Op woensdag 13 januari om 20.00 host CHAOS een eigen stage (Draaibar) bij Streamsonic, het alternatieve showcasefestival, door Pinguin Radio. Hier zie je vier bands waarvan wij vinden dat ze gezien en gehoord moeten worden door een internationaal publiek. We presenteren de rauwe singer-songwriter James Kennedy uit Wales, de Zwitserse alternatieve rockband Annie Taylor, noise rockband Dripping Trees uit Nederland en melancholische altpopband Oakman uit Frankrijk. Elke band stelt zich zelf aan je voor en vertelt over muzikale invloeden en hun bijzondere instrumenten. 

James Kennedy (UK)

James Kennedy draait al een tijdje mee in het muzikale circuit. Voordat hij solo ging, was hij zanger/ gitarist van de alternative rockband Kyshera. Over zijn belevenissen in de popindustrie schreef hij het boek: Noise Damage: My Life as a Rock’n’Roll Underdog. Kennedy heeft een boodschap te vertellen en doet dat graag. Zijn nummers zijn politiek en filosofisch van aard. De titel van zijn laatste album Make Anger Great Again zegt het eigenlijk allemaal al. 

Wat kenmerkt jouw muziek?
Veelzijdigheid. Mijn muziek is divers: rock, experimentele elektronica, akoestische muziek, metal, soft rock, punk. Ik heb zeven albums uitgebracht en alles van het hiervoor genoemde is daarop aanwezig! 

Wat zijn je muzikale invloeden?
Oh zo veel! Maar de belangrijkste: Frank Zappa, Pink Floyd, Jeff Buckley, Rage Against The Machine, Radiohead, Pantera, Steve Vai, Prince, Megadeth, Stravinsky, Squarepusher, Allan Holdsworth, Roger Waters, Smashing Pumpkins… en zoooooo veel meer! 

Heb je een instrument dat extra bijzonder voor je is? 
Yup! Mijn betrouwbare Fender HM Strat – mijn eerste ‘serieuze’ gitaar: een 24 frets, zwevende tremolo, kill-switched, Dimarzio die ontzettend brutaal klinkt.

En kunnen we nieuwe muziek van je verwachten komend jaar?
Misschien. Ik heb nog maar net mijn laatste album Make Anger Great Again uitgebracht, maar ik ben wel van plan om volgend jaar bakken met gearchiveerde muziek uit te brengen (demo’s, covers, b-kantjes, etc).

Foto: Tom Damsell – Fragment Imagery

Annie Taylor (CH)

Als je wel eens naar CHAOS Radio bij Pinguin Radio luistert, of je volgt onze Spotify playlist Chaotic Twenty, dan kan Annie Taylor geen onbekende van je zijn. We waren dan ook erg blij dat het viertal uit Zwitserland op de CHAOS stage wil plaatsnemen. Anders dan je in eerste instantie zou denken, is Annie Taylor niet een singer-songwriter, maar een voltallige alternative rockband. Vorig jaar liet Annie Taylor met het sterke album Sweet Mortality zien wat een sterk materiaal het in huis heeft. Eerder was de band support van onder andere L.A. Which, Sunflower Bean en FEWS. 

Wat kenmerkt de muziek van Annie Taylor?
Wij zijn een vierkoppige band met een frontvrouw uit Zurich. We houden er erg van om harmonieën in onze nummers te verwerken, dus je hoort waarschijnlijk veel ‘aah’ en  ‘ooh’ in onze set, waar je lekker mee kunt meezingen. Ons genre is grunge, surf, rock, alternative rock, pop.

Wat zijn jullie muzikale invloeden?
We hebben allemaal een andere achtergrond, maar ik denk dat we allemaal wel beïnvloed zijn door de zeventiger jaren en de jaren negentig.
Gini: Ik luister veel naar bands met een frontvrouw en dat heeft de manier waarop ik liedjes schrijf erg beïnvloed.

Is er een instrument waar we extra op moeten letten tijdens de show die we gaan zien op Streamsonic?
Michael speelt een echte LIT bas! Het is een “Dan Armstrong Lucite” uit 1970 en het coolste is: de bas is transparant!!! We maken soms geintjes dat het heel leuk zou zijn om er stickers op te plakken, zoals een goudvis of zo. Maar tot nu toe heeft ie dat niet toegestaan.

Kunnen we nieuwe muziek verwachten in het komende jaar? 
Ja! Er zal een dubbel single met een totaal nieuw nummer in maart verschijnen. Met dat nummer zullen we een heel kwetsbare kant van Annie Taylor laten zien. We kijken daar erg naar uit.

Foto: Tatjana Rueegsegger

Dripping Trees (NL)

In deze donkere dagen en in deze absurde omstandigheden wentelen we ons graag in de muziek van Dripping Trees. Deze brengt ons in een duistere wereld, vol dynamiek. Waar het op het ene moment het diepste van je ziel aansnijdt, nodigt het je het volgende moment uit om alles bij elkaar te schreeuwen. Vorig jaar bracht het kwartet uit Nederland een eerste single van het debuutalbum uit en aanstaande vrijdag kunnen we een tweede voorproefje verwachten. 

Wat omschrijft de muziek van  Dripping Trees?
Dripping Trees kiest voor een meeslepende sound overlopend van vuur-en-zwavel dynamiek, noise en vertellende verbeeldingskracht. Als ogen die wennen aan het donker begon het kwartet uit Eindhoven – na veelvuldig te experimenteren – bewust te raken van zijn eigen dramatische neigingen. De post-punkende slowcore van Dripping Trees verkent een omgeving van wetteloosheid waar termen als ‘waarheid’ en ‘orde’ slechts onderdeel van een simulatie zijn. Hoewel ze de donkerste hoofdstukken van de mensheid verkennen, omarmt Dripping Trees het creatieve proces met zowel geneugte als  gezonde scepsis: sinistere uitstapjes van post-rock en slowcore krijgen een koude emmer van kluchtige computer-interludes over zich heen, waarbij de band in wezen alle emoties binnen het eigen werk in twijfel trekt.’

Wat zijn jullie muzikale invloeden?
Iceage, Nick Cave & The Bad Seeds, Red House Painters’

Op welk instrument moeten we extra letten als we jullie show op Streamsonic zien?
Drummer Stijn Luijk speelt op een snaredrum van ‘Tonedrums’ die handgemaakt is door Toine van der Wielen. Toine is de vader van gitarist/toetsenist Stef van der Wielen.’

Kunnen we nieuwe muziek verwachten?
Ja zeker! Op 15 januari 2021 verschijnt de single ‘Imaginary Order’.
Op 26 februari 2021 zal er nog een single verschijnen (De titel van deze single is nog geheim). Op 19 maart 2021 verschijnt het debuutalbum Fuel Of Mankind’’

Foto: Indy van Oss

Oakman (FR)

Oakman krijgt steeds meer voet aan de grond in Frankrijk en het wordt tijd om het speelveld te verruimen. De band bracht tot nu toe twee EP’s uit Waterscape (2016) en Plastic World (2018) en was support van Enter Shikari, Basement en ZZ Top. Kenmerkend voor de muziek is misschien wel, naast de energieke en strakke ritmes, de stem van frontvrouw Marine die zowel agressief als delicaat kan klinken.  

Wat is kenmerkend aan de muziek van Oakman?
‘We houden van energie, melancholie en pop melodieën met enige woede erin. Dat beschrijft ons denk ik. We zijn een drie man sterke band en met drie bandleden is het een uitdaging om al die elementen in onze muziek te stoppen.’

Wat zijn jullie muzikale invloeden?
‘Er zijn veel dingen die ons hebben beïnvloed. We komen allemaal uit een Anglofone scene. We luisterden altijd al naar Anglofone bands, maar ook naar bands uit de Japanse rock scene. We zijn opgegroeid met luisteren naar Blink-182 of OffSpring, maar ook naar The Back Horn en Asian Kung Fu Generations. Die laatste twee zijn Japanse bands. Tegenwoordig luisteren we naar heel veel en ontdekken we veel nieuws, dus onze invloeden kunnen vaak weer veranderen. Afgelopen jaar luisterden we veel naar de nieuwe Alt-Rock scene en Indie Pop scene. We hebben veel verschillende invloeden binnen in de band, maar over het algemeen houden we van hetzelfde. Eigenlijk van teveel om op te noemen.’

What instrument should we pay extra attention to when watching your show? 
‘Er is geen enkel instrument dat meer aandacht dan een andere verdient tijdens onze show. We spelen allemaal voor de muziek die we maken, dus elk element is belangrijk en heeft zijn eigen plaats. Maar, de zang heeft de prominente plek tijdens de show of in een compositie. Het moet gehoord worden en alle andere elementen moeten hiermee in harmonie zijn.
Toen we net begonnen, speelde Gérémia gitaar en Marine zong alleen. We misten toen een bassist (en Gérémia speelde al heel lang bas) en Marine kon ook gitaar spelen maar ze durfde dat niet goed te doen voor veel mensen. We hebben haar overtuigd om gitaar te gaan spelen in de band (dat overtuigen ging niet makkelijk) en het werkte. Nu zegt ze zelf dat het de beste beslissing is geweest die zij heeft genomen voor de band en voor haar zelfvertrouwen.’ 

Kunnen we nieuwe muziek van jullie verwachten komend jaar?
‘Zoals iedereen weet was 2020 een moeilijk jaar voor een beginnende band. Aangezien we geen shows meer konden spelen en tours werden afgezegd, hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt om te schrijven en te schrijven. We verwachten nieuwe dingen te kunnen uitbrengen dit jaar. Dus houd ons in de gaten.’ 

Credit: Aurélien Mariat

De volledige line-up en tijdschema vind je op: https://www.streamsonic.nl/