Tekst: Arjen Bloem Foto’s: Jørgen Nordby

De Noorse singer-songwriter Siv Jakobsen staat bekend om haar intieme en fragile folksound. Op haar nieuwe plaat, A Temporary Soothing, bezingt ze hoe het leven een specifiek gemiddelde van leed en geluk kent. Na regen komt weer zon, maar na zon komt ook weer regen. Net zoals dat in het leven gaat. Ze roept dan ook op om die tijdelijke geluksmomenten te koesteren en niet te streven om altijd gelukkig te zijn. Ellende hoort er nou ook eenmaal bij. Muzikaal slaat ze haar vleugels uit met een voller, intenser geluid dan we van haar gewend zijn. CHAOS zoomde met Siv om alles te weten te komen over de nieuwe plaat.

Om te beginnen, gefeliciteerd met A Temporary Soothing. Hoe voelt het om in deze vreemde tijden een album uit te brengen?
‘In het bredere geheel is het voor mij een fijne ervaring geweest. Ik denk niet dat het komt door de tijd waarin wij ons nu begeven, maar puur dat ik alle tijd had om me voor te bereiden op de release.  Het natuurlijk wel erg zuur dat optreden een lange tijd niet mogelijk was. Niet op festivals spelen als een nieuwe plaat uit is voelt als een bubbel waar je niet uit mag treden.’

Het album is later uitgekomen dan de bedoeling was. Hoe komt dat?
‘Het album is al een jaar echt af, ver voordat van de hele coronapandemie sprake was. Het plan was om eind april het album uit te brengen en in de zomer veel festivals mee te pakken. Het bedrijf dat voor de verdere uitwerking van cd’s en vinyl zou zorgen was niet in staat het binnen de releasedatum te maken. Daarom hebben we besloten om het nu uit te brengen.’

Chris Bond, die ook samenwerkte met Ben Howard en Xavier Rudd, heeft het album geproduceerd. Hoe was dit proces?
‘We hadden echt een hele fijne tijd. Samen met Chris en zijn broer Bear hebben we bijna alle instrumenten ingespeeld. Het was eigenlijk een grote speeltuin, waarin we de gekste ideeën uitproberen en experimenteerden met verschillende stijlen. Ik vond het ook geweldig om te zien wat er gebeurde als ik hun gewoon hun gang liet gaan en ze alleen liet.
Ik weet dat het soms intens kan zijn om de artiest voortdurend om je heen te hebben als je creatief wil zijn. Daarnaast waren de wandelingen voor mijzelf ook prettig om even los te zijn van het creëren. Het mooiste is momenten dat je terugkomt en ze iets heel moois hadden bedacht en vice versa. Het was een constante flow.’

De plaat voelt wat rauwig, melancholisch aan voor mij, maar in plaats van ingetogen liedjes klinken ze luchtig en omvangrijk. Je verbindt leed met een ritmische stijl. Waarom heb je gekozen dit geluid te geven aan je liedjes? 
‘Dit studioproces wilde ik zonder al te veel regels een grootser, voller geluid maken dan op eerdere albums. Ik wilde kijken wat zou gebeuren als de producers en ik elkaar de vrijheid gaven creatief te zijn. Een van de weinige dingen die we echt afspraken. De plaat is het resultaat van die vrijheid.’

Hoever ging die vrijheid?
‘Ik wilde ervoor zorgen dat er een sfeer gecreëerd zou worden waarin niets te gek was om uit te proberen. Nooit een idee te stoppen voor het uitgeprobeerd was. Soms zijn de ideeën die het domste aanvoelen het allerbest.’

Welk idee voelde dom maar bleek erg goed te zijn?

‘In het verleden zou ik nooit syths of een drumcomputer toevoegen aan mijn liedjes. Dat was destijds heel raar voor mij. Toen we begonnen aan het album en mijn producer dit toevoegde, voelde het bijna grappig, omdat het zo anders was dan de sound die ik gewend was te maken. Zeker na het uitwerken van het liedje ‘Island’, ik zei tegen Chris en Bear: “Dit maakt me zo blij, de sound is zo intens. We moeten het erin houden!” Wat voelde als een dom idee, bleek een zeer belangrijk onderdeel te zijn van het liedje voor mij.’

Voorheen was ‘Island’ dus een heel klein liedje?
‘Ik wist dat het ‘’up’’ moest klinken. Upbeat met een zekere ‘’drive’’. Ik denk dat we het nu tot zijn maximale punt hebben kunnen rekken.’

In het luisteren van het album krijg ik het gevoel dat er ook een vorm van rouwverwerking in zit. Die naar mate het album vordert, een hand uitsteekt die empathie en steun biedt en je steeds sterker vastpakt. Was dit een bewuste keuze in de chronologie van liedjes op het album?  
‘Ik ben blij dat je hebt gehoord in de plaat. Ik wil dat niet te specifiek gaan duiden omdat het voor elk persoon anders is. Daarmee kan ik iemands gevoel bij de plaat verstoren. Rouw is een weg om ernaar te kijken, alhoewel het voor mij niet zo voelde toen ik het uitwerkte.
Ik schreef het in een periode waarin ik mij kwetsbaar voelde. Ik was erg moe van de constante mangel van muziek uitbrengen en daarop gaan touren. Jaar in jaar uit. Ik maakte me zorgen dat ik in een vicieuze cirkel was beland, waarin ik me moe en droevig moest voelen om mooie liedjes te kunnen schrijven. Ik maakte me zorgen dat ik niet door kon gaan met mijn werk, als ik me zo bleef voelen. Dat het onmogelijk was gezond te zijn en te creëren op het zelfde moment. Iets waarvan ik denk dat het niet waar is. Ik moest dit album schrijven om te realiseren dat ik beide kan hebben. Dat mondde uit in een energie, een weerwoord, in: A Temporary Soothing.’

Is dat ook de (grootste) les die je hebt geleerd in het maken van A Temporary Soothing?
‘Het is er zeker een van. Ik probeer de tijdelijke momenten zo goed mogelijk te voelen. Dat vind ik iets heel puurs, ze kleuren het bestaan. Als je ernaar streeft altijd gelukkig te zijn, ga je hoogstwaarschijnlijk falen. In verleden voelde ik wel die drang. Ik dacht dat geluk dat betekende.
Inmiddels ben ik tot het inzicht gekomen dat het anders ligt. Ik heb geleerd dat als je het goede en slechte omarmt, je dan beter gaat voelen. Er zitten zoveel lagen van emoties in het leven, dat geluk veel complexer ligt dan alleen je vrolijk te voelen. Je tijdelijk goed voelen is dan ook het doel!’

Wat is het verhaal achter de albumtitel?  
Voor mij kan A Temporary Soothing veel verschillende dingen betekenen. Het heeft een positieve en negatieve kant. Het liedje ‘Only Life’ heeft de regels: It’s a hollow float. A temporary soothing. Het nummer herinnerde me aan iemand die zichzelf verdooft om zich tijdelijk verlicht te voelen van zijn zorgen. In dat opzicht is het geen goed idee om drugs en alcohol te gebruiken, dan kan je er op den duur afhankelijk van worden.  
Voor het album in het geheel is het een positieve boodschap. In ‘Only Life’ ligt het gelaagde van het tijdelijke verlichte dat inhaakt op de albumtitel. Zo heeft elk liedje zijn eigen vorm van tijdelijk leed of geluk gekregen.’’

Siv jakobsen

In de muziekvideo van ‘Fear the Fear’ heb je een mijnlamp op je voorhoofd en in ‘A Feeling Felt or a Feeling Made’ drijf je in een meer. Heel metaforisch. Wat is de achterliggende boodschap van deze video’s?
‘Ik maak niet echt video’s om daarna een grote boodschap te verbinden. Het enige wat ik doe is een visuele representatie te maken van het liedje. Hoe het liedje me laat voelen. Met ‘Fear the Fear’ hadden we eigenlijk totaal iets anders in het hoofd om te maken. Door omstandigheden werd dat onmogelijk en kwamen we uiteindelijk op het idee om een video te maken van een shot waarin ik een mijnlamp draag op mijn voorhoofd.
We zaten midden in de nacht in een Noors bos, zonder verlichting in hartje december. Ik ben blij dat we het uiteindelijk zo hebben ingevuld, omdat het beeld sterk aansluit bij het basisidee van het liedje: de angst om bang te zijn. In plaats van dat je bang bent voor iets fysieks dat je daadwerkelijk pijn zou kunnen doen.
De clip bestaat uit één shot waarin ik loop op een verlaten weg. De sfeer is zoals het liedje klinkt. Het creëert een vibe alsof iemand je achtervolgt. En om eerlijk te zijn, het voelde alsof iemand me volgde. Daarnaast ook al die kleine, onbekende geluiden uit het bos die je angstig kunnen maken.’

Op een andere manier dan spelen heb je het nummer dus totaal kunnen voelen?
‘Absoluut. Het was koud, donker en voor uren hebben we geen andere mensen gezien.’

En ‘A Feeling Felt or a Feeling Made’?
‘Ik ben zeer van mening dat water een belangrijk element is in dit album. Het leek mij passend en rauw om in een meer te drijven. Daarnaast vond ik het stukje surrealisme in de video ook belangrijk. Daarom draag ik in de video de witte, ietwat meisjesachtige jurk. Ik wilde het contrast op zoeken met mijzelf als persoon. Ik zou zoiets nooit dragen in het dagelijks leven, maar voor het surrealisme vond ik het zeer geschikt.’

Wat is ‘A Temporary Soothing’ voor jou?
‘Zoals ik eerder vertelde, kan de titel veel verschillende dingen betekenen. Voor mij kunnen het de kleine momenten op de dag zijn dat je jezelf wat rust gunt. Het kan een verwenmoment voor jezelf zijn door iets lekkers te kopen bijvoorbeeld. Dit album is wat ik wilde dat het zou zijn voor de luisteraar. Een duwtje in de rug om iemand beter te laten voelen. Ik hoop dat mensen meer begrip krijgen voor hun situatie. Ik weet dat veel mensen moeten omgaan met gevoelens van angst en beklemming. Dit album kan helpen daarmee om te gaan en je minder alleen te voelen.’

Welk liedje is net even specialer voor je op de plaat?
Natuurlijk hebben zij allemaal een speciaal plekje. Het hangt sterk af van de dag waarop je het vraagt. Voor vandaag voelt ‘Anywhere Else’ extra speciaal. Het voelt dat ik in staat was mezelf bloot te geven en te vertellen wat er zich afspeelde in mijn leven. Zonder metaforen en bijna geen poëzie. Alles is fictie.’

Vanwege de coronapandemie is de tour buiten Noorwegen is voorlopig uitgesteld. Wat kunnen we hierin verwachten?
Ik ga op dit moment alleen een solotour doen in Noorwegen. Het leek mij een mooie kans om mijn land beter te leren kennen. Het lijkt best wel op wat ik zeven jaar geleden deed. Naar een bar rijden en daar spelen. Ik vind dat een mooi doel, want het is datgene wat ik kan bieden in deze crisis. Om mensen zich beter te laten voelen door mijn muziek en als ik dat kan bieden in een veilige omgeving dan wil ik dat zeker doen!
In Europa willen we vanaf eind februari gaan touren met op de 26e een show in Utrecht. Mocht deze verzet worden, dan komen we later. We komen met deze tour sowieso naar Nederland!’

Voor meer informatie over de tour zie: sivmusic.com.