Tekst: Shannon van Eis

Ambitie, corruptie en verlangen. Volgens Bloc Party is Alpha Games een terugkeer naar het geluid van hun oudere werk. Vooruit denken, maar met een knipoog naar de energie van het verleden. Dit is het eerste album dat is geschreven in de opstelling zoals we die nu kennen. Na de release van Hymns in 2016 hebben we vrijwel niets meer van de vierkoppige postpunk/artrock-band uit Londen gehoord. De plaat is geproduceerd door Nick Launay en Adam Greenspan, die hebben meegewerkt aan releases van Nick Cave, Yeah Yeah Yeahs en IDLES.

Opener van de plaat is ‘Day Drinker’. Na een korte drumroll worden we eigenlijk direct meegenomen in de dynamische gitaarriffs en felle zang die we van frontman Kele Okereke gewend zijn. ‘Traps’ is de eerst single die geïntroduceerd werd dit jaar, en wát voor een. Hiermee wordt er gelijk bewezen wat de band in huis heeft. Catchy, maar ook enigszins agressief en snerpend.

Pupils are dilated, you love it or you hate it.” zo luidt de songtekst van het nummer ‘Rough Justice’, een nummer dat vooral in het begin doet denken aan de levendigheid van bands als IDLES. Wat eerst begint in een geheel van opbouwende drumpartijen en synthesizers, blijkt al snel om te slaan in een felle gitaarpartij. ‘Rough Justice’ blijkt zichzelf geschreven te hebben: een nummer dat gaat over gemanierde en glamoureuze mensen met criminele connecties waar niemand wat van mag weten.

Bij ‘The Peace Offering’, tevens ook de afsluiter, krijgen we een andere kant van Bloc Party te zien. Met de melancholiek en galm die de gitaren met zich meebrengen is dit als het ware een keerpunt in vergelijking met de vorige uptempo nummers. Overgave. “No I don’t wish you death by stinging nettles, I don’t wish you death by a thousand paper cuts. No, not anymore.”
Bassist Justin Harris is ervan overtuigd dat dit het meest geëvolueerde Bloc Party album ooit is. De bandleden kijken misschien niet naar het verleden, maar ze kijken ook niet veel naar de toekomst. Alpha Games is een product van het hier en nu. Kort samengevat: een album dat het waard is om uitgebreid van begin tot eind te luisteren.

Bloc Party is op 17 mei 2022 live te zien in de Ronda van TivoliVredenburg.

Mattan Records

Foto: Wunmi Onibudo