Tekst: René Rosierse
Foto: And also the trees

Op zaterdag 28 oktober komt And also the trees naar het Paard in Den Haag voor de promotie van hun nieuwe album ‘The Bone Carver’. Een goede gelegenheid om via een videoverbinding even bij te praten met zanger Simon Huw Jones.

Alweer 42 jaar geleden startten de broers Simon Huw en Justin Jones hun band And also the trees. De postpunkband uit Worcestershire (UK) maakte in de begin jaren 80 indruk op Robert Smith en Lol Tolhurst van The Cure, die besloten om hun als support act mee te nemen op tour door de UK. Lol Tolhurst was ook de man die het debuutalbum van And also the trees produceerde. Ondertussen zijn we nu ruim 40 jaar verder en verscheen er afgelopen maand alweer het 14e album getiteld ‘The Bone Carver’. Een album waar drie jaar aan gewerkt is. Simon zegt dat de band erg tevreden is met het resultaat en ook al veel positieve reacties te hebben ontvangen. And also the trees is altijd al een band geweest die zichzelf niet herhaalt op elk volgend album en er ook altijd in geslaagd is om een eigen geluid te hebben en niet gemakkelijk te vergelijken te zijn met andere bands. Ook op ‘The Bone Carver’ is dit weer uitstekend gelukt. De plaat bevat een tiental prachtige songs vol mooie vaak cryptisch verpakte verhalen over relaties en mensen in idyllische landschappen. Justin Jones haalt ook hier zijn gitaar weer regelmatig als een mandoline klinken en wordt muzikaal bijgestaan door Paul Hill (drums), Grant Gordon (Bas) en Colin Ozanne (klarinet, keyboards, gitaar).

And also the trees is direct na het uitkomen van het album op tour door Europa gegaan en heeft de eerste vier uitverkochte shows er al op zitten. Simon is er tevreden over de shows, de samenwerking in de band en de reacties van het publiek. In Berlijn stond de band twee dagen achtereen in de Urban Spree. De eerste dag om het nieuwe album te promoten en de dag daarna om alsnog hun 42 jarig jubileum te vieren met een mooie dwarsdoorsnede uit hun repertoire. Dit stond twee jaar eerder al gepland om grootser te vieren maar kon om redenen, die we hier nu niet weer bij naam gaan noemen, niet doorgaan. Simon zegt van deze shows: “Het was niet wat we verwachtten. De zaal was een oude punkzaal en nogal ongeorganiseerd, maar we speelden twee goede sets en het publiek genoot ervan.

Vanaf 28 oktober gaat de tour verder en zal naast Nederland en Duitsland ook nog Zwitserland, Engeland en Griekenland worden aangedaan. And also the trees speelt elke avond een andere set songs. Op de vraag wat we in het Paard kunnen verwachten antwoordt Simon: “Het is mijn taak om de setlists van de shows samen te stellen. Ik laat dit afhangen van waar ze spelen en in welke zaal. Voor de set in het Paard kan ik al wel zeggen dat deze gedeeltelijk uit nummers van ons totale repertoire zal bestaan omdat het voor het eerst is dat we in Den Haag spelen. Ook gaan we natuurlijk een aantal nummers van ‘The Bone Carver’ spelen. Als band wil je natuurlijk graag zoveel mogelijk van je nieuwste werk laten horen” 
De avond wordt dus een aanrader voor nieuwkomers en de fans die de band al langere tijd volgen.

Nederland is in het verleden niet erg vaak aangedaan door de band maar Simon denkt dat het tijd is om daar nu verandering in te brengen. Dat blijkt wel doordat het label dat voor de distributie van het werk in Nederland zorgt, Gentlemen Recordings, sinds 2019 de band al voor een derde keer naar Nederland weet te halen. Drie jaar geleden speelde de band in een goed gevulde Steck in Delft voor een enthousiast publiek. Eerder dit jaar nog stond de band op het Vestrock festival en kreeg het voor elkaar om het publiek dat in een zeer fraai opgezette maar bloedhete kapel op het festivalterrein voor zich te winnen en ze ook tijdens de show bij zich te houden.

Over de bekendheid van de band en de onbekendheid hier in Nederland vergelijkt Simon het werk dat de promotor in de desbetreffende landen verricht met het werk dat John Peel destijds in de jaren 80 voor onder andere And also the trees deed in Engeland. Simon: “Als John Peel je werk goed vond dan zorgde dat automatisch voor een grote bekendheid en veel optredens. Zo is dat ook met de promotors in de diverse landen. Als een promotor jou goed vindt en je voor een festival vraagt en daarna nog eens voor een concert, dan kun je een publiek gaan opbouwen. In Frankrijk lukte dat bijvoorbeeld heel goed. In de Benelux lukte dat helaas niet omdat de agent daarvan in het Franstalige deel (van België) zat en de optredens niet over de grens in Nederland terechtkwamen. We hebben er nu alle vertrouwen in dat dit nu steeds beter gaat en meer mensen ons gaan ontdekken en zich aan ons gaan binden. We zijn nu een hele goeie band met uitstekende live optredens.” 

We kunnen dat laatste alleen maar beamen, maar willen toch wel even weten waarom Simon de band nu veel beter vindt dan in verleden. “We zijn nu veel wijzer en beter als muzikanten dan in het verleden. We hebben nu ook veel meer songs om uit te kiezen, we hebben ondertussen 14 albums uitgebracht. Daarnaast geven we nu meer aandacht aan de sets, deze moeten een goede dynamiek hebben. Daar denken we nu veel meer over na. We zijn verstandiger geworden en meer in control.” Met de optredens in Delft en op Vestrock nog in het achterhoofd en ‘The Bone Carver’ als laatste wapenfeit snappen wij de positieve insteek van Simon maar al te goed.

And also the trees en The Anaesthetics (support) staan op 28 oktober in de kleine zaal van Het Paard in Den Haag. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van de zaal en aan de deur.