Tekst Sarah Fluit
Foto’s Melanie Marsman

Ruim 10 jaar na zijn laatste show in Amsterdam stond Bon Iver gisteren eindelijk weer in de Ziggo Dome. De zaal stroomde snel vol. Jong, oud; een publiek dat diverser dan ooit is. Dat is natuurlijk ook niet gek, aangezien Bon Iver de afgelopen jaren een imperium aan hits opgebouwd heeft. Zo heeft hij samengewerkt met onder andere Taylor Swift en Kanye West. Zijn laatste GRAMMY genomineerde album ‘I,I’ kwam uit in 2019. Veel fans hebben door corona al die tijd moeten wachten om dit majestueuse album eindelijk in zijn volle glorie live te horen.

De avond begint met een compleet stripped down versie van het prachtige ‘22 (OVER S ∞∞ N). Gevuld met vocale synths is het nummer weer compleet. Bon Iver weet de zaal compleet stil te krijgen hiermee. Al snel begint de indrukwekkende lichtshow, een spektakel van ongeveer 25 spiegels. De spiegels bewegen op en neer wat zorgde voor een indrukwekkend reflecterend effect. Om ons heen is iedereen compleet verbijsterd. De avond zet zich voort, na een stuk of zeven nummers horen en zien we Justin Vernon compleet solo het prachtige ‘715-CREEKS’ opvoeren, met enkel een spotlight op zich weet hij nog steeds de hele Ziggo Dome stil te krijgen. Het voelt intiem en de manier waarop hij dit gevoel weet over te brengen is indrukwekkend en krachtig. Het publiek voelt dit ook en om ons heen zien we een aantal traantjes vallen. 

Hits zoals; ‘Perth’, ‘Blood Bank’, ’re:stacks’, ‘Skinny Love’, ’33 “GOD”’ en ‘Holocene’ komen ook aan bod. De prachtige klanken van ‘Perth’ klinken betoverend, de zaal valt opnieuw stil en er heerst een soort magie over iedereen. Na een iets stiller begin breekt de hemel open in de zaal. We horen de eerste akkoorden van ‘Skinny Love’. Vernon speelt deze tranentrekker op zijn gitaar, samen met zijn twee drummers. Het publiek zingt deze mega-hit natuurlijk uit volle borst mee. Nogmaals zien we wat traantjes vallen in het publiek, maar vind je het gek? ‘Skinny Love’ is inmiddels uitgegroeid (onder andere door prachtige cover van Birdy) uitgegroeid tot één van de grootste liefdesliedjes van deze tijd. 

Hoe goed deze show ook is, veel contact met publiek is er niet. Elk bandlid verdrinkt bijna in de hoeveelheid apparatuur die om hem heen op het podium staat. Er wordt enkel een paar keer een dankjewel uitgesproken. Hij verroert zich minimaal en Vernon ziet er zelf uit alsof die net uit de jungle komt met een ongeschoren baard en een t-shirt wat lijkt niet gewassen te zijn. Maar de magie van de band en de show maakt het helemaal goed. Het is indrukwekkend hoe Bon Iver een zaal zoals de Ziggo Dome muisstil kan krijgen.