereldwijde crisis is uitgesteld naar het najaar).
‘We kijken echt heel erg uit naar de nieuwe shows. Een hoop mensen hebben de afgelopen jaren al een voorproefje gehad op de nummers. Nu kennen ze misschien al die nummers door de plaat. Als mensen speciaal naar je show komen en dan ook echt aandachtig luisteren, dan geeft me dat wel een warm gevoel.’