Tekst: Paul

In de afgelopen jaren werd Bleached geregeld als referentie aangehaald als het ging om alternatieve muziek vrouwen in de hoofdrol. Er werd dus met spanning uitgekeken naar het derde album ‘Don’t You Think You’ve Had Enough?’ dat 12 juli is uitgekomen bij Dead Oceans / Konkurrent.


De vraag uit de titel wordt niet aan ons luisteraars gesteld, maar het is de vraag die zangeres Jennifer Clavin zichzelf stelde: ben ik tevreden met dit benevelde leven of breek ik met het verleden? Met haar zus Jessie kwam ze tot de conclusie dat het roer om moest. En dat is duidelijk te merken op dit album: zo’n beetje alle teksten staan in het teken van die reflectie op het verleden. Grappig genoeg leidde deze zelfgekozen soberheid niet tot somberheid, want muzikaal gezien lijkt de transformatie al compleet. Het is zelfs even schrikken dat de eerste single ‘(I’m very) Hard to Kill’ en ook ‘Kiss You Goodbye’ een stevig disco-ritme hebben.
Maar ook een nummer als ‘Somebody Diall 911’ klinkt eerder vrolijk dan dramatisch. Zelf zeggen de zussen hierover dat dit komt doordat de nieuwe levenshouding bevrijdend heeft gewerkt. Maar ook zijn ze hierbij waarschijnlijk geïnspireerd door het succes van een band als Paramore, bij wie ze in het voorprogramma stonden.
Tel daarbij op de invloed van producer Shane Stoneback die eerder werkte met Vampire Weekend. En een laatste bepalende factor is dat Bleached geen kwartet meer is en op dit album slechts werd ondersteund door drummer Spencer Lere die ook meewerkte aan het laatste album van Cherry Glazerr.
Nummers die nog een beetje doen denken aan het oude bandgeluid zijn ‘Heartbeat Away’ (een echte meezinger) en een iets steviger nummer als ‘Akward Phase’. Afsluiter ‘Shitty Ballet’ is een zogenaamde break-up song die in demo-versie op het album terecht is gekomen; het begin klinkt kaal, maar het einde klinkt als een definitieve afrekening met het verleden. Maar spijt hebben ze daar niet van, want over het nummer ‘Rebound City’ zeggen ze: “[it] is a brief history of the mistakes we’ve made…except there really are no mistakes, they’re all lessons in the end. No regrets!”
Voor echte LA-punk zul je voortaan een andere referentie moeten zoeken, bijvoorbeeld een band als Feels die onlangs op Loose Ends stond.