Tekst: Ronald Renirie

Na een hiatus van bijna vijf jaar is de Britse indieband Bombay Bicycle Club weer terug aan het front met een nieuw album. De band gooide het bijltje er bij neer in 2015, op het hoogtepunt van hun carrière, na een achttien maanden durende tour. Het viertal leek ondanks de fenomenale vierde plaat, So Long, See You Tomorrow uit 2013, dat zelfs op nummer een in de Britse albumlijsten binnen kwam, geruisloos uit het muzikale landschap te verdwijnen. Een vreemd moment om eruit te stappen. Iets waar voorman Jack Steadman uitgebreid over aan het woord komt in het interview met CHAOS Music Magazine, dat hier te lezen is.

Everything Else Has Gone Wrong is ondanks de diverse nieuwe uitstapjes (‘Good Day, I Worry Bout You’) toch vooral een typisch Bombay Bicycle Club album geworden. Iets minder gepolijst dan zijn voorganger, maar wederom met heerlijke elektronische details, vreemde ritmes, en eigenwijze songs die zowel melancholie als uitbundigheid in zich kunnen dragen. Zelfs tegelijkertijd.

Uitschieters te over: luister maar eens naar ‘Do You Feel Loved’, het prachtige ‘Let You Go’, ‘Is It Real’, ‘People People’ (met een vocale gastbijdrage van de Britse Liz Lawrence), of de twee singles die aan het album voorafgingen ‘Eat, Sleep, Wake (Nothing But You) en ‘Everything Else Has Gone Wrong’.
Bombay Bicycle Club is terug, en dat is maar goed ook!

Bombay Bicycle Club is live te zien in de Melkweg, Amsterdam op 19 maart 2020.

Caroline