Tekst: Florian Baudouin
Vertaling: Bente van der Zalm

Hoewel de naam Bearings je misschien niet bekend voorkomt, heeft deze band wel al het respect van hun soortgenoten verdiend en zijn ze uitgenodigd om op tour te gaan met Less Than Jake en State Champs. Deze poppunkband uit Ontario, Canada brengt vandaag hun tweede album ‘Hello, It’s You uit. Dit volgt het album ‘Blue In The Dark’ uit 2018 op, wat in die tijd werd onthaald door Alternative Press als een van de beste albums van het jaar. Wat brengt het quintet ons deze keer?

We horen direct de voorliefde voor de poppunkstijl, wat niet verrassend is met Courtney Ballard (Good Charlotte, Waterparks) als producer. De eerste twee nummers ‘Better Yesterday’ en ‘Sway’, de hoofdsingle van het album, nemen je mee naar een strand in Californië op een zomerse namiddag. Deze nummers, trouw aan de invloeden van het vijftal, definiëren de stijl het beste: zanger Doug Cousins’ efficiënte en onmiskenbaar pakkende zang, Ryan Culligans en Ryan Fitz’ gitaren werken perfect samen met een aangescherpt ritme en een zwevende begeleiding, Coline Hanes baslijntjes en Mike McKerrachers energieke drums. Toch krijgen we snel in de gaten dat de band heeft besloten om hun horizon te verbreden op dit album, vooral met bluesy ballad ‘Lovely Lovely’ of ‘Dreams, dat te plaatsen is in de nieuwe emo-rap beweging. Het laatste nummer ‘Transient Colours’, opent and sluit af met een zanglijn die wordt geschreeuwd om het album te eindigen zoals die begon: in een poppunk gebied.

De rode lijn in het album is het thema van beëindigde relaties, maar ook het overkomen van het verdriet aan het einde van een relatie en het onderzoeken van verwarde gevoelens zoals de bittere blijheid om een beter af te zijn zonder de relatie. Zoals Cousins zelf uitlegt: het album moet worden gezien als een geheel. We kunnen stellen dat de band de horizon succesvol heeft verkend en dat ze consistent blijven op het hele album.

Pure Noise Records