Tekst: Shannon van Eis

Beatrice Laus, oftewel Beabadoobee begon ooit met het schrijven van muziek in haar slaapkamer. Toen ze zeven jaar oud was, creëerde ze in haar hoofd haar eigen wereld genaamd ‘Beatopia’. Het probleem was dat deze niet serieus genomen werd, wat voor de Brits-Filipijnse Bea resulteerde in het wegstoppen van een inspirerende en fantasierijke omgeving. Veertien jaar later is het tijd om Beatopia weer aan het daglicht te brengen.

Is it me, or recently time is moving slowly?’ ‘Beatopia Cult Song’ is het nummer waar de plaat mee ingeluid wordt. Een subtiel nummer over wat instrumentaal grootser is dan de zangstem. Een nummer dat uit spontaniteit is voortgekomen, verklaart Bea zelf. Bij ‘Talk’, de single die in 2022 als eerste werd uitgebracht, wordt de zwaardere gitaarsound meer naar de voorgrond getrokken. ‘I’m not sure if I’ve seen you before, you looked familiar when I saw you’.
Het fijne, bijna fluwelen stemgeluid van Bea wordt voortgezet in ‘Lovesong’ – een kleiner, maar magisch nummer. De naam spreekt voor zichzelf, want het is een echte lovesong. Dromerige teksten die galmen over de akoestische gitaar; ‘I guess this is just another love song about you.’ ‘Don’t Get The Deal’ is weer zo’n nummer dat minimaal begint, maar later wederom wordt aangesterkt door spannende gitaarpartijen. Daarna volgt ‘Tinkerbell Is Overrated’, waar zangeres Pink Pantheress op meezingt. Een album hoeft zeker niet alleen te bestaan uit nummers die op elkaar lijken en dit is hier een perfect voorbeeld van.

Wat we weten, is dat ‘Beatopia’ juist niet aan realiteit ontbreekt. In contrast met debuutalbum ‘Fake It Flowers’, gaat dit album niet meer over rond blijven hangen in het verleden. Een album over het proces van één worden met jezelf en je innerlijke kind waarbij je ruimte maakt voor je verbeelding. Persoonlijk herstel en genoegen hebben met wie je bent.

Dirty Hit / Mattan Records