Tekst: René Rosierse
Foto’s: René Rosierse (Artiesten nieuws)

Gelijktijdig met de ‘Unmute Us’ demonstraties tegen het festivalverbod vond het o zo gezellige Blauwalg festival in Goudriaan plaats. Blauwalg valt als kleinschalig festival nog net onder de limiet van 750 bezoekers en mocht daarom als één van de weinige festivals dit jaar toch doorgaan. Dat we hier allemaal heel erg aan toe waren was duidelijk te merken. Zowel de organisatie als de bands liepen de hele dag met een brede grijns op het gezicht rond. Het publiek straalde en genoot met volle teugen. We zagen Common People, Thorbecke IV, Get Jealous, Ciao lucifer, Prace, Thaiti, Sunset Yellow Doctor Loos, Rude boys Outta Jail en The Vices.

Ciao Lucifer

Onder de radar

Blauwalg biedt bands die nog net onder de radar opereren een kans. ‘we vieren alles wat vlak onder het oppervlak verscholen zit’, aldus de site van het festival. Een mooie kans voor bands om sneller boven het maaiveld uit te komen. Twee jaar eerder stond de toen nog onbekende Waltzburg op de eerste editie van Blauwalg. Wie zal zeggen in hoeverre hun optreden op Blauwalg heeft bijgedragen aan het succes van de band.

Een gevarieerd programma

Common People mag de middag aftrappen. De band viert zijn reünie nadat ze in 2010 uit elkaar gegaan zijn. Net als elke reünie is het weer even aftasten, hoe was het vroeger ook alweer? Zo ook bij Common People, het begin is een beetje stroef en onwennig. Er is nog niet veel publiek en zij moeten nog een beetje loskomen. Met het nummer ‘Lou Reed 1’ laat de band niet alleen horen waar de inspiratie vandaan komt, maar weet het zichzelf ook te herpakken. De mannen genieten en het publiek begint langzaam aan ook los te komen. Thorbecke IV volgt met Nederlandstalige teksten op een lekkere rock sound. Nummers als ‘Tuin op het Zuiden’ en ‘113’ spreken bij een eerste keer horen direct aan. Hier en daar horen we Radiohead invloeden in de muziek.

Het festivalterrein begint langzaam aan vol te lopen als de Riot grrrl band Get Jealous voor de nodige portie punk rock zorgt. Vol energie wordt in een rap tempo de set afgewerkt zonder daarbij slordig of gehaast te klinken. De zangeres duikt halverwege de set het publiek in om zich daar volledig over te geven. Goh, wat hebben we dit gemist!Al niet meer onder het oppervlak, maar steeds verder boven het maaiveld is Ciao lucifer uit Amsterdam. Zij spelen met zijn tweeën een zeer gevarieerde set van lekker in het gehoor liggende nummers. De toegift ‘Pay back what you owe’ zorgt ook nu weer dat het publiek even volledig uit zijn dak kan gaan. Prace en voornamelijk ook Thaiti hielden het tempo en enthousiasme er daarna prima in. Disco, surf, fuzzrock en indie wisselden elkaar prima af bij Thaiti.

Thorbecke IV

Sunset Yellow & het Rimboe podium

Als je in de organisatie van het festival zit, mag je er ook zelf spelen. Wat Bløf kan op ’Concert at Sea’, kan Sunset Yellow ook en dus staan ze er net als op de eerste editie nu ook weer. Bescheiden als ze zijn niet op het grote podium, maar op het kleine Rimboe podium. Op dit podium zorgen DJ’s tussen de optreden door dat het nooit stil is op het festival terrein en iedereen de hele dag door kan blijven dansen. Doctor Loos doet dit met Super-Mario achtige electro tunes en Rude boys Outta Jail doen dit met een vette dosis ska en reggae. Sunset Yellow wisselt de muziek op het Rimboe podium af met vrolijke liedjes in de trant van They Might Be Giants en Weezer. Het publiek geniet even hard als de band zelf. Ondertussen is de zon speciaal voor Sunset Yellow doorgebroken.

Sunset Yellow

The Vices

The Vices hebben er al een dag opzitten als we ze rond 7 uur op het festivalterrein aantreffen. Eerder die dag stonden ze al op Lulboompop in Megen bij Nijmegen. Ondanks de lange reis en vermoeidheid zijn ook zij blij dat ze weer kunnen spelen en hebben ze er veel zin in. Ook al voldoet de band ondertussen al niet meer aan de criteria om op dit festival te kunnen staan, we zijn blij dat toen de afspraken voor dit optreden gemaakt werden The Vices nog een tamelijk onbekende band waren. Leuk om te zien was dat ditmaal het voorste stuk van het terrein niet gevuld was met de trouwe schare fans die The Vices altijd aantrekken. Gelukkig was het publiek uit Goudriaan en omstreken even enthousiast en werden beloond en een zeer strakke set.
Organisator Freek kondigde al aan dat ze al te groot waren voor Blauwalg en voorspelde een plek op Lowlands volgend jaar. Deze voorspelling zou zo maar eens uit kunnen komen.

Een geslaagde dag

Al met al een zeer geslaagd festival met mooi weer, ’s avonds een beetje regen, bands die blij waren weer eens live te mogen spelen en een publiek dat eindelijk weer eens met volle teugen van live muziek en een geweldige sfeer kon genieten. Blauwalg bracht op eigen wijze de belangen van de ‘Unmute Us’ demonstraties onder de aandacht. Hier hebben we veel te lang op moeten wachten! De organisatie kan terugkijken op een geslaagd festival en beginnen met nadenken over Blauwalg 2022.