Tekst: Koen Ruijs

Bad Nerves neemt je mee naar een zwetend anti-kraak hol met daarin een meute aan feestende punkliefhebbers

Nadat de release, zoals bij veel albums dit jaar, was uitgesteld, verschijnt het debuutalbum van de oost-Londense punkbende Bad Nerves deze week dan eindelijk. Toch heeft de band de afgelopen jaren niet stilgezeten. Afgelopen januari waren ze nog te bewonderen op Eurosonic-Noorderslag in ons eigenste Nederland. Daarnaast heeft de band de afgelopen jaren al een uitgebreide impressie prijs gegeven van het nieuwe album door maar liefst tien singles uit te brengen.

Het ‘self-titled’ debuut geeft een mindset weer die neerkomt op: ‘Niet lullen maar poetsen’. De hoge tempo’s razen je voorbij als een op de vlucht geslagen, feestende, groep jongeren op weg naar eeuwig durende vrijheid. En dat alles in een leren punkjasje met buttons van The Ramones, Jay Reatard en The Clash.  De toon hiervan wordt meteen gezet in de opener ‘Can’t Be Mine’. Deze opener is tevens de voorzet voor de tweede knaller ‘Mad Mind’. Een track die een melancholisch gevoel opwekt in de coupletten. De zeurderige Bobby Nerves lijkt zich te pletter te vervelen en verlangt naar een middel wat hem de energiekick geeft om even het gaspedaal in te kunnen trappen. Want voor je het weet blaas je je laatste adem uit. Het leven is te kort om stil te zitten en je te vervelen!

Voor de rest van de band lijkt het leven te kort om even op adem te komen, want bij ‘Baby Drummer’ beukt het vijftal keihard door. Met Baby Drummer drukt de band een verlangen uit naar iets vernieuwends wat staat te gebeuren binnen de inmiddels traditionele gitaarmuziek. De frase ‘Nice to meet you baby drummer’ schetst een nieuwsgierige gevestigde orde die in hun ooghoeken een nieuwkomer hun vertrouwde kringetje binnen zien komen. Het vermoeden dat de band zichzelf hiermee probeert te introduceren in de internationale punk-scene doemt dan ook meteen op na het horen van dit liedje.

Bad Nerves neemt je mee naar een zwetend anti-kraak hol met daarin een meute aan feestende punkliefhebbers. Je wil je biertje in de lucht gooien en jezelf laten verdrinken in een kolkende moshpit, om vervolgens midden in de nacht met kleerscheuren, maar toch een voldaan gevoel, richting huis te zwalken.
Het leven is te kort om alles op een weegschaal te leggen. Onderneem actie, ga en geniet. En trek je vooral niet te veel aan van de meningen van anderen. Want voor je het weet zit je tijd er al weer op.

Het debuutalbum van Bad Nerves is vanaf 20 november te beluisteren op alle grote streamingsdiensten. Daarnaast is het op vinyl en CD verkrijgbaar bij Suburban Records.

Bad Nerves
Foto: Bente van der Zalm