Tekst: Hanna de Vries

Moreel Verwerpelijk is een Nederlandstalig hersenspinsel volledig geboren in het brein van het Groningse duo Cashmyra. Niet alleen de muziek, maar ook de fotografie en albumcover zijn door de band zelf verzorgd. Dit zorgt ervoor dat Moreel Verwerpelijk niet alleen ontzettend goed klinkt, maar dat het complete plaatje klopt. 

Cashmyra, aanvankelijk een solo act, heeft vorig jaar haar krachten gebundeld met drummer Djai-Mac Wolthof. Een goede keuze, want ondanks het nog altijd minimalistische geluid, voegt Wolthof een hoop kracht aan de muziek toe. Een goed voorbeeld hiervan is de prachtig syncopische climax in het nummer ‘Zichzelf Oplost.’ De teksten zijn heerlijk ongemakkelijk, herkenbaar maar bovenal origineel. Cashmyra is alles behalve cliché. Liefdesliedjes veranderen in een horrorshow, zoals in het nummer ‘Een ding’. Verwachtingen worden op zijn kop gezet en ook spoken wordt in de mix gegooid (‘Zeewier’). De muziek klinkt duister en spannend en raffelt aan de randjes. Moreel Verwerpelijk weet het ruwe DIY punk weer op de kaart te zetten. 

Debuteren tijdens corona is niet makkelijk. Er zijn geen shows en de release kan alleen online worden gevierd. Helaas is de release party, inclusief bijbehorende foto expositie, afgelast. Ook wij vinden dat ontzettend jammer, want we hopen Cashmyra snel live in actie te kunnen zien komen.