Tekst: Wim du Mortier Foto’s: Ivana van der Zant, Bente van de Zalm

‘We hebben het uitbrengen van de nieuwe plaat al ver verschoven. We hadden nu allemaal zoiets van, dadelijk is het niet meer leuk. Want we zijn best een productieve band, we schrijven veel en dan wil je op een gegeven moment nieuwe dingen gaan opnemen. En deze plaat voelt dan op een gegeven moment als oud nieuws. Dat wilden we voorkomen. Als oud nieuws voelt het voor mij nu eigenlijk al een beetje.’

Drummer van Paracetamøl Guus van Tiem glimlacht bij zijn uitleg waarom is besloten het uitbrengen van hun debuutplaat Behave niet langer uit te stellen. Ook al is toeren nog vrijwel onmogelijk en worden er dus kansen gemist om het album te promoten. In feite valt er niet veel te lachen voor de band uit Arnhem en Nijmegen. Zoals voor veel muzikanten geldt, gooit corona roet in het eten en wordt een moment waarop reikhalzend is uitgekeken door het viertal verziekt. In januari waren de vooruitzichten nog zo mooi. Een show op Noorderslag en de aankondiging van dat nieuwe album leverde veel aandacht en veel boekingen op. Een jaar oogsten diende zich aan. Zo leek het.

‘…en toen werd alles gecanceld. Superjammer. We hebben vorig jaar veel gespeeld, voornamelijk met Popronde maar ook los daarvan. Het was erg druk en we speelden wel drie keer per week. Daarmee werk je ergens naartoe. Met Noorderslag kregen we even veel aandacht en werden we geboekt, ook voor festivals waar we heel blij mee waren. Maar ja, ook die zijn afgezegd en sommigen verschoven naar volgend jaar. Er zijn er ook die nog geen nieuwe toezeggingen doen. Absoluut balen dus. Maar ja, wat doe je er aan?’

De band heeft de plaat in het najaar van 2019 in enkele dagen tijd opgenomen met Matthijs Kievit in de Wisseloord Studios. Dankzij een goede deal lukte dat voor een redelijke prijs. Maar dan nog is het ook een financiële domper dat ze hun plaat nu niet kunnen promoten door live te spelen. ‘Ja, ook met een goede deal kost het opnemen wel wat. Het is investeren. Deels hebben mijn ouders ons geholpen. Dat is heel lief. Deels hebben we het gewoon zelf betaald.’ Guus vertelt hoe een beginnende band geld beetje bij beetje opspaart om iets aan budget te vergaren om studiotijd te kunnen betalen. Die Popronde, dat hielp, al spek je daar per optreden de bandpot misschien maar met een paar tientjes mee. ‘We zijn ook zo’n band die dan vergeet om de benzinekosten weer te innen en dat betaal je dus gewoon zelf. Uiteindelijk komt er zo wel wat in de bandpot terecht. En als je dan eens een paar shows hebt die beter betalen, dan loopt het wel op. Toch is het zeker een financiële tegenvaller dat we de plaat nu niet kunnen promoten. Ook al zijn wij niet per se een band die het voor het geld doet. Absoluut niet. Maar ja, die festivals die dan wegvallen, dat zijn toch de plekken waar je echt wilt staan en ook echt veel uit kunt halen. Die betalen ook beter. Dus dat is een tegenvaller. Dat ga ik niet ontkennen.’

Paracetamøl
(BvdZ)

Knallen

Paracetamøl heeft Behave er in pakweg vier dagen ‘opgeknald’, zo verwoordt Guus het. Alles live. Alleen de zang is los opgenomen met een paar overdubs. Dat was mogelijk omdat de band het materiaal tijdens Popronde al wat draaiuren had gegeven en Paracetamøl sowieso graag veel en hard werkt in de oefenruimte. ‘In die zin zaten die liedjes er echt al in. Wij hadden ze ook allemaal live gespeeld. Op een gegeven moment – ook al ben je niet per se de beste muzikant – gaat het leven. Dat is te gek.’

Dat rijpingsproces, daarvan profiteerde de band bij de opnamen in de Wisseloord Studios. Het stelde het viertal in staat de energie die ze zo zeer kenmerkt te vangen. ‘Wij zijn sowieso een live band. Onze eerste EP hebben wij daarom ook zo live mogelijk opgenomen. Daar zijn wij altijd van geweest. Zonder kliktrack, soms versnel je wat, soms vertraag je. Maar dat vind ik juist het leuke aan een band zijn. Het hoeft allemaal niet heel erg robot-achtig en super gelikt te zijn. Op de één of andere manier voel je minder energie als je het niet in één keer met zijn allen opneemt.’

En jullie moet het juist hebben van de energie…
‘Absoluut, ja. Ik heb bij de vorming van de band een beetje mensen bij mekaar gezocht die dat zouden kunnen. En mensen waarvan ik wist dat zij dat in zich hadden. Joey Pechler is heel explosief. Het is een introverte jongen die best wel veel gevoelens in zich heeft die er niet altijd uit kunnen, zeg maar. Live spelen is voor hem ook echt zo’n moment van ontlading. Dan komt dat er gewoon uit. En dat steekt elkaar ook weer aan. Dat is ook fijn aan deze band. Ook Guus den Klooster, de bassist, die heeft in heel veel punkbands in Arnhem gespeeld. Die kende ik daar ook van. Als ik hem zag spelen, dan dacht ik, dit is gewoon wat je wilt, dit is gewoon cool, hij gaat ervoor, zijn partijen zijn cool. Ja, dat! Dus op de een of andere manier heb ik daar destijds ook al een beetje naar gekeken. Het gaat nu gewoon vanzelf. Snap je wat ik bedoel? Iedereen in de band heeft die behoefte. Het gaat erom dat we die optredens zelf ook nodig hebben om daarna weer een beetje tot rust te komen. Daarom ben ik heel blij dat we weer mogen spelen binnenkort.’

Wat prefereren jullie? Opnemen of live spelen?
‘Eigenlijk een combinatie daarvan. Ik vind het heel leuk om live te spelen, ik hou er gewoon heel erg van. Maar ook van het maken van die plaat. Ik ben er, toen we met deze band zijn begonnen, heel specifiek over geweest: ik wil spelen in een productieve band. Niet een die drie jaar teert op één EP of één plaat. Ik wil gewoon dat we in elk geval jaarlijks dingen uitbrengen. En daar zijn we heel serieus mee aan de slag gegaan. Dat is wel hard werken en veel geregel, maar tegelijkertijd vind ik het een vereiste. Ik wil ook creëren en platen hebben.’
Guus vertelt dat er bij voortduring veel nieuwe nummers worden geschreven. Die komen uit de koker van zanger-gitarist Joey Pechler. Hij heeft de rol in de band toebedeeld gekregen om voor nieuwe ideeën te zorgen. De ideeën van Pechler worden door de band vaak nog aangepast. ‘De basis is er dan al. We hadden bijvoorbeeld laatst een nieuw liedje en dat werkte gewoon voor geen meter. Toen hebben we een aantal dingen heel erg versimpeld. Daardoor is het een beter liedje geworden. Nu vind ik ‘m te gek. En dat vindt iedereen, ook Joey. Hij is er heel open in: als het beter werkt voor de band en voor het liedje, dan doen we het op die manier.’

Dat is knap. Hij zou de eerste songschrijver niet zijn die defensief wordt en zegt dat je van zijn kindje moet afblijven…
‘Ja, maar dat heeft ‘ie ook echt wel gehad. Bij Paracetamøl zijn we heel snel dingen gaan aanpassen met elkaar, en is dat snel geaccepteerd. Zo is dat echt een ding van deze band geworden, weet je wel. Dat heeft ook wel even geduurd, want je moet het altijd op een goede manier brengen, anders kan iemand daar gevoelig op reageren. Daar moet je het ook over kunnen hebben met elkaar. Dat gaat nu. Dat gaat eigenlijk heel goed en is ook heel snel heel goed gegaan. Dus dat is superfijn.’

Behave van Paracetamøl wordt uitgegeven door Bottom Shelf Records en Waaghals

(IvdZ)