Tekst: Paul van der Zalm

In Nederland is Anna Ternheim altijd een goed bewaard geheim gebleven. Daarom is het zevende reguliere studio-album ‘A Space For Lost Time’ dat op 20 september verschijnt bij CNTCT/BMG misschien een goede eerste kennismaking met de sympathieke Zweedse singer-songwriter. De eerste indruk is dat deze plaat een logisch vervolg is op For the Young (2015) en All The Way To Rio (2017). ‘Remember This’ had bijvoorbeeld ook prima gepast op het eerstgenoemde album. Toch is er iets veranderd. Dit is namelijk het eerste album op eigen benen en niet meer onder de vleugels van een grote platenfirma. Het voelt alsof dat bevrijdend heeft gewerkt.

Tekstueel gezien lijken ‘Walk Your Own Way’ en ‘Lost Times’ hier sleutelnummers, hoewel dat moeilijk met zekerheid te zeggen is, omdat Ternheims goed verstaanbare teksten bijna altijd al meerdere lagen hebben. Veel duidelijker is dit terug te horen in de muziek. De grondtoon is nog steeds aangenaam melancholisch, maar waar het geluid eerste neigde naar somberheid heeft het nu plaats gemaakt voor hoop en alles klinkt veel luchtiger en opener alsof elk liedje een ‘silver lining’ heeft. Dat is dan meteen een mooi bruggetje naar ‘Every Time We Fall’, een krachtgevend nummer waarin dit allemaal samenvalt en dat in de buurt komt van de muziek van haar landgenoten ‘First Aid Kit’. Zeker ook van invloed is de bijdrage van Björn Yttling van Peter Bjorn & John (‘Young Folks’). Hij werkte eerder al mee aan het album ‘Leaving On A Mayday’ (2008), maar nu durfde Ternheim het aan om hem echt mee te laten schrijven in heuse schrijfsessies, wat bijvoorbeeld resulteerde in de single ‘This Is The One’. Uit alles blijkt tenslotte haar hoge kwaliteitsstandaard, of het nu gaat om de smaakvolle arrangementen, de begeleidende videoclips (https://www.youtube.com/user/AnnaTernheim) of de eenheid in vormgeving. De hoesafbeelding heeft trouwens een leuk beeldgrapje dat we als metafoor kunnen zien: we zien Anna Ternheim gespiegeld, maar het spiegelbeeld is anders dan het origineel.
Dit najaar komt Anna Ternheim voor maar liefst vier concerten naar Nederland met band (zie speelschema hieronder) en uit eigen ervaring kunnen we zeggen dat die altijd erg indrukwekkend zijn.

vr 15 nov Merleyn, Nijmegen
za 16 nov Lutherse Kerk, Groningen
za 23 nov Zonnehuis, Amsterdam
zo 24 nov 013, Tilburg