Zaterdag 10 september is het weer tijd voor de aftrap van Popronde; het landelijk reizend festival dat ieder najaar plaatsvindt. In de periode september tot en met 3 december strijken jonge bands neer in een veertigtal steden door het hele land voor optredens op verrassende locaties. Wij maakten vast een voorselectie van de acts die je wat ons betreft niet mag missen:

FIEP
Genre:
indie/postpunk
FFO: Wolf Alice, Pip Blom
Deze mag je niet missen omdat: de muziek van FIEP van intens en doordringend naar ruig en intrigerend gaat. De afwisseling tussen praatzang en zang met reverb doet ergens denken aan Wolf Alice en daar hebben we absoluut geen moeite mee.
Te zien in onder andere: Nijmegen, Apeldoorn, Roermond, Delft, Leeuwarden, Amersfoort, Eindhoven, Den Bosch, Haarlem, Emmen, Zwollen, Hilversum

Kai Needie
Genre: Indie Pop
FFO: Mac Demarco, Crumb
Deze mag je niet missen omdat: deze half-IJslandse Nederlander een uiterst comfortabele ontsnapping biedt uit de ruwe realiteit. Droom weg onder begeleiding van Rosá Trujillo’s bedwelmende stemgeluid en oorstrelende synths en gitaren, maar vergeet niet te genieten van de vele details die van Kai Needie een sterke Indie Pop act maken.
Te zien in onder andere: Nijmegen, Delft, Leeuwarden en Haarlem.

Marathon
Genre: Post-Punk / Shoegaze
FFO: Fontaines D.C., New Order, The Cult, King
Deze mag je niet missen omdat: deze muziek je meteen door de tijd laat reizen. Je waant je bij het horen van hun single Age’ meteen in een rokerige kroeg uit de jaren 80, gevuld met new wavers, punkers met hanekammen en legerkisten aan hun voeten. Kortom, een knap staaltje nieuwe muziek met voor sommige van onze redactieleden herkenbare en vertrouwde klanken uit hun jeugd.
Te zien in onder andere: Nijmegen, Leiden, Delft, Amersfoort, Eindhoven, Den Bosch, Haarlem, Dordrecht, Emmen, Zwolle, Rotterdam en Middelburg. 

Muylike
Genre: Indie Pop
FFO: Benny Sings, Still Woozy
Deze mag je niet missen omdat: Muylike met charme liedjes over de alledaagse hersenspinsels zingt: een huis met een tuin, eenzaamheid, een geliefde partner. Stijn Post is op rap tempo zijn speelse, eigenzinnige stempel op Indie Pop aan het drukken, en dat wil je live meemaken.
Te zien in onder andere: Nijmegen, Almelo, Roermond, Leeuwarden, Eindhoven, Den Bosch en Tilburg.

Shaemless / Ivana van der Zant

Néomi
FFO: Charlotte Day Wilson, Maggie Rogers
Genre: Singer-songwriter
Deze mag je niet missen omdat: je helemaal weg kunt dromen bij de authentieke en oprechte liedteksten die ondersteund worden door dromerige soundscapes.
Te zien in onder andere: Nijmegen, Woerden, Den Bosch, Uden en Utrecht

Oliver Pesch
FFO: Ben Howard, Matt Simons, James Bay
Genre: Singer-songwriter / Alternative
Deze mag je niet missen omdat: we je uitnodigen om te luisteren naar het prachtig uitgevoerde ´Mesopotamia´ of het catchy nummer ‘Shelly’ en laat de muziek je overtuigen en zo nu en dan terugvoeren naar de klanken uit het Amerika van de jaren 70.
Te zien in onder andere: Nijmegen, Leiden, Almelo, Roermond, Delft, Woerden, Wageningen, Den Bosch, Harderwijk en Zwolle.

Shaemless
Genre:
postpunk
FFO: shame, Fontaines D.C.
Deze mag je niet missen omdat: we dit viertal uit Nijmegen al enige tijd volgen en we sinds de single ‘Weakness’ verkocht zijn. Met debuutalbum Suuz, dat onlangs uitgebracht is, bewijst Shaemless dat ze ook op meer dan een single overtuigen. Dat vraagt om minimoshpits in zweterige kroegen over heel Nederland.
Te zien in onder andere: Nijmegen, Leiden, Leeuwarden, Eindhoven, Den Bosch, Haarlem, Uden, Utrecht

Solomon
FFO:
Pearl Jam, Creed, Hootie and the Blowfish
Genre: Alternative / Indie
Deze mag je niet missen omdat: je bij het beluisteren van deze band uit de omgeving van Maastricht meteen gegrepen wordt door de combinatie van hoopvolle geluiden, een tikkie somberheid gecombineerd met het warme stemgeluid van zanger Koen de Witte. Een stem die ergens in het midden hangt tussen de stem van Scott Stapp (zanger Creed) en Darius Rucker (zanger Hootie and the Blowfish). Wij kunnen wachten niet om deze band live te zien spelen!
Te zien in onder andere: Nijmegen, Apeldoorn, Roermond, Haarlem, Harderwijk

Wasted Youth Club
FFO:
Fidlar, Together, Pangea en Ty Segall
Genre: Garage/Rock
Deze mag je niet missen omdat: deze band garant staat voor een opzwepende show waarbij de zweetdruppels in het rond vliegen. Wasted Youth Club neemt zijn optredens serieus en wil dat het geluid staat als een huis en dat de zaal kan ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Zeg nou zelf: dit wil je meemaken!
Te zien in onder andere: Nijmegen, Roermond, Delft, Amersfoort, Wageningen, Gouda, Den Bosch, Haarlem, Dordrecht, Harderwijk, Tilburg, Sittard, Zwolle.

Meer informatie over alle bands, steden en data vind je hier.