Tekst: Laura Rosierse

De Australische alternatieve punks in Skegss hebben recent hun nieuwe single en video ‘Valhalla’ uitgebracht en vorige week verscheen ook hun tweede album ‘Rehearsal’! ‘Valhalla’ zette al de toon voor het album dat vol adrenaline en energie zit, zowel in het geluid als de video die bij de single hoort. De video werd geregisseerd door Jamieson Kerr en draait om een Viking trio dat geniet van een overdadig avondmaal gevolgd door een bloedbad… De muziek van Skegss reist langzaamaan de wereld over en met het de release van het album was dit de uitgelezen tijd voor ons om de band wat beter te leren kennen. We spraken met Ben (zang en gitaar) en Jonny (drums) over inspiratie, het uitbrengen van muziek, het huren van limousines en dat Australië de pandemie vrij goed onder controle wist te houden! 

Hoi! Wie is Skegss?
Jonny: We zeggen meestal: een beginnende rockband, ik bedoel we zijn nog beginners.
Ben: We zijn nu aan ons zevende jaar toe. 
Jonny: Mijn hond was nog een puppy toen we begonnen met muziek maken.

Het laatste album is het tweede album van Skegss, hoe is het album tot stand gekomen?
Ben: Het begint met het schrijven van songs de hele tijd, elke dag. Het is wakker worden en muziek maken, wanneer je de hele tijd songs maakt, begin je een collectie te creëren, terwijl de nummers zich ontwikkelen en iedereen zijn inbreng geeft en al dan niet met een song meeleeft. Als we zo’n beetje een verzameling hebben, boeken we een studio en nemen demo’s op. Voor dit album hebben we dat een paar keer gedaan. We hadden bijna een album vol en deden het opnieuw, omdat we nog een album vol hadden, en toen kozen we de nummers die we het beste vonden en concentreerden ons daarop. We hadden een aardig aantal nummers, omdat we nogal wat tijd hadden, dus we hebben ze gewoon een beetje verzameld. Niets was overhaast, op onze vorige EP’s hadden we er maar een paar, we hadden niet veel geld en maar twee dagen om een EP te maken. 
Jonny: Het grootste verschil is dat we meer tijd hadden zodat we de demo’s een beetje konden laten liggen. Op die manier konden we er een gevoel voor krijgen en konden er vrij lang naar luisteren. Het is cool is om die luxe te hebben.

Heeft de situatie van het afgelopen jaar geholpen met die extra tijd die jullie hadden?
Jonny: We hadden het eerder klaar, maar het was goed om een kleine pauze te hebben omdat we zes jaar als een gek tekeer zijn gegaan. Dus in dat opzicht was het fijn. Het is zeker verschrikkelijk geweest voor sommige mensen, maar we wonen in een vrij landelijke omgeving dus het lijkt niet veel anders, behalve het reizen. Maar de pubs zijn nog open! 

Je zei dat de afgelopen jaren druk zijn geweest voor jullie als band, waar waren jullie vooral mee bezig?
Ben: Voordat COVID kwam, toerden we zo’n vier jaar achter elkaar ongeveer zes maanden per jaar. 
Jonny: Ja, we hebben zeker meer tijd weg van huis doorgebracht dan thuis. 

Heeft jullie tourschema en de verandering in omstandigheden jullie teksten beïnvloed en wat inspireert jullie meestal om songs te schrijven? 
Ben: De teksten zijn vrij persoonlijk, we houden er ook van om veel plezier te hebben met woorden. We proberen er veel betekenis aan te geven. Soms zijn het niet eens muzikanten door wie we geïnspireerd worden, maar mensen zoals Dave Chappelle, de komiek. Ik hou veel van filosofieën omdat ze je aan het denken zetten over het leven en ik vind dat behoorlijk inspirerend voor teksten. Soms is het gewoon één liedje dat je hoort van een artiest dat een snaar raakt en dan wil je je gitaar pakken. Dan ontsteekt er gewoon iets in je! Het is episch als je dat tegenkomt. 
Jonny: En als het gaat om de betekenis van teksten, is het soms cool als je niet precies weet waar iets over gaat. Soms raak je teleurgesteld als je erachter komt waar een nummer eigenlijk over gaat.

Wat vind je het leukste aan het uitbrengen van muziek?
Jonny: Het beste aan het uitbrengen van muziek is om achterover te leunen en te genieten van wat je hebt gemaakt in plaats van gestrest te zijn over het feit dat je in de studio zit. Het is leuk dat het allemaal af is en dat je naar buiten kan en de nummers kan spelen. 
Ben: Ja, het sluit het hoofdstuk af. Je hebt veel energie gekanaliseerd en nu kun je de deur naar die momenten sluiten. Je kan het vergelijken met een vriend die misschien in een rare situatie zit en er constant over praat en uiteindelijk gooien ze alles eruit en dan zijn ze er eindelijk overheen!              

Skegss’ is een uitstekend merk, niet alleen vanwege de muziek, maar ook vanwege hun logo, artwork en algemeen grafisch ontwerp. Er is één simpel geheim voor hun samenhangende branding: Jack Irvine. De grafisch ontwerper werkte ook met Billie Eilish en Troye Sivan en creëert alle Skegss’ logo’s, artwork en graphics! 
Ben: We laten hem gewoon voor die dingen zorgen. 
Jonny: We sturen hem onze liedjes en hij komt terug met een ontwerp, en het werkt!

Ontwerp: Jack Irvine

Wat zijn enkele prestaties waar jullie het meest trots op zijn? 
Ben: Voor mij was dat in het voorprogramma van de Goons of Doom spelen toen we net begonnen. Het feit dat we met hen konden spelen en de jongens konden ontmoeten. 
Jonny: Splendour in the Grass is een groot festival, en we mochten het openen. We kregen daar een limo die meer kostte dan de vergoeding die we kregen. We speelden aan het begin van de dag, dus er was niemand, maar we hadden veel plezier.

Hoe denk je dat het afgelopen jaar je carrière veranderd heeft?
Jonny: Het vertraagt alles en geeft je een beetje tijd om te uit te rusten, op een bepaalde manier is het ook verfrissend. Het zorgt ervoor dat je dingen meer gaat waarderen als het allemaal weer terugkomt.
Ben: Ja, maar in Australië ziet het ernaar uit dat er weer meer optredens komen, we hadden laatst een optreden. Het einde van dit jaar ziet er vrij optimistisch uit.

Hoe was één van de eerste optredens na een tijdje afwezigheid en hoe was de sfeer? 
Ben: Het was allemaal COVID-vriendelijk, we speelden voor mensen die in cabines zaten en het was een vrij grote show.
Jonny: Het was erg leuk, het was een familievriendelijk evenement dus iedereen was heel erg aan het kijken natuurlijk, haha! 

Wat zijn jullie plannen voor de nabije toekomst?
Jonny: Op dit moment hebben we plannen om een nationale tour te doen, door alle steden. Ik denk alleen dat het best moeilijk is om overzees te gaan de komende tijd. Ooit zullen we dat wel weer doen. We hebben wel wat kleine shows gepland!
Ben: Als alles wat we tot nu toe gepland hebben ook daadwerkelijk doorgaat, zullen we het tegen het einde van het jaar behoorlijk druk hebben.  

Foto: David Herington