Tekst: Laura Rosierse
Foto’s: Ruben Smit

Op 18 januari nemen we een van de vele podia binnen de Drie Gezusters in Groningen over tijdens de Penguin Showcases (supported by Eurosonic Noorderslag). Het team van CHAOS heeft voor jullie de grootste beloftes van het aankomende jaar geselecteerd om een aantal vuige sets te komen spelen. Wasted Youth Club is daar een van, ze hebben het afgelopen jaar een bizar aantal shows gespeeld en zijn zich momenteel aan het voorbereiden op de release van een debuutplaat, wij belden met zanger en gitarist Sven over het afgelopen jaar, het aankomende jaar en de grootse dromen van de band! 

Wie zijn Wasted Youth Club, waar komen jullie vandaan en door wie worden jullie geïnspireerd? 
We repeteren in Arnhem en zijn daar ontstaan, we zijn een garageband in de breedste zin van het woord, maar het is beter om te horen wat onze inspiratiebronnen zijn. Fidlar is een grote inspiratiebron voor ons, het oude Together Pangea, en momenteel een nieuw bandje uit Canada, Wine Lips, dat vinden we ook heel vet! 

Wat hebben jullie het afgelopen jaar zoal gedaan? 
Het was een druk jaar, we hebben onze debuut EP afgemaakt. We hebben het voor de helft zelf opgenomen, en twee nummers zijn opgenomen in Katzwijm Studio’s. Door de crisis hebben we niet zoveel kunnen spelen en daarom hebben we het heft in eigen handen genomen; ik heb het zelf opgenomen en gemixt. We hebben een videoclip gemaakt, en de Popronde natuurlijk gedaan. Dat was echt super leuk. Het was een van de leukste dingen die we ooit hebben gedaan, maar het was ook wel echt zwaar. We hebben 30 Popronde shows gedaan, en daarnaast nog een x aantal andere shows, kwam neer op gemiddeld drie shows per week. En we werken ook nog gewoon! Twee van onze leden die werken voltijd, ik werk als freelancer. Ik heb gewoon minder gewerkt, net genoeg om de huur te kunnen betalen. Ik heb ook alle administratie gedaan, de andere bandleden moesten alleen op de plek zijn en spelen.    

Wat hebben jullie uit de Popronde gehaald?
We zijn op een nieuw niveau op elkaar ingespeeld zijn. En we hebben geleerd dat we het super leuk vinden om uren met elkaar door te brengen. We zijn intern als band gegroeid, kunnen van alles tegen elkaar zeggen en veel van elkaar leren. Daarnaast hebben we natuurlijk op verschillende plekken gespeeld en veel genetwerkt.  

Wat was je favoriete stad of venue? 
Vera in Groningen! We hebben er in de afgelopen drie maanden twee keer gestaan, een keer in de kleine zaal en een keer in de grote zaal, allebei super leuk. Mensen zijn altijd kei-enthousiast, de gastvrijheid is super goed en het is een legendarische venue.

Wat vinden jullie het tofst aan muzikant zijn? 
Als ik voor mezelf spreek; het avontuur. Ik zou me niet kunnen voorstellen dat ik dit zou doen met mensen die ik niet beschouw als vrienden. Het samen dit doen en het samen groeien en nieuwe mensen ontmoeten, en de reactie die je krijgt van mensen. Je hebt iets gemaakt wat jij vet vindt en als je een goede reactie krijgt van het publiek; dat is een mega grote gift.

Wat staat er op de agenda voor het komende jaar? 
We zijn bezig met het regelen van shows in het festivalseizoen, er moet een debuutplaat komen, dus daar zijn we druk mee bezig. Voor de rest; een side project waar ik nog niet heel veel over kan zeggen, maar voor de debuutplaat komt er nog andere muziek uit… En veel shows spelen natuurlijk, vooral focussen op de debuutplaat, we willen graag groeien en het buitenland opzoeken, Duitsland en België, daar moet je iets meer body voor hebben dan een EP. Een plaat voelt als de volgende stap! 

Wat hopen jullie uit the Penguin Showcases te halen? Blijven jullie nog in Groningen hangen?
We blijven misschien wat langer in Groningen, helaas zijn de vakantiedagen een beetje op, maar we willen laten zien dat we na Popronde nog steeds bestaan. We hopen dat internationale boekers een kijkje komen nemen. We willen laten zien dat we er zijn en waarmaken dat we zeggen wat we doen, we zijn wel echt een live band en breken de barrière tussen band en publiek. We betrekken het publiek erbij! We doen het echt omdat we het leuk vinden, we zijn geen coole kikkers, alles wat we doen moet oprecht zijn en daar moeten we achter staan. We maken er een gezellige avond van met het publiek, om ze even uit de sleur te halen. 

Welke grootse dromen hebben jullie voor de band? 
Ik ben hier veel te bescheiden voor! Op dit moment ‘think big’ is een boeker die ons een Europa tour kan geven, dat willen we heel graag doen. Tijdens het festivalseizoen alle vette festivals meepakken, gek genoeg zou ik niet op de hoofdpodia willen staan, maar juist op de wat kleinere en intieme podia. Een boeker of een manager die ons daarbij zou kunnen helpen, als we dat eruit zouden kunnen halen, dan kan mijn geluk niet meer op.