Tekst: Lucy Olsman Foto’s: Eddy Taatgen

Voor het eerst in twee jaar komt de Nederlands-Noorse indierockband Klangstof weer in Nederland optreden. Ze mogen hun reeks optredens in Nederland aftrappen in Vera, Groningen. “We gaan knallen!” exclameert de leadzanger Koen van de Wardt.

Luka

Wanneer we aankomen, is het voorprogramma Luka nog in volle gang. Langzaam stroomt de zaal vol mensen die vol verwachting zijn. Klangstof komt gepaard met blauwe lampen en veel rook op. Je ziet slechts hun silhouetten. Ze zien er ongelooflijk mysterieus uit en zorgen ervoor dat je vol spanning staat te wachten op de eerste klanken. De show start met zacht gitaarspel, waarna plotseling de lampen beginnen te flitsen! De drums knallen door de speakers. Het publiek dat eerst wat voorzichtig was met hun bewegingen begint spontaan mee te deinen op het betoverende geluid. Toch ziet de band er nog altijd uit als een mooie bloem in de verte waar je meer over wil weten, maar waar je net niet bij kunt. De gezichten van de bandleden zijn niet te zien, maar je ziet ze door de omlijningen overduidelijk veel plezier met elkaar maken. Door de microfoon echoën de stemmen, waardoor het optreden bijzonder en wat afstandelijker wordt. Na het tweede nummer ‘Seasons’ beginnen ze contact te maken met het publiek.

Opeens wordt duidelijk hoe nuchter deze mannen zijn. Ze maken wat grappen en proosten met het publiek. De sfeer wordt ineens een stuk relaxter. Het is net alsof het publiek opgelucht adem haalt. Bij al de optredens van Klangstof zijn de kleuren van de lampen vooral zacht en monotoon. Dit zorgt voor weinig afleiding van waar het uiteindelijk om draait: hun warme stemmen gepaard met uitstekend beheerste instrumentatie. De band geeft aan hoe blij ze zijn weer aan de slag te kunnen in Nederland na hun tour in Europa. Ze herinneren het publiek aan hun nieuwste uitgebrachte EP Ocean View, en hinten zelfs naar een nieuw album waaraan ze hebben gewerkt. Het publiek applaudisseert en de rest van de show vliegt voorbij. “De kwaliteit druipt eraf,” zegt iemand in het publiek. Niets is meer waar: de band weet overduidelijk precies wat ze doen. Ze draaien gedurende hun optredens hun gezichten ook vaak naar elkaar toe, waaruit een hechte vriendschap onderling blijkt. Om iets na elven loopt het concert af en neemt het publiek enthousiast afscheid. Het was een avond enorm genieten van Klangstof’s prachtige nummers, zowel nieuwe en oude!