Tekst: Florian Baudouin
Foto’s: Bente van der Zalm

Door persoonlijke omstandigheden konden we de zaterdag van Pukkelpop helaas niet bijwonen. Daardoor hebben we helaas onder andere Tom Odell, Peuk, Dry Cleaning en Amyl and the Sniffers moeten missen, maar die komen we vast snel ergens anders tegen. Gelukkig zijn we hier terug met het verslag van de zondag van Pukkelpop! 

Dus we zijn deze zondag rond 14.00 uur terug, zonder Susanne, wiens artikelen ik (Florian) heb overgenomen. Dus hebben we tijd om te eten, wat te drinken en ons te installeren voor Mother Mother, terwijl we van een afstandje naar Zwangere Guy luisteren.

Om 15.00 uur begint de dag met de Canadese band Mother Mother, wiens unieke indierockuniversum getint is met symfonische elementen. 
Live blijkbaar geen symfonische stukken, want daar is geen spoor van te bekennen. Drummer Ali Siadat speelt ritmische partijen, terwijl de drie zangers, Ryan en Molly Guldemond en Jasmin Parkin, zich uitleven in vocale harmonieën die normaal gesproken gesampled zouden zijn, dus dat is cool. Ze trappen hun set af met “Verbatim” voordat ze overgaan naar “O My Heart”, een nummer waarop ze laten horen hoe ze de harmonieën van hun drie stemmen bespelen en het publiek in de handen laten klappen. Ze creëren een leuke dynamiek, die enigszins wordt doorbroken door een cover van Radioheads “Creep”, die niet erg origineel is. De stemming wisselt, met “Burning Pile” en “Arms Tonite”, een akoestisch nummer. We eindigen met “Hayloft”, hun grootste hit en oorwurm bij uitstek, die als medley wordt gespeeld met ‘Girl Alone’. We zijn niet teleurgesteld!

Dan richting de zijkant van de mainstage voor een van de bands waar we het meest naar uitkijken, Dropkick Murphys, onder een brandende zon. Een sample van The Chieftains’ ‘The Foggy Dew’ speelt en de naam van de band verschijnt op het gigantische scherm op het podium. Drummer Matt Kelly komt op en begint het ritme te spelen, dan klinken de doedelzakken en verschijnen de andere bandleden. We beginnen rustig met een cover van “The Lonesome Boatman” van The Fureys, terwijl het publiek al aan het zingen is, dan wordt er sterk ingezet met “The Boys Are Back”, waar het publiek niet rustig van wordt. Natuurlijk werden instrumenten als de doedelzak gesampled, maar het was een aangename verrassing om sommige muzikanten te zien afwisselen tussen gitaar en accordeon of banjo.
Zanger Al Barr pauzeert even om het publiek te begroeten en zingt dan “Johnny, I Hardly Knew Ya”, waardoor het publiek nog meer uit zijn dak gaat, met een paar mosh pits tot gevolg. Dit is niet verwonderlijk, aangezien de muziek van Dropkick Murphys de meest feestelijke en meezingbare van allemaal is. Het publiek blijft uit volle borst meezingen met “Rose Tattoo”. De grote finale was “I’m Shipping Up to Boston”, gevolgd door “Until the Next Time”, het perfecte afscheidsnummer. Na hun werk perfect gedaan te hebben, verliet Dropkick Murphys het podium met een piano-outro.

Terug naar de Marquee. Girl in Red schreeuwt “PUKKELPOP-POP-POP” en betreedt dan het podium, helemaal niet in het rood gekleed, en trapt af met “You Stupid Bitch”, dat erg alt-rock aandoet. Ze heeft al de houding van een rockster en crowdsurft als een bezetene na slechts één nummer. Ze verklaart dat dit de heetste show op Pukkelpop gaat worden, voordat ze overgaat op nummers met een meer hybride vibe, ergens tussen electropop en rock in, maar zonder haar houding te veranderen. Ze pakt haar gitaar bij “Girls”, een nummer dat het publiek uit volle borst meezingt, toont veel energie en stopt regelmatig om het publiek toe te spreken en haar nummers, die heel gevarieerd zijn, in te leiden.

De Club, een van de nevenpodia, is de locatie voor het volgende deel van onze avonturen met de Britse alternatieve rockband The Amazons. De band arriveert zonder fratsen en begint, nadat ze hun instrumenten hebben laten klinken, met ‘Bloodrush’ en speelt vervolgens een vraag- en antwoordspel op het tweede nummer, ’25’. Er is iets ouderwets aan het geluid van de band, maar ook aan hun houding en lichaamstaal. De nummers doen een beetje denken aan 80’s anthems qua stijl en vocale signatuur, vooral ‘Ready For Something’, met zijn dansbare ritme.

Dan is het de beurt aan het grote werk, de Australische oorlogsmachine King Gizzard & the Lizard Wizard, die sinds hun ontstaan in 2012 maar liefst VIERENTWINTIG albums hebben uitgebracht, waarvan we er drie hebben besproken in 2022 en waarvan het laatste album dit jaar is uitgekomen. Voor je het weet staan de zes jongens al op het podium. Een van hen richt zich snel tot het publiek, verwijzend naar Macklemore die net klaar is met zijn set op het hoofdpodium. We beginnen met “The Dripping Tap”, de stem volgepropt met effecten op een psychedelische videomapping die perfect bij de muziek past. De nummers volgen elkaar op en je krijgt de indruk dat je in een game zit. Aangezien het niet ongebruikelijk is dat ze improviseren tijdens hun studiosessies, is deze indruk ook voelbaar op het podium. Hoe dan ook, of het nu in de studio is of live, King Gizzard is indrukwekkend als altijd.

Daarna gaan we naar de set van Knocked Loose, die al een tijdje bezig is. Naarmate we dichter bij de Backyard komen, horen we steeds meer hoge uithalen. Als je eenmaal aan de rand van het podium staat, is het hardcore zoals we het graag zien, met zware kleine afdalingen, grote breakdowns en veel geschreeuw… Ze laten het publiek zelfs met hun handen van links naar rechts wapperen, een zeldzaam verschijnsel bij deze heftige muziek, en dan zetten ze een meer gebruikelijke circle pit in gang. We hebben niet de hele set gezien, maar wat we wel zagen was een echte high kick.

We zijn terug op de mainstage voor Balthazar, de Belgische indiepoprockband die op het laatste moment Florence + the Machine verving en die we vorig jaar al op Hear Hear! zagen. Het feit dat deze groep werd gekozen is verrassend, aangezien hun reputatie nauwelijks te vergelijken is met die van Florence + the Machine. Daarna is het wel zo dat het ongetwijfeld een veilige gok was om in twee dagen een band te vinden. We zijn niet zo hyped als we waren voor Florence, maar we maken er het beste van. Ze beginnen met ‘Decency’, een mysterieus nummer met een terugkerend vioolthema. Ze spreken het publiek toe in een mengeling van Frans en Engels, wat nogal vreemd is aangezien ze Vlaams zijn, net als een grote meerderheid van het publiek. Zoals gebruikelijk bij Balthazar kan hun muziek me niet echt raken, ik vind het vooral vlak en overbodig en ik raak snel verveeld. De Belgen zijn in ieder geval blij, maar wij eten liever wat voor Foals.

Foals arriveert met een synthsample en opent met “Wake Me Up”, gevolgd door “Mountain At My Gates”, dat het publiek meteen op gang krijgt. Het geluid van de band is erg glad en afgerond, iets waar ik normaal gesproken moeite mee zou hebben, maar de melodieën, leadgitaarbegeleiding en basritmes zijn vreselijk pakkend en vaak behoorlijk dansbaar, en de refreinen zijn anthemisch, met veel gezongen lijnen. Het is een opeenstapeling van ingrediënten die zorgen voor een plezierig muzikaal universum! Halverwege de set begint het hele publiek te dansen op “My Number”, een van de grootste hits van de band. Zanger en gitarist Yannis Philippakis kwam verschillende keren naar het publiek toe om solo’s te spelen in de pit, wat een beetje de toverformule was om hoogtepunten te creëren en het publiek mee te krijgen. Er is ook een emotioneler moment met ‘Spanish Sahara’, daarna is het meteen terug naar ‘Inhaler’, dat Philippakis afmaakt met een schreeuw, in schril contrast met zijn nogal gladde stem. Je krijgt de indruk dat naarmate de set vordert, de stijl ruwer en ruiger wordt, iets waar ik van hou! Philippakis eindigde zijn set door naar beneden te komen en midden in het publiek te zingen. Wat een set om je op te warmen voor de afsluitende headliner, The Killers!

Door onze persoonlijke omstandigheden kunnen we niet schrijven over de set van The Killers. Hoe dan ook, de twee-derde van deze editie van Pukkelpop die we konden zien, oversteeg onze verwachtingen. We hopen volgend jaar terug te komen naar dit mooie festival en dan alles te kunnen zien!