Tekst: Theo Stepper

In de week voorafgaande aan de release van het nieuwste album van Chef’Special, Unfold, werd bekend dat het Amerikaanse platencontract dat de band uit Haarlem had gesloten met Atlantic is ontbonden. De reden: de muziek valt lastig in een hokje te stoppen en daar kunnen ze in de VS slecht tegen. Na het succes van Amigo en de tour langs Noord-Amerikaanse stadions die Chef’Special met Twenty One Pilots maakte, richt de groep van frontman Joshua Nolet zich weer volledig op Europa. Het resultaat is Unfold, een plaat vol popnummers – welja, wij hangen er gewoon een label aan – die is geproduceerd door gitarist Guido Joseph.

Na het succes van Amigo, zal Unfold ongetwijfeld ook weer hoge ogen gooien. Single ‘Trouble’ is inmiddels op Radio 2 al een week lang volop gedraaid, nadat het nummer tot Topsong is uitgeroepen. Eerlijk is eerlijk, het is ook wel hitmateriaal. Het ligt lekker in het gehoor vanaf de eerste noot en de eerste regel tekst, het refrein is een laidback oorwurm en al gauw bekruipt je het gevoel dat je het nummer al vaker hebt gehoord. En dat geldt voor meer nummers op de LP die met een lengte van een half uur wat aan de korte kant is. Neem ‘Someone Else’s Love’, dat toegegeven ook een instant hit is, maar ook wel weer heel bekend klinkt. Horen we hier niet een nummer dat enorm lijkt op ‘Thunder’ van Imagine Dragons?

En zo staat Unfold vol met potentiële hits, die weliswaar niet bijster origineel klinken, maar het toch goed zullen doen in de (inter)nationale hitlijsten. Het geldt voor anthem-song ‘I’m A Wav’e, voor het funky ‘Wildfire’, de dansbare semi-ballad ‘Maybe This Love’ en voor de rustige titelsong ‘Unfold’.

Een andere Nederlandse band bracht onlangs een album uit met daarop een nummer dat ‘Op De Radio’ heet. Daarin horen we het zinnetje ‘Dan blijkt wat een hit met stip is: een kopie van wat nu hip is’. We moesten er regelmatig aan denken bij het beluisteren van Unfold. Wat gaan er weer veel mensen blij worden van deze plaat!