Tekst: Susanne van Hooft

We houden onszelf en elkaar voor de gek: dat is de essentie van Lie Out Loud, het album van BLOXX. We doen alsof het allemaal wel oké is, om onszelf voor erger te beschermen. Om te voorkomen dat we moeten zeggen dat we niet beter uit elkaar kunnen gaan. Ook de andere nummers op dit debuutalbum gaan veelal over perikelen in de liefde. De liedjes zijn geschreven in een periode van een aantal jaren, waarin zangeres Ophelia Booth volwassen is geworden. Niet alleen de teksten laten een groei zien, ook muzikaal klinkt BLOXX volwassener.

Het verhaal van BLOXX is er een uit een boekje en dan nog geloof je het niet echt. Een groepje schoolvrienden start een bandje en ze zijn nog maar net begonnen wanneer iemand vraagt of ze willen mee touren met grote bands. Een platencontract wordt aangeboden, de band mag openen op mainstage Reading & Leeds en dat allemaal in een paar jaar tijd. Vandaag verschijnt het debuutalbum. BLOXX heeft de tijd genomen om dit te schrijven, samen te stellen en op te nemen. Het eerste nummer van de band (‘Your Boyfriend’) is al weer uit 2016. Die zorgvuldigheid is terug te horen op het album. Dit bevat allemaal gelaagde liedjes met een kop en een staart, die onderling voldoende afwisselend zijn, maar tegelijkertijd biedt het daarmee niet heel veel verrassingen. Of dat erg is mag je zelf bedenken.
BLOXX maakt indiepop in dezelfde hoek als The Amazons en Sea Girls. Het album opent met titelsong ‘Lie Out Loud’, dat een beetje aan Paramore doet denken. ‘Coming Up Short’ en ‘Go Out With You’ borduren hier op voort. Iets pittiger en spannender wordt het met ‘5000 Miles’. Voordat het echt voorspelbaar wordt, met op zich goede nummers, laat BLOXX bij ‘Changes’ een meer lo-fi dreampop kant van zich zien. Ook met ‘What You Needed’ toont de band dat ze veelzijdiger zijn dan een oppervlakkige luisteraar zou kunnen denken. Op dit nummer is een akoestische gitaar opgepakt en dat geeft Booth de gelegenheid om de persoonlijke tekst ook echt kwetsbaar te laten klinken. Hoewel Booth eerst aarzeling had bij deze semi-akoestische versie van het nummer pakt het heel goed uit.
De eerste nummers (kant A van de vinyl) van Lie Out Loud zijn expres drukker en vrolijker van toon (ondanks de niet altijd even vrolijke teksten), met het idee dat je hier lekker op kunt dansen. De B-kant is meer voor als je een dag hebt waarop je in bed wilt blijven liggen met een deken over je hoofd. Heb je geen vinyl, dan zet je bij zo’n bui gewoon ‘Changes’, ‘What You Needed’ en ‘Swimmers’ op repeat. Laat het nu maar lekker stormen buiten.

Chess Club

Lees hier het interview dat we eerder met Fee Booth hadden.

BLOXX