Naast onze redactieleden hebben we ook aan een aantal artiesten gevraagd wat hun favoriete album, nummer en concert van 2020 was. Zij hebben er eens goed over nagedacht en kwamen tot de volgende conclusie: het is lastig. Maar het is ze gelukt! Lees wat hen dit jaar heeft geïnspireerd hieronder:

Foto: Juliette Plachet

Chloé Auster (zang – Dizorder)

Album: DVSR – West Technique
Mijn favoriete album is West Technique van DVSR, ook al moet ik toegeven dat ik net zo veel van Hyperdaze van Void of Vision uit 2019 hou. Die heb ik niet gekozen… tegen mijn zin in.

Nummer: Emmure – (F)inally (U)nderstanding (N)othing
Ik denk dat dit perfect past bij het gevoel van 2020.

Concert: Void of Vision, Silent Planet, Polaris and Northlane – Gibus, Paris (November 2019)
Dat is zonder twijfel die waar ik Void of Vision, Silent Planet, Polaris en Northlane tijdens één show kon zien, maar dat was in 2019. Verder geen beste concert voor een jaar… dat is triest.

FAURE (singer-songwriter)

Album: Homegrown – Neil Young
Maar weet wel, in een jaar waarin Bob Dylan en Neil Young beide een album releasen was dit natuurlijk bijna een onmogelijke keuze.

Nummer: Eefje de Visser – Bitterzoet
Ik vind dit nummer en de gelijknamige plaat super smaakvol uitgedacht.

Concert: Douwe Bob – de Tuin van 2020, Brielle (juli)
De intieme setting paste perfect bij de gevoelige liedjes van Douwe, het was een uurtje wegdromen van de realiteit.

Thomas Haywood (zang/gitaar – The Blinders)

Album: Bob Dylan – Rough And Rowdy Ways

Nummer: Sault – Wildfires

Concert: Nick Cave – Alone At Alexandra Palace

James Kennedy (singer-songwriter)

Album: Justin Beynon – In Motion

Nummer: Bring Me The Horizon – Parasite Eve

Concert: Corey Taylor – the Forum, Los Angeles (februari)

Foto: Eddy Taatgen

Mathijs Louwsma – (drums – The Vices) 

Album: The Strokes – The New Abnormal
Misschien ligt dit wat voor de hand omdat we er zo nu en dan mee vergeleken worden maar het beste album van 2020 als je het mij vraagt is The New Abnormal van The Strokes. De nummers zijn stuk voor stuk juweeltjes waar Casablancas zijn simpele maar waanzinnig mooie melodie overheen gooit.

Nummer: Theo Katzman – 100 Years From Now
Ik wil niet eentonig overkomen dus is het beste nummer van dit jaar niet van The Strokes maar 100 Years from Now van een zanger genaamd Theo Katzman, beter bekend als lid van de all-star band Vulfpeck. Alles aan dit liedje klopt gewoon, punt.

Concert: MILO – Hedon, Zwolle (oktober)
Nu heb ik, net als menige landgenoten, weinig concerten bijgewoond dit jaar. Eén van de weinige shows die ik mocht bijwonen was die van de band MILO in Hedon Zwolle. Ondanks het feit dat we moesten zitten en geen biertje konden drinken was het een mooie avond met mooie liedjes en een fijne sfeer.

Marine (zang/gitaar – Oakman)

Album: HONNE – No Song Without You

Nummer: Dua Lipa – Don’t Start Now
Het is heel moeilijk om een favoriet nummer te kiezen, want er zijn zo veel nummers dat dit zouden kunnen zijn, misschien wel veel te veel haha. Dit nummer kon mijn lockdown-nachten groovy maken, in mijn eentje of wanneer ik aan het videobellen was met vrienden (welkom in de nieuwe wereld). Er is een waanzinnig, vrij verslavende groove in dit nummer. De baslijn is geweldig!

Concert: alle live-streams
Ik weet het niet zo goed, omdat er geen fysieke optredens waren. Ik heb zelf zo veel live-stream concerten bekeken en er zijn zo veel goede ideeën bedacht om het interessant te houden. Dat maakt het erg moeilijk om er echt eentje te kiezen. Eigenlijk was elke live-stream geweldig en ze verdienen het allemaal om mijn favoriet te zijn!

Mickael “Mars” Martelat (gitaar – Whist)

Album: Rone – Room With a View

Nummer: Rone – Room With a View
Het nummer ‘Room With a View, dat het album representeert, is mijn favoriete nummer van 2020! Om heel eerlijk te zijn moest ik zelfs huilen tijdens het concert. Het was zo ongeloofelijk goed in Théâtre du Châtelet in Parijs.

Concert: Ballet de Marseille – Het ballet “Room With a View”  met Rone als de soundtrack, Théâtre du Châtelet, Parijs (maart)

Foto: Henk van de Haar

Gijs Teuwsen – (zang – PEER)

Album: Eefje de Visser – Bitterzoet
Dit album raakte ons meteen. De melodieën, de teksten, maar vooral de sound maakte veel indruk op ons. Eefje heeft met dit album zóiets unieks neergezet, dat het ons ook heeft geïnspireerd om meer tijd te nemen en moeite te steken in het zoeken naar een eigen sound.

Nummer: Nothing But Thieves – Impossible
Wat kunnen we hier nou over zeggen? Het is F*CKING VET! En mooi! En geweldig goed geproduceerd. We zijn al een lange tijd fan van Nothing But Thieves, maar zijn iedere keer weer verrast als ze nieuw werk uitbrengen. Ik weet nog goed dat deze single uitkwam en ik ‘m in de band-appgroep stuurde met de caption “ze hebben ’t weer geflikt”. En daar was iedereen het volledig mee eens. De orkestrale versie van dit nummer vind ik persoonlijk misschien zelfs wel mooier dan de albumversie. Ze weten daarmee heel goed de wereld van rock- en klassieke muziek te combineren op een manier die ik nog nooit eerder heb gehoord. Prachtig.

Concert: Onze ZOOM-show (mei)
Ik ga het cliché nog maar een keer herhalen: het is een raar jaar. Een jaar waarin we allemaal geforceerd worden om in onszelf te keren en nieuwe manieren van creativiteit te ontdekken. Dat is zowel heel mooi als heel zwaar. Toen wij gevraagd werden om een ZOOM-concert te doen, wisten we niet zo goed hoe we het aan moesten pakken. Uiteindelijk kozen we ervoor dat ik solo een aantal liedjes zou spelen en dat we vooral veel zouden praten over de muziek en met onze fans. Het was bijzonder om eens een keer iedereens gezicht goed te kunnen zien tijdens een show. Dat maakte het heel intiem, ook al was het natuurlijk op afstand.

Teun Wijtman (bas – Lucky Blue)

Album: Thundercat – It Is What It Is
Dit album representeert goed hoe ik me voel over het afgelopen jaar. Het is chaotisch, melancholisch en een tikkeltje frustrerend.

Nummer: Benny Sings – Sunny Afternoon

Concert: Coldplay op NPR Music Tiny desk