Tekst: Zaza de Vries

Combineer postpunk, een flinke dosis ongemak en de Nederlandse taal en dan krijg je Cashmyra. Een kleine drie jaar na het verschijnen van debuutalbum Moreel Verwerpelijk, brengt Gronings duo vandaag Privé uit. Een spannende EP met maar liefst zes nieuwe nummers. 

Met Privé laat Cashmyra al snel horen hoeveel de band naar elkaar toe gegroeid is de afgelopen jaren. Drummer Djai-Mac Wolthof maakt al vrij snel indruk met interessante drumpartijen op bijvoorbeeld ‘Onvermijdelijk resultaat’ en leent nu ook voor het eerst regelmatig zijn vocalen voor de EP. De combinatie van zijn stem en die van zangeres en gitarist Cashmyra Rozendaal zorgt voor een sterk contrast. 

Beeld en geluid spelen een grote rol bij de muziek van Cashmyra. Op de EP cover staat Rozendaal zelf afgebeeld inclusief een echte tatoeage van de titel op haar borstbeen. Het hele plaatje, inclusief gecensureerde tepels, klopt volledig.

De muziek van Cashmyra maakt je misschien een beetje ongemakkelijk. Het is scherp, de teksten zijn romantisch en gaan over fouten maken en bovenal klinkt de muziek duister. Alsof er een donderwolk boven je hoofd hangt. Dit alles enkel op de beste manier die je je kan voorstellen. Cashmyra biedt hier zelfs in het laatste nummer op het album excuses voor aan: ‘Excuses voor het ongemak’.