Tekst: Marieke Weeda
Foto’s: Jetlag Jenny

Op 18 januari nemen we een van de vele podia binnen de Drie Gezusters in Groningen over tijdens de Penguin Showcases (supported by Eurosonic Noorderslag). Het team van CHAOS heeft voor jullie de grootste beloftes van het aankomende jaar geselecteerd om een aantal vuige sets te komen spelen. Bij deze beloftes zit ook Jetlag Jenny. Wij spraken met Davic Roest (zang, gitaar, songwriting) en Hidde Rodenburg (leadgitaar, backing vocals). Zij vormen de band samen met Marcel Medema (drums) en Herman Nijkamp (bas). 

Laten we bij het begin beginnen: wie is Jetlag Jenny, hoe zijn jullie begonnen als band en wat voor muziek maken jullie?
Davic: Jetlag Jenny is eind 2018 ontstaan in Zwolle. Toen in 2020 de andere bandleden gingen doorstuderen viel het een beetje uit elkaar. Op dit punt ben ik Jetlag Jenny 2.0 gestart. Iets meer poppunk in plaats van de punkrock die we daarvoor maakten, een meer poppier geluid met allemaal nieuwe guys om me heen. Inmiddels zitten we al op een soort Jetlag Jenny 2.2 omdat er nog weer wat wisselingen zijn geweest, maar we gaan nog steeds lekker en hebben een goed jaar gehad. 

Wie zijn inspiraties voor jullie muziek?
D: Voor mij als songwriter zijn dat bands als Green Day, dat is mijn favoriete band en ook wel de grootste in het wereldje denk ik. Daarnaast ook All Time Low, Simple Plan, en Waterparks. Wat meer de poppy kant van poppunk eigenlijk. We hebben binnen de band ook allemaal wel een subtak van wat we gaaf vinden: Hidde houdt erg van glam metal, onze drummer (Marcel) is echt een metalhead en de bassist (Herman) houdt wat meer van vuige punk, dus die invloeden komen ook her en der terug. 
Hidde: Ik ben niet echt een poppunk gitarist, ik kwam meer van de rock kant, heel erg jaren 80. Sinds ik bij de band ben gekomen wordt de sound net weer even wat anders. Dat komt omdat ik juist ook een vleugje ‘Hidde’ probeer toe te voegen. 

Wat willen jullie met je muziek overbrengen? 
D: Allereerst gewoon energie; we maken muziek om lekker op los te gaan. Als tekstschrijver zoek ik de thema’s op die uit het dagelijkse leven worden geplukt. We hebben de laatste tijd een aantal singles uitgebracht en die gaan veel over de liefde en hartzeer. Ook thema’s als een verwaterde vriendschap en gek worden van binnen zitten in coronatijd komen langs. Dat zijn natuurlijk onderwerpen die iedereen wel herkent. Ik schrijf vaak gewoon over wat ik op dat moment meemaak en voel, en dat komt dan ook weer over op de luisteraar denk ik. 

Welke van de singles die jullie hebben uitgebracht is voor jullie favoriet?
H: Er komen nieuwe singles aan, en ik vind dat het vetste daar tussen zit. Wat er echt definiërend is voor de nieuwe versie Jetlag Jenny moet er nog aan komen. 
D: Mijn favoriet is al wel uitgebracht: dat is ‘Sudden Irish Storm’. Dit is ook best wel een persoonlijk nummer, dus die voel ik heel erg. ‘The Day You Broke My Heart’ vind ik ook wel definiërend voor ons. Deze hebben we bewust uitgekozen als single omdat dit een ultieme rammer is: als we live spelen en we een laatste nummer moeten kiezen om over te brengen hoe we klinken, dan zou ik deze uitkiezen.

Wat hebben jullie nog meer gedaan het afgelopen jaar?
H: Op Vlieland gespeeld.
D: Helemaal niet! Dit is wel een leuk verhaaltje. We hadden dit jaar een show op een camping in Noord-Holland, en Hidde was er 100% van overtuigd dat we een show op Vlieland gingen spelen. 
H: Zat ik daar lekker voor m’n tentje gitaar te spelen, zei ik: ik dacht eigenlijk dat we naar Vlieland gingen maar ik durfde het niet meer te zeggen.
D: Verder hebben we meer dan 20 shows gespeeld met een aantal hele gave uitschieters. Een aantal keer Hedon gespeeld, verschillende voorprogramma’s, waaronder voor Fokko. wat erg leuk was. Onze eigen homecoming-show in Meppel was ook heel bijzonder. Het absolute hoogtepunt dit jaar was toch wel supporten voor De Dijk. Daar stonden we in een keer voor 2000 man te spelen, dat was echt wel mega. 

Hoe zijn jullie als band gegroeid dit jaar?
D: Omdat we in Juni 2020 samen zijn begonnen deden we eigenlijk alles behalve samen spelen. Af en toe oefenden we samen, maar er waren geen shows. Hierdoor moesten we nog op elkaar inspelen. Hidde zat al een halfjaar in de band voordat we voor het eerst samen optraden. Op de planken is toch heel anders dan in de oefenruimte, dus op het gebied van samenspel en live spelen zijn we enorm gegroeid. Daarnaast hebben we veel nieuwe muziek opgenomen, waardoor we binnen de studio ook dingen hebben geleerd. Het was een heel vruchtbaar jaar voor de band.

Wat vinden jullie het leukste aan live spelen?
D: Mensen hypen vind ik echt het leukste wat er is. We zijn best wel een band die veel spelen met showelementen en publieksparticipatie. Als het lukt om het publiek te pakken, is dat een heen-en-weer van zo’n fijne energie, dat geeft een onbeschrijfelijk gevoel. 
H: Het leukste aan live spelen is dat je op een podium staat met drie andere gasten, en dat je dan samen iets heel vets neerzet. Het muziek maken met anderen is heel cool, en als je daar enthousiast staat, dan zien mensen dat en worden ze zelf ook enthousiast. 

Jullie gaan natuurlijk de tijdens de Penguin Showcases in Groningen spelen. Wat kunnen we van jullie verwachten tijdens het optreden? 
H: Dan moet je eerst komen, dan weet je het natuurlijk pas!
D: Het wordt lekker energiek. Wij doen enorm ons best om mensen een leuke avond te bezorgen, dus hoe meer wij terugkrijgen, hoe meer wij ook geven. Dat is een wisselwerking. Juist met veel mensen gaan wij beter spelen. Daarom was die show met De Dijk ook een van onze beste shows: toen kregen we twee keer duizend man die dingen terug zongen, en daar groeien wij alleen maar van. Het wordt een leuke energieke avond met catchy meezingers. 

Wat kunnen we in 2023 verder nog van jullie verwachten? 
D: Nieuwe muziek.
H: De leukste nummers!
D: Ook hebben we al best weer wat shows staan. Nog voordat we de Penguin Showcases gaan spelen komt er nog nieuwe muziek uit, en met die single gaan wij een hele grote aankondiging doen, dat wordt heel gaaf.

Zijn er naast de concrete plannen ook nog grootse dromen voor de band?
D: Ik hoop dat we voor het eerst een paar festivals kunnen pakken, ook Popronde is een target. 
H: Festivalshows zijn toch een heel ander soort show. De sfeer is erg leuk en je bent met veel acts, dus daar sta ik wel voor te springen.