Tekst: Dennis de Waard Foto’s: Lotte Brouwers

De Waalse krautrock-techno-noise-band La Jungle weet maar niet van stoppen. De band, die dit jaar zowel hun eerste livealbum ‘Coucou Beuh!!!’ als een split-ep met Hyperculte uitbracht op hun kakelverse eigen label, heeft intussen ook alweer een vierde album af. Daarnaast hebben ze hun eerste show sinds tijden gespeeld voor twintig man. We belden met het duo om ze het hemd van het lijf te vragen.

Hallo jongens! Dus, jullie hebben twee dagen geleden gespeeld in de DB’s in Utrecht: jullie eerste show in tijden met publiek erbij. Hoe was dat?
Het was leuk! Er waren slechts twintig man, wat ons weer een beetje het gevoel gaf dat we een beginnende band waren die ergens voor het eerst zouden spelen. In de DB’s hadden ze kruisen op de vloer gezet waar iedereen op een stoel moest zitten. Het duurde niet lang voordat er niemand meer zat en iedereen voor zijn stoel stond te dansen. Dat maakt het dan toch weer bijzonder. We hebben in mei nog een livestream gedaan waar er misschien één man was voor het geluid en de stream enzo. Dat maakt het spelen dan ook een stuk minder. Weet je, La Jungle is écht een liveband. We kunnen veel beter spelen als er een publiek voor ons staat en energie teruggeeft. Dat hele spelen voor een lege zaal wil ik niet meer. Nu waren er nog twintig man, maar dat maakt me ook een beetje verdrietig. Dit gaat waarschijnlijk hier (België) de komende maanden nog wel zo zijn. We moeten nu gewoon wachten totdat de overheid de zalen de ruimte geeft voor honderd, tweehonderd man.

Hoe was het om dan weer te spelen na zo lang?
Het voelde weer heel even om op tour te zijn. Gitaren inpakken, de backline in de auto gooien en rijden. Dat voelde echt goed en we kunnen niet wachten om weer écht te kunnen touren.

Naast jullie eerste échte show in tijden hebben jullie ook een split-ep uitgebracht met de Zwitsterse band Hyperculte, op jullie eigen nieuwe label. Hoe is dat ineens tot stand gekomen?
We zijn goede vrienden met Hyperculte en hebben samen getourd. Wij hadden nieuwe nummers, zij hadden nieuwe nummers en al snel hadden we het idee om die samen uit te brengen. Ik (Mathieu) tekende de artwork en ineens dachten we ‘Waarom brengen we dit niet gewoon zelf uit?’ Dus startten we ‘Hyperjungle’. Het is iets dat we samen hebben gemaakt, opgenomen en nu dus ook zelf kunnen uitbrengen.

Is het zodat jullie volledig independent kunnen zijn?
Nou, we zijn eigenlijk altijd al volledig independent geweest. We brengen dan wel albums uit via labels, maar we hebben nergens een contract bij getekend. Als we iets willen uitbrengen, dan doen we dat gewoon. Met het label Hyperjungle kunnen we gewoon meer doen. We zijn namelijk meer dan gewoon een album-band. Albums uitbrengen is leuk, spannend en vergt veel werk, maar soms willen we ook gewoon singletjes uitbrengen. We nemen het op, sprokkelen geld bij elkaar om het naar de vinyl-perser te brengen en hoppa, we hebben een fysieke single. Het lijkt ons veel leuker om iets snel te maken en dat dan ook gewoon meteen uit te kunnen brengen. Dan kan je gewoon veel meer laten horen van jezelf.

Jullie zitten nu wel echt in een creatieve streak! Jullie hebben net jullie eerste livealbum ‘Coucou Beuh!!!’ uit, net die splitsingle uitgebracht en zo lang geleden is jullie derde album ‘Past//Middle Age//Future’ ook nog niet uitgebracht. Waar halen jullie in godsnaam die creativiteit vandaan?
Nou, om een voorbeeld te geven, we hadden vorig jaar zo’n 120 shows wat neerkomt op gemiddeld zo’n drie shows per week. Omdat we zoveel spelen hoeven we nooit te oefenen, de nummers zitten echt in ons systeem. Als we thuis zijn of aankomen in een zaal of op een festival hebben we dus veel tijd over. Die tijd die we dan overhouden steken we in het schrijven van nieuw materiaal. Creativiteit is erg belangrijk voor ons en zo houden we ons echt bezig. Wat ook betekent dat we intussen ook al ons nieuwe vierde album eigenlijk al zo goed als af hebben. Het is enkel een kwestie van de plaat naar de mastering sturen en persen.

La Jungle heeft voorlopig nog geen nieuwe shows in Nederland gepland op ééntje na:
28 november in De Klomp, Ovezande met The Guru Guru