Tekst: Paul van der Zalm

Voor de fans van Meadowlake zullen de meeste nummers op het tweede album van Meadowlake, dat vandaag op Bandcamp verschijnt, geen verrassing meer zijn.  zes van de tien nummers werden het afgelopen jaar al via Bandcamp gedropt, van ‘I Won’t Let You down’ eind november 2019 tot ‘Under the Sea’ begin oktober 2020.

Het album heet ‘Wait for Me’ en is de opvolger van het sterke debuutalbum dat het vijftal in 2018 uitbracht. Bij dat album kon je je nog afvragen of het label ‘dreampop’ terecht was, maar op het nieuwe album kan daar geen twijfel meer over bestaan. Dromeriger dan openingstrack ‘Wait for You’ zul je het niet snel vinden. Het is dus niet vreemd dat de band is opgepikt is door DKFM Shoegaze Radio en daar geprogrammeerd werd voor het DreamGaze Worldwide online festival rond de oorspronkelijk geplande releasedatum in juni. Dat was natuurlijk een schrale troost was voor de vervallen tour door onder andere Engeland en Scandinavië.

Net als twee jaar geleden zijn de meeste nummers nu ook weer ronduit betoverend. Dat geldt natuurlijk voor ‘Under Your Spell’ dat gaat over elkaar door dik en dun trouw blijven. Dat lijkt niet alleen van toepassing op de bandleden onderling, maar ook op de band van de bandleden met hun fans. Het gemis ging zelfs zó ver dat de band aanbood om op verzoek handgeschreven kaarten te sturen om in contact te blijven. Maar de betovering geldt zeker ook voor ‘Blood Crawls’, ook al gaat dat over een verbroken relatie. Het is een van de betere en meer uptempo nummers met wat je qua sound zou kunnen omschrijven als dé Meadowlake-signatuur. Een strakke en consistente, maar swingende tandem van Sélina Aerts op bas en Tjeerd Bennink op drums, daaroverheen de meanderende gitaarklanken van Erik de Breij en de zang van schrijver/gitarist Jarno Olijve en Gertine Veenstra, die op toetsen de droomsfeer versterkt. Opvallend is dat op dit album de zang van Veenstra net iets nadrukkelijker aanwezig lijkt en die van Olijve nog iets bescheidener, waardoor het bijna unisono klinkt, behalve op die momenten dat beide stemmen juist een fijn weefsel vormen zoals aan het eind van dit nummer. Op ‘Lights Out’, komt er zelfs nog een derde stem bij. Ook ‘Dirty Habit’ is zo’n typisch Meadowlake-nummer. Hoewel het nergens echt ruig wordt, is dit een van de stevigere nummers. Die meanderende gitaar horen we goed terug aan het eind van ‘Say My Name’, een nummer in 7/8e maat met een hoofdrol voor een terugkerend pianomotiefje. Het is jammer dat het album tekstueel in mineur eindigt met ‘Loveless’; dit nummer zou goed symbool kunnen staan voor de situatie in de verzorgingshuizen bij de eerste lockdown. Ook muzikaal gezien heeft het een donkere ondertoon. Maar gelukkig staan daar de ode aan Olivia in ‘Under the Sea’ en de belofte ‘I Won’t Let You Down’ aan het begin van het album tegenover!

De liedjes op ‘Wait For Me’ zijn voor een groot deel geschreven in het landhuis in Frankrijk dat afgebeeld staat op de cover. Het album is opgenomen in de Dufry Studio (Amsterdam) en de  Mailmen Studio (Utrecht) en opnieuw geproduceerd met Minco Eggersman. De mix is verzorgd door Martijn Groeneveld en het masteren door Wessel Oltheten.

Hoewel we niet kunnen wachten tot we de band weer live in actie kunnen zien, is de releaseshow die voor 13 november gepland stond in thuishonk Vera in Groningen helaas tot nader order uitgesteld vanwege de coronamaatregelen. Het album is fysiek en via Bandcamp verkrijgbaar.

Agile Ivory Records