Tekst: Anouck Bosma Foto’s: Boy Pablo

Hij stond al op grote festivals zoals Coachella, Lollapalooza en Lowlands. Dit jaar even geen festivals maar wel een nieuw album: op 23 oktober verschijnt Wachito Rico van Boy Pablo. CHAOS sprak de Chileens/ Noorse zanger Nicolás Muñoz online via Zoom over zijn nieuwe album, zijn inspiratiebronnen en waar die naam nou eigenlijk vandaan komt.

Het album Wachito Rico komt uit op 23 oktober. Waarom heb je deze naam gekozen voor het album?
Het begon als een grap omdat Wachito Rico knappe jongen betekent in het Chileens. Ik zie mezelf niet als knappe jongen maar ik vond het grappig om de ironie en het is een grappige naam en ik dacht dat het goed zou passen bij de karakters omdat wachito Rico klinkt als een karakter.’

Wat kunnen we verwachten van het album?
Ik zou zeggen dat je een nieuwe kant van mij kan verwachten als tekstschrijver en maker. Ik heb geprobeerd om anders te schrijven en te produceren dan bij de andere twee ep’s die al uit zijn. Hopelijk kunnen mensen die kant van mij als tekstschrijver zien. Ook wil ik dat mensen genieten van het hele muziekvideo-universum dat we hebben gecreëerd. Er zijn twee video’s al uitgekomen en er komen er nog drie, dus hopelijk vinden mensen dat leuk. Ik word geïnspireerd door alle muziek waar ik naar luister. Dus ik heb geprobeerd om nieuwe woorden te vinden en mezelf niet te herhalen. Ik gebruik ook voor het eerst een akoestische piano en gitaar. Zo probeer ik de muziek anders te laten klinken dan hiervoor.’

Wat is je favoriete nummer van het album en welke betekenis zit daarachter?
Het ligt eraan welk humeur ik heb. Ik denk dat het ‘Rest Up’ zal zijn. Het heeft mijn favoriete refrein dat ik heb geschreven en daarnaast is de tekst best persoonlijk voor mij. Het gaat over moeite hebben met slapen en het effect daarvan op mijn leven. Ik heb geprobeerd meer emoties in dat nummer te verwerken.’

Welke artiest is je grootste inspiratiebron?
Ik kan niet anders dan The Beatles noemen, omdat ik die zo geweldig vind. Ze hebben bijna geen slechte nummers, alleen maar goede. The Beatles hebben gemaakt wat ze wilden maken en ze hebben zo’n grote impact op de muziekgeschiedenis.’

Met welke artiest zou je graag een keer willen samenwerken?
‘Ik zou wel willen samenwerken met de Zweedse artiest Veronica Maggio. Zij is een heel getalenteerde muzikant, tekstschrijver en zangeres. Ik luister al naar haar sinds ik dertien of veertien jaar was.’

Je wordt vaak vergeleken met Mac DeMarco, wat vind je van die vergelijking?
Het maakt mij niet zoveel meer uit, want hij is een toffe artiest. In het begin vond ik het wel een beetje irritant omdat het leek alsof mijn werk er minder toe deed, omdat het altijd zoals Mac DeMarco klonk. Maar het maakt nu niet meer uit.  Mac DeMarco is een goede artiest en het is een eer om met hem vergeleken te worden, tegelijkertijd denk ik niet dat ik zoals hem klink.’

Hoe is je band eigenlijk ontstaan?
‘Vier van ons gingen samen naar een middelbare school voor muziek en de gitarist is een jeugdvriend van mij. Toen ik de band startte, vroeg ik de drummer, de gitarist en wat willekeurige mensen toendertijd. Voor het eerste concert kwam de bassist en keyboard speler erbij en we werden snel goede vrienden.’

Waar komt de naam Boy Pablo vandaan?
‘Volgens mij was is dat verzonnen door mijn manager van toen. We waren hele goede vrienden en leerden elkaar kennen toen we vijftien waren. Op een keer hadden we samen afgesproken en vertelde ik hem dat ik muziek wilde gaan maken en dat ik een artiestennaam nodig had. Ik wilde iets met Pablo. We hebben toen veel verschillende namen bekeken, maar Boy Pablo was de meest acceptabele, dus kozen we die.’

Wat was je favoriete optreden van de afgelopen jaren?
Een van mijn favoriete optredens was toen ik in Chili speelde. Het publiek was geweldig en mijn hele familie was er om het te zien. We hadden een hele leuke tijd, zowel voor als na het optreden omdat we omgingen met mijn halfbroer en zijn familie. Het was zo leuk om iedereen weer te zien, ik had sommige al tien jaar niet gezien, dus het was een hele mooie ervaring.’

Je hebt je eigen label, 777MUSIC. Wat is voor jou het voordeel om muziek uit te brengen op je eigen label?
Het belangrijkste is dat ik alles zelf kan bepalen. Niemand vertelt wat ik moet doen, creatief gezien, behalve het aanraden van dingen zoals het opnemen een muziekvideo voor een bepaald nummer waardoor het nummer dan meer aandacht krijgt. Maar ik beslis dat wel zelf. Ook kan ik alles zelf in de gaten houden wat er gebeurt met de albums.’

En zitten er ook nadelen aan zo’n eigen label?
Onafhankelijk zijn is moeilijk. Mensen twijfelen sneller aan je dan bij een groot label, omdat we niet veel ervaring hebben met veel artiesten. We zijn nieuw, maar de mensen die met mij werken aan het label zijn super professioneel. Zij zijn ouder dan ik en ze weten goed wat ze doen. Het is wel moeilijk, want de enige referentie die we hebben is met het Boy Pablo project.  Maar we werken daar aan door het tekenen van nieuwe artiesten.’

Vrijdag 23 oktober verschijnt het album Wachito Rico bij 777 MUSIC