Tekst: Theo Stepper

Terwijl de culturele sector op zijn gat ligt en veel aangekondigde releases worden teruggetrokken, is daar ineens de ep Woekeren van Ard Zacht en LJMV. Het blijkt een kleinood, gemaakt door twee artiesten die van de nood een deugd maken: een poëtisch/muzikale samenwerking op afstand. Vanuit hun woonkamers in respectievelijk Amsterdam en Antwerpen kruisbestuifden zij elkaar in woord en geluid. Het resultaat laat zich samenvatten als audiopoetry.

Woekeren bestaat uit vijf tracks en duurt net geen elf minuten. De titeltrack is een week geleden uitgebracht als single. Het start met een soundscape waarin zonder veel verbeelding een koor te horen is. Of zijn het repetitieve stemmen? Hoe lang kunnen we hiernaar luisteren? Het klinkt hypnotisch en duurt ogenschijnlijk tot de laatste zin van het eerste couplet. 

gaan we altijd maar door / omdat we moeten /
omdat we willen / omdat we dat moeten willen /
omdat doorgaan geen beslissing is / omdat ophouden dat wel is ?

Zacht pianospel noch een kakofonie van zinnen die de titel Woekeren verbeelden kan het een halt toeroepen en zo is er een onderstroom die ons meevoert terwijl de tekst elegant voortwoekert. Ook de overige nummers nemen ons eenvoudig bij de hand in een dromerig landschap van stilstaan en verwondering.

‘Judoles’ bijvoorbeeld is ondanks zijn lengte van drie minuten een volwaardig hoorspel. Telkens wanneer men ernaar luistert, worden nieuwe zinnen in de spotlight gezet. Hierdoor zet het aan tot mijmeren. Onder andere over volwassenheid (de lome leugen die cava slurpt op de zaterdagmarkt), de weg ernaartoe (we beeldhouwen een identiteit), de hobbels die we moeten nemen (vallen is een kans om weer even kind te zijn maar we liggen weerloos / als een naaktslak op de oprit te wachten tot iemand ons helpt, of plat walst) en feiten (er zijn te weinig huizen).
Woekeren is een plaat om je kortstondig in te verliezen, zoals men dat doet wanneer men danst alsof niemand toekijkt. Het is een dansplaat voor taalgevoeligen, die kunnen visualiseren hoe de woorden speels langs elkaar buitelen terwijl ze balanceren op een koord dat met soundscapes wordt geweven.