Tekst: Theo Stepper

Het Britse Buzzard Buzzard Buzzard (BBB) is jong en nieuw in de muziekwereld. Aan de overkant van de Noordzee hebben ze zich aardig in de kijker gespeeld, wat leidde tot een platencontract bij Communion, het label dat ook aan de wieg stond van het succes van o.a. Michael Kiwanuka, Ben Howard, Bear’s Den en Catfish and the Bottlemen. De band uit Cardiff maakt poprock met een vette knipoog naar de jaren 70.

Dat BBB hun inspiratie halen uit deze periode en met name bij artiesten als John Lennon en Marc Bolan (T. Rex), steken zij niet onder stoelen of banken, getuige het nummer ‘John Lennon Is My Jesus Christ’. In dit semi-akoestische nummer steken zij de loftrompet behalve voor Lennon en Bolan ook voor David Bowie en Bill Fay, die zij vergelijken met respectievelijk Christus, Maharishi, Henry Ford en J.C. Bose.
Non-Stop is goed opgebouwd. Het begint met de single ‘Double Denim Hop’, dat ook in disco-versie is uitgebracht maar in de albumversie ook al geheid een floor filler is. Daarna wordt stevig doorgepakt met ‘Late Night City’, dat heerlijk tegen de glamrock aanschurkt en meer Amerikaans dan Brits klinkt. Hetzelfde geldt voor ‘Hollywood Actors’, dat een paar dermate stevige gitaarsolo’s bevat, dat BBB het nodig vond om een rustmoment in te lassen met het korte instrumentale ‘Early Morning City’. Hoewel wat ons betreft dit niet nodig was, blijkt het wel een prettige overgang naar het rustige en akoestische ‘Long Day/Free Day’. De overgang van het Lennon-achtige nummer ‘What Is Hate’ naar ‘John Lennon Is My Jesus Christ’ is al even doordacht. Dan wordt er voor het einde nogmaals gas teruggenomen met het korte instrumentale ‘From Late Night City’ om vervolgens met ‘Mountain Crucify Me’ te eindigen met instrumentaal vuurwerk. Het bijna zes minuten durende nummer is goed opgebouwd, begint rustig, maar eindigt met een lang uitgesponnen gitaarsolo die bijna even lang is als de tweede helft van het nummer.
BBB rammelt met Non-Stop aan de poorten van rock ’n roll en dat zou getuige het vuurwerk op hun debuut wel eens niet tevergeefs kunnen zijn. Wat ons betreft hadden de twee instrumentale nummers zeker langer mogen duren. Wellicht is dit zo tijdens een live-optreden? We kunnen er vooralsnog alleen naar gissen. Maar dat BBB ook aan deze kant van de Noordzee voor een prettige buzz zorgt is wel duidelijk. Onthoud dus zeker de naam: Buzzard Buzzard Buzzard.

Caroline Benelux