Tekst: Laura Rosierse

De postmoderne grunge-outfit Bloodhound uit Leeds maakt zich op voor de release van hun nieuwe single ‘There Are Birds Falling Out Of The Sky’ die op 2 december uitkomt. Voor ons het perfect moment om met Lucy, Max en Morgan te praten over de band, hun inspiratie, motivatie en hun muzikale toekomst!

Hoi! Wie zijn Bloodhound en wat voor soort muziek maken jullie?
Max: Ik ben de zanger en gitarist, we wonen in Leeds, en ik weet niet echt wat voor soort muziek we maken…
Morgan: De gemakkelijkste manier om het een beetje samen te vatten; grote hits. Max en ik worden vaak de jukebox genoemd, omdat we hitjes schrijven. Hitmasters zou de term zijn waar ik voor zou gaan, voor het soort muziek dat we maken.
Lucy: Ik doe zang en af en toe speel ik keys, ik verhuisde naar Leeds voor uni en de rest volgde min of meer, wat echt heel fijn was. Ik denk dat het shoegaze is, grungy, een soort elektronische, ambient, melodieuze muziek. Heel anders dan de stijl die Bloodhound eerder creëerde.
Morgan: Ik speel bas en ik doe af en toe wat zang.

Spotify laat een EP release zien, hoe is deze release voor jullie geweest?
Max: Mensen denken dat het een EP is, maar in feite hebben we de singles die we dit jaar uitbrachten gewoon gedropt, en het werd een soort collectie van werk, wat eigenlijk mooi uitkwam. We hebben twee jaar niet echt iets gedaan, dit waren een soort losse releases, het testen van de wateren en kijken waar we mee konden komen. De nieuwe single die volgende week uitkomt, is iets totaal wilds en losgeslagen.

Lucy en Morgan, jullie zijn vrij nieuw binnen de band, hoe is de reis tot nu toe voor jullie geweest?
Lucy: Morgan en ik kwamen er rond dezelfde tijd bij, we hadden de nummers al gehoord en live gezien, maar het was toch een schok voor mij, omdat ik vooral ervaring heb binnen indie bands, maar niets vergeleken met Bloodhound. In het begin was het een uitdaging, maar ik heb me altijd op mijn gemak gevoeld bij de band omdat we al vrienden waren, dat maakte het makkelijker. We hebben geprobeerd om de muziek meer in de richting te sturen die geschikt is voor al onze muzieksmaken, in plaats van vast te houden aan één genre.

Hebben jullie ook alledrie samengewerkt aan de nieuwe single?
Morgan: Ja, Max stuurde ongeveer zeven weken geleden een idee, alleen een akoestische demo, de week erna namen we het op tijdens een demodag bij Max en ongeveer zes weken later gingen we de studio in met Mickey Dale van Embrace, die al jaren een vriend is. Dus het hele proces duurde misschien zes of zeven weken. We proberen muziek in zijn puurste vorm uit te brengen, deze single is daar een goed voorbeeld van. We zijn niet alleen maar een luidruchtige band, we hebben veel meer in ons zitten.

Wat hoop je dat je muziek met mensen doet?
Max: Zolang we tevreden zijn met wat we uitbrengen, is dat wat er echt toe doet. Ik hou van het idee dat we het label hebben dat we een grungeband zijn en dat er nu nauwelijks elektrische gitaar op de nieuwe single staat. We houden ervan om tegen de verwachtingen in te gaan.
Morgan: Vooral omdat de band zo veranderd is, is deze single de eerste verzameling van al onze verschillende smaken en interesses samen.
Max: Mijn muziek achtergrond de afgelopen jaren was veel melancholische muziek zoals The National, Bon Iver en Ben Howard, dit nummer was een soort excuus om met dat soort muziek te experimenteren.

Hoe hoop je dat de komende twee jaar eruit zullen zien voor Bloodhound?
Morgan: Voor mij is het belangrijk dat we ervan genieten, er is nog steeds die puurheid, als je te veel gaat kijken naar wat je wilt bereiken, kan het je passie teniet doen. De muziek weer van de grond af aan beginnen, zolang we er nog steeds van genieten, en de energie en de opwinding in onze shows is er over twee jaar nog steeds, en wij drieën schrijven nog steeds liedjes en genieten er net zoveel van als nu, dan is dat te gek, laten we dat blijven doen!
Max: Ja, zolang wij drieën een geweldige tijd hebben, kunnen we in een kamer met tien mensen spelen en hebben we nog steeds een geweldige show, want ik sta op het podium met mijn beste vrienden.
Lucy: Ik denk dat het schrijven het leukste is. We combineren onze invloeden en het is prachtig om te zien hoe dat samenkomt. Ik vind het heerlijk om op het podium te staan ​​en voor nieuwe mensen te spelen! Het zou geweldig zijn om dat in het nieuwe jaar te zien groeien.
Morgan: Als ik volgende zomer in een warm zonnig veld een cocktail kan drinken met Mel C, dan ben ik tevreden.

Wat is jullie favoriete nummer van de nummers die jullie dit jaar hebben uitgebracht en waarom?
Max: ‘A Message’, het is een heel humeurige, groovy manier van uitdrukken wie we zijn, en het heeft een speciaal plekje in mijn hart.
Lucy: ‘Illuminations’, niet dat ik er veel mee te maken had, maar het is totaal anders, het geeft me de mogelijkheid om te transformeren in een versie van mezelf waarvan ik nooit had gedacht dat ik die zou zien. Het is CHAOS!
Morgan: Mijn favoriet moet ‘Backscattering’ zijn, het is vrij eenvoudig, je weet wat je krijgt en het daalt af in een verdrinkende chaos, en live tillen we het helemaal naar een ander niveau. Voor mij is eenvoudige muziek goede muziek, als het gemakkelijk te verteren is en het je elke keer dat je ernaar luistert een klap in je gezicht geeft, dan heb je het juiste bereikt.
Max: Ik vind het leuk hoe we allemaal een ander nummer hebben gekozen!

De volgende single van Bloodhound komt uit op 2 december, ‘There Are Birds Falling Out Of The Sky’ en in het nieuwe jaar zal er een korte reeks zeer intieme huisconcerten zijn door Engeland, dus houd de Bloodhound-socials in de gaten als je erbij wil zijn!