Tekst: Paul van der Zalm

Igarka is een plaats ten noorden van de poolcirkel waar het permafrostmuseum te vinden is. Het is ook de titel van de track die het vijfde album van Ansatz der Maschine – dat 24 januari uitkomt bij N.E.W.S – zowel (instrumentaal) opent als (vocaal) afsluit. Het is een vrij sober nummer dat sterk leunt op het sprookjesachtige harp- en cellospel van Seraphine Stragier en associaties oproept van smeltend ijs. Voor geluidskunstenaar Mathijs Bertel, die naar eigen zeggen films maakt voor het oor en de man is achter het ensemble, staat Igarka ook symbool voor een plek waar je ongemerkt kunt verdwijnen. Dit komt mede voort uit het feit dat deze plaats een halte was aan Stalins ‘spoorweg des doods’, waarvoor veel dwangarbeiders het leven lieten.

Hoewel dit zware thema’s zijn, is het album als geheel eerder troostend of helend te noemen. Zeker in vergelijking tot vorige album lijken de composities tot de essentie te zijn teruggebracht. 
Dat je het album als één afgeronde luistertrip kunt ervaren, heeft er zeker ook mee te maken dat Ansatz der Maschine in 2017 de luxe kreeg om een jaar lang ‘artist in residence’ te zijn in muziekclub N9 te Eeklo en daarmee alle tijd en ruimte om het geluidbeeld te perfectioneren.

Zoals gezegd zijn de composities eerder meditatief van aard, zeker door de vaak repeterende patronen in de muziek. Denk daarbij bijvoorbeeld aan artiesten als Poppy Ackroyd of Andreas Vollenweider, of bij iets meer oosters getinte nummers als ‘Absolve’ en ‘Falling down’ aan David Sylvian. Voor het album zijn ook weer enkele gastzangers aangetrokken; niet verrassend is dat daarvoor opnieuw voor samenwerking met Sophia Ammann van Little Dots is gekozen: haar licht-hese stem past prima bij de sfeer van de muziek en haar vocalen worden goedgedoseerd en soms ook tweestemmig ingezet. Nog mooier wordt het als singer-songwriter Will Samson uit Brighton unisono meezingt op single ‘Untold’. Maar het onverwachte hoogtepunt is wel de medewerking van Amenra-zanger Colin H. van Eeckhout, die de donkere tekst van ‘Invisible’ beklemmend als een Nick Cave declameert. En nóg een keuze die goed uitpakte was de creatieve samenwerking met de IJslandse componist en producer Valgeir Sigurdsson die, met Nicolas Rombouts (Dez Mona) en Filip Tanghe, ook tekende voor het mixen.

N.E.W.S.