Tekst: Evelyne Gorter

Bijna anderhalf jaar geleden zagen we Cesar Quinn live in een klein donker zaaltje vlakbij de Belgische grens. We hoorden daar al meteen dat het project rond de uit België afkomstige multi-instrumentalist en producer Frederik Daelemans bijzonder is. 

Op het concept- en debuutalbum ‘Opal’ dat vandaag uitkomt staan, inclusief een intro en outro, tien nummers met als thema edelstenen. Alle nummers hebben de naam en de muzikale sfeer van een steen meegekregen. Daelemans omschrijft zijn muziek als een versmelting van etherische alternatieve en moderne jazz tot een meeslepende werveling van sferische muziek met flitsen van psychedelische postpunk. 

Hier kunnen wij ons in vinden. Het album is experimenteel en laat een fusion van muziekstijlen horen. In het parlando gezongen intro ‘Opal’ klinkt, “This is Opal, let it  rain over you”. We krijgen tijdens het beluisteren van dit album een muzikale moesson over ons heen, soms ijzig koud en als een donkere bui in de duistere nacht om over te gaan in een zachte verfrissende miezer om daarmee zachtjes beneveld te worden. In het nummer ‘Amber’ zingt Daelemans, “Gold and brown, close your eyes and sink down”. Sluit je ogen en laat je onderdompelen in de klanken….

Zoals de grilligheid en de contrasterende kleuren van edelstenen je kunnen betoveren, zo gebeurt dit ook met deze liedjes. Ze bewerken je en na een paar keer luisteren gaan ze aan je kleven en blijven ze aan je hangen. Waarbij de nummers ‘Amber’, ‘Sphalerite’ en ‘Lazuli’ met de cello in de hoofdrol er wat ons betreft als pareltjes tussenuit springen. 

Zoals edelstenen allemaal uniek zijn is dit album ‘One of a kind’, een nieuw geluid, wat ons betreft een juweeltje.