Tekst: Shannon van Eis en Sarah Fluit
Foto’s: Anne Brans

Ben je op zoek naar nieuwe alternatieve bands? Dan is Left of the Dial daar de perfecte gelegenheid voor. Drie dagen lang kun je door de binnenstad van Rotterdam talloze internationale acts bewonderen. Er is hier voor ieder wat wils: van indie tot snoeiharde (post) punk. CHAOS was erbij op vrijdag en zaterdag. We zagen er Holiday Ghosts, Film Noir, Eades, Hotel Lux, Cucamaras, Lime Garden en Treeboy & Arc.

Vrijdag met Holiday Ghosts, Film Noir, Eades en Hotel Lux

Voordat we van het showcasefestival kunnen genieten moeten we eerst nog even langs het Eendrachtsplein. Dat is namelijk het centrale punt waar je je polsbandje kunt afhalen. Het stuk dat we daarna moeten lopen valt niet mee, aangezien poppodium Perron zowat naast Centraal Station ligt. Wanneer we er binnenkomen, is Holiday Ghosts al begonnen met spelen. Voor het podium bevinden zich een paar handen vol mensen. Je kunt merken aan het publiek dat ze nog even moeten bijkomen van de eerste dag van Left of the Dial. De vierkoppige indieband speelt goed, maar helaas ontbreekt de connectie tussen het publiek een beetje. Dat is niet gek, want het is immers nog vroeg op de dag.  De muziek van de band komt hierdoor jammer genoeg niet helemaal goed tot zijn recht.

Holiday Ghosts

Na Holiday Ghosts gaan wij door naar Film Noir in de Doelen, hier wat later aangekomen weten wij niet waar we nou eigenlijk naar aan het luisteren waren. De band lijkt niet te kunnen enthousiasmeren ondanks dat deze band steengoede muziek maakt.  De vrouwelijke leadzangeres straalt kracht uit maar dit vertaalt zich helaas niet door naar het publiek. Wij zouden Film Noir nog eigenlijk graag in een andere setting dan de Doelen willen zien.

Na wat gegeten te hebben lopen wij door de Witte de Withstraat naar Tech Noir. Dit is misschien wel één van de meest bijzondere restaurants in Rotterdam. Het kleurrijke neon-decor brengt je terug naar de eighties. Eens in het jaar, tijdens Left of the Dial, wordt deze plek omgetoverd tot een podium. Bij de bar halen we een biertje en zien dat er al heel wat mensen zich hebben samengeschoold voor Eades, de band die hier zo meteen speelt. Het vijftal uit Leeds betreedt het podium. Ze spelen een fijne mix van punk en garage, wat al enthousiasme opwekt vanaf seconde één.

Film Noir

Vanuit Tech Noir pakken wij de tram richting Perron. Eenmaal aangekomen puilt de zaal waar Hotel Lux gaat spelen al helemaal uit. Binnen is het bloedheet maar de sfeer zit er goed in. Het publiek moet de eerste aantal nummers nog een beetje inkomen maar wanneer het ijs eenmaal gebroken is, breekt het publiek de rest van de zaal af. Deze jonge gasten uit Portsmouth weten precies hoe je het publiek enthousiast moet maken, helaas zien wij de energie van het publiek niet terug in de band. Door het gebrek aan interactie en plezier die de band jammer niet uitstraalt lijkt het op sommige momenten alsof de band hier niet wil zijn. Afgezien daarvan blijft Hotel Lux een veelbelovende band. 

ZATERDAG met Cucamaras, Lime Garden en Treeboy & Arc

Nadat wij zijn aangekomen in Rotterdam centrum gaan wij meteen door naar V11, misschien wel één van de meest bijzondere zalen. V11 bevindt zich in een prachtige boot en wij mogen hier genieten van Cucamaras. Het viertal uit Nottingham straalt energie uit. De connectie die deze band met elkaar heeft en steeds probeert op te zoeken met het publiek werkt. Zoals gewoonlijk is het natuurlijk bloedheet maar dit mocht de pret niet drukken want wat zijn wij onder de indruk van deze band. Cucamaras heeft twee ijzersterke leadzangers die je af en toe een beetje doen denken aan bands zoals Yard Act, door de verschillende monologen die in een aantal nummers te horen zijn. Zo te zien zijn wij niet de enige die onder de indruk van deze band is; een oudere man die vooraan staat laat zichzelf helemaal gaan tijdens de set. En terecht: wat een intens krachtige band is dit.

Eades

Het is rumoerig op het terras van Rotown. Buiten wordt er bier getapt en gepraat over de belevenissen van dit weekend. Een paar minuten voor aanvang lopen we naar binnen, want Lime Garden zal bijna het podium op stappen. In de beste zin van het woord doet deze band een beetje denken aan Wet Leg, maar dan met veel meer pit. Wat opvalt is dat de band enkel uit vrouwen bestaat. Zo zien we het graag, want er is nog altijd te weinig diversiteit in de muziekindustrie. Ze spelen goed, heel goed zelfs. En dat is te merken. De man, die we eerder al bij Cucamaras zagen, gaat ook nu helemaal los bij dit optreden. Dit ontsnapt niet aan de aandacht van de leadzangeres. ‘Everyone, give it up for this guy!’ schreeuwt ze. Het publiek juicht hem toe. De bandleden ogen intimiderend en komen zo ook over in hun songs.

Hotel Lux

Het weekend komt bijna weer ten einde, maar wij genieten nog even van Treeboy & Arc in Tech Noir. We zijn er ruim op tijd en dat komt goed uit, want de mensen stromen binnen. Het publiek lijkt wat voorzichtig, maar daar lijkt de gitarist verandering in te willen brengen. ‘Come closer. I want to be able to smell you.’ Voor je het weet sta je oog in oog met de band, waardoor je de snoeiharde postpunk door je hele lichaam kunt voelen. Wat opmerkelijk is, is dat deze band twee leadzangers heeft die om de beurt afwisselen. Omdat er vooraan aardig wat ruimte is, loopt de bassist af en toe het publiek in. Het repertoire van Treeboy & Arc bevat snerpende gitaren, intrigerende baslijnen en agressieve vocals. Er ontstaan aan de voorkant van het podium wat moshpits. Tijdens het laatste nummer ‘The Condor’ gaan alle remmen los.

Na drie dagen door het levendige Rotterdam te hebben geslenterd, kunnen wij zeggen dat ook deze editie van Left Of The Dial weer meer dan geslaagd was. Hoogtepunten als Cucamaras en Treeboy & Arc zullen wij niet snel vergeten. Wij kijken in ieder geval uit naar volgend jaar!