Tekst: Bente van der Zalm
Foto’s: Snow Coats

Op 18 januari nemen we een van de vele podia binnen de Drie Gezusters in Groningen over tijdens de Penguin Showcases (supported by Eurosonic Noorderslag). Het team van CHAOS heeft voor jullie de grootste beloftes van het aankomende jaar geselecteerd om een aantal vuige sets te komen spelen. Een van deze beloftes is Snow Coats, dat afgelopen jaar het album If It Wasn’t Me, I Would’ve Called It Funny uitbracht. We spraken met Daan Ebbers en Anouk van der Kemp, die samen met Joost Ebbers en Frank Peters de band vormen.

Kunnen jullie je voorstellen voor de mensen die jullie nog niet kennen?
Anouk: We waren allemaal al vrienden van elkaar maar we speelden nog geen muziek samen. Voor het eindexamen van een muziekopleiding waar we allemaal zaten zijn we bij elkaar gezet. Het klikte supergoed en het muziek schrijven was heel leuk. Dus toen we afgestudeerd waren zijn we daar maar mee doorgegaan. Van de muziek die we toen hebben geschreven hebben we een album gemaakt. Dat was Take The Weight Of Your Shoulders, ons eerste album. Van daaruit hebben we in 2018 Popronde gespeeld. We merkten dat het steeds beter ging en we bleven heel veel muziek schrijven. In 2020 hebben we een EP uitgebracht samen met Alcapop, een Engels label. De coronatijd hebben we goed kunnen gebruiken om weer een nieuw album te schrijven. Dat album, If It Wasn’t Me, I Would’ve Called It Funny, hebben we afgelopen september uitgebracht, ook weer op Alcapop. 
Daan: Ja, en voor en na corona hebben we ook veel opgetreden, ook in het buitenland. In 2019 hebben we als voorprogramma van de Amerikaanse band Pinegrove door Europa getourd. We hebben onder andere in Duitsland, Denemarken en Zweden gespeeld. Vorige zomer hebben we in het VK getourd.  Dus we hebben al veel in het buitenland mogen spelen en dat is ook  wel iets dat  we heel graag doen en ons graag op richten. Daar helpt het Engelse label ook al veel mee.

Hoe zouden jullie zelf de stijl van Snow Coats omschrijven?
D: Indiepop, indierock met invloeden van emo en folk. 

Wat voor muziek beïnvloedt jullie?
D: Bands die we leuk vinden zijn Beach Bunny, the Beths. Er zijn ook veel bands waar we mee hebben gespeeld die ons beïnvloeden. Pinegrove is bijvoorbeeld een grote invloed, maar ook Ratboys. Phoebe Bridgers vinden we ook gaaf, maar daar zijn we niet mee op tour geweest. 

Hebben jullie een collectieve muzikale smaak of verschilt dat voor iedereen?
A: We vinden allemaal elkaars muziek leuk, maar het verschilt een klein beetje hier en daar. De bands die Daan noemde, zijn de bands die we samen heel leuk vinden en die onze muziek beïnvloedt.

Niet de meest originele vraag, maar waarom heten jullie eigenlijk Snow Coats?
A: We krijgen die vraag vaker. Het is helemaal niet zo’n sappig verhaal. We moesten een naam kiezen voor onszelf. Het is geïnspireerd door een nummer van The Shins dat we heel leuk vinden dat Winter Coats heet. Toen hebben we er Snow Coats van gemaakt. 
D: We hadden al een paar namen bedacht, maar we hadden bij niks het idee dat het echt onze bandnaam was. Maar omdat we een optreden hadden gepland, moesten we wel wat kiezen. We vonden het wel belangrijk dat er nog geen andere band was met die naam en dat was het geval voor Snow Coats, dus hebben we dat maar gekozen. Er zit nooit echt een spannend verhaal achter. Onderling zeggen we wel altijd dat de volgende keer dat we de vraag krijgen we eigenlijk een heel spannend verhaal moeten bedenken zodat we een heel romantisch verhaal over kunnen vertellen.
A: Maar dat hebben we nog steeds niet gedaan. 

Jullie vertelden net dat jullie al veel hebben getourd. Wat trekt jullie daar zo in aan?
D: Het leukste vind ik om in zoveel mogelijk verschillende steden te komen. Als dat in het buitenland is, is dat natuurlijk helemaal leuk. We merken wel, vooral in het buitenland dat, zelfs wanneer we nog nooit in het VK hadden gespeeld, er altijd wel mensen zijn die onze muziek al kennen. Dan zien we dat ze nieuwe nummers meezingen. In Londen waren er zelfs mensen die onze bandshirts droegen bij ons optreden. Dat is heel cool om te zien. Er zijn natuurlijk ook veel mensen die ons nog niet kennen, dus het is ook een goede manier om veel nieuwe fans te bereiken. Dat vind ik denk ik het leukste aan touren; dat je op plekken komt waar óf de mensen je nog niet kennen maar je daar ontdekken, óf dat er blijkbaar wel mensen die je muziek daar luisteren.
A: Het leuke is dat als je aan het touren bent dat het zo anders is. Met de band ben je echt een tijdje helemaal weg. Je leeft in een soort andere wereld. Je slaapt bijna elke avond ergens anders en je ziet veel nieuwe dingen. Je hebt constant met elkaar, wat je heel close maakt. 

Merken jullie dat de muziek gelijk aanslaat bij mensen die jullie live zien?
D: Voor mijn gevoel wel heel erg. Ik heb dat gevoel wel. Ik weet niet precies of dat zo is of hoe dat zo is. Wanneer we door de zaal lopen na een show krijgen we wel veel leuke reacties. Mensen zeggen dat ze het cool vinden en mensen die ons nog niet kennen die zeggen dat ze ons op gaan zoeken op Spotify. Op die manier merken we wel dat mensen het wel oppikken en leuk vinden.
A: Vooral ook de afgelopen maanden nadat we het album hebben uitgebracht, hebben we voor het eerst onze eigen tour gedaan door Nederland. We vonden dat best wel spannend, om als een band uit Arnhem helemaal naar Groningen te gaan en dan te kijken of er wel mensen die naar ons toe komen. Uiteindelijk was het heel erg leuk en we waren verbaasd dat er zo veel mensen kwamen kijken. In Eindhoven kwam er een jongen naar ons toe die net door een break up ging met zijn vriendin en hij luisterde veel naar het album. Het was een houvast in de moeilijke tijd van zijn break-up. De teksten hadden hem daar ook doorheen geholpen. Dat was echt bijzonder.
D: Volgens mij krijg jij wel vaker ook reacties op jouw teksten. Dat mensen achteraf tegen jou zeggen dat ze bijvoorbeeld een bepaalde zin uit een nummer heel erg leuk vonden of dat dat heel erg bleef hangen. Je kreeg vaak wel reacties op je teksten, of niet?
A: Ja, dan weet je dat mensen heel aandachtig naar je muziek luisteren, zoals ik bijvoorbeeld ook naar muziek die ik leuk vind zou luisteren. Dat maakt het heel erg bijzonder.

Wat was jullie leukste show die jullie hebben gespeeld?
A: Afgelopen december hebben we in Ekko gespeeld. Het was ons laatste optreden van het jaar, dus dat was al speciaal. We speelden met twee andere bands die ook erg leuk waren. Mensen waren ook enthousiast, we hebben veel merchandise verkocht. Er hing een hele leuke sfeer en het was een mooie zaal.
D: Ik denk dat mijn favoriet in Hamburg is geweest. We hadden nog nooit daar gespeeld. We waren er als voorprogramma van Pinegrove. Als je als voorprogramma speelt, is het altijd de vraag of er mensen vroeg komen om het voorprogramma te zien of dat ze pas later komen. Dat kan erg wisselen als voorprogramma. Wat ik me goed kan herinneren van Hamburg is dat er al ruim van tevoren het helemaal vol stond. Er waren veel mensen die meezongen en de nummers goed kenden. Dat voelde toen heel speciaal. Dat was de allereerste keer dat we ver buiten onze eigen stad en land speelden en dat we toen zagen dat er zelfs daar zoveel respons was op onze muziek. Dat zoveel mensen het al kenden.

Hoe lukt het jullie om allemaal op hetzelfde moment tijd te kunnen maken om op tour te kunnen gaan?
D: Voor ons alle vier is muziek maken heel erg belangrijk. Als we ergens kunnen touren dan maken we daar dus allemaal graag tijd en ruimte voor vrij. We proberen altijd zo flexibel mogelijk te zijn. Optreden voelt altijd wel als een prioriteit boven andere dingen doen. 

Hebben jullie een nieuwe nummer dat een visitekaartje is voor jullie band?
D: Ik zou zeggen ‘Anyway’ of ‘Dinosaur’. Die staan allebei op ons nieuwe album en ‘Anyway’ heeft ook een videoclip. 

Draagt die videoclip bij aan het visitekaartje?
A: Ja, dat vind ik wel. Er zit een soort verhaal in, maar ook bandshots waar we allemaal in te zien zijn. Het is wel het nummer dat we altijd opsturen als we de muziek willen laten horen.

Heeft jullie label jullie beïnvloed in het maken van de videoclip?
D: We zijn daar heel erg vrij zijn. Het label geeft ons complete vrijheid in wat we willen doen. en helpt ons met het promoten daarvan. Dus als we een nummer uitbrengen dan helpt de label met de promotie voor radio en playlists op Spotify. Via het label hebben we een publisher gekregen die ervoor zorgt dat onze muziek onder de aandacht komt bij bijvoorbeeld reclamebureaus en videoproductie. Die heeft er ook voor gezorgd dat onze nummers in de playlists die je kunt luisteren als je vliegt met British Airways staan. Dus als je daarmee op vakantie gaat kun je non-stop naar onze muziek luisteren. Daar helpt het label heel erg mee. Daarnaast zorgt het er ook voor dat onze muziek op vinyl en cd komt. We kunnen videoclips maken zoals we dat willen. Het label heeft in het contract gezet dat we vrij zijn om te doen wat we willen zolang we maar kwaliteit leveren. 

Dan over afgelopen jaar, wat is jullie hoogtepunt?
D: Het releasen van ons album in september en de VK tour in juni was heel gaaf. Daarvoor hebben we ook nog in Parijs gespeeld, in Frankrijk. In september hebben we in Duitsland gespeeld. Ik denk dus het internationale touren en het uitbrengen van het nieuwe album.
A: Voor mij is dat eigenlijk hetzelfde. De tour was een groot hoogtepunt. En het album uitbrengen, waar we zo lang aan hebben gewerkt. We zijn in 2020 begonnen met schrijven. Om dan alle liedjes die we hebben verzameld te laten horen. We hebben met een Amerikaanse producer, Joe Reinhart heel veel dingen anders gedaan dan dat we normaal doen, maar toch wel zelf opgenomen. Dat voelde als een heel lang proces waar we met zijn allen veel moeite in hebben gestopt. Om dat samen uit te brengen is heel bijzonder. Dus dat is zeker een hoogtepunt.

Wat is jullie grootste droom voor de band?
A: Wij willen heel graag naar Amerika om te touren.
D: Ja, absoluut. We hadden in 2020 een tourtje gepland, maar helaas begon toen net corona, dus is dat niet doorgegaan. Tot nu toe hebben we nog geen vervangende data gepland, maar ik denk dat onze korte termijn droom nu wel is om naar Amerika te gaan. We merken dat er veel mensen zijn die daar onze muziek luisteren. Ik krijg ook vaak bestellingen via bandcamp vanuit Amerika en op socials krijgen we veel berichtjes van mensen die vragen wanneer we naar Amerika komen om te touren.

De laatste vraag: wat kunnen we verwachten van jullie optreden op de Penguin Showcases?
D: Sowieso veel nummers van het nieuwe album. 
A: Live zijn we lekker uptempo.
D: Ja, energiek en uptempo.
A: We hebben er in ieder geval veel zin in!